• Податкову накладну отримано
із запізненням



Чи можна відобразити отриману із запізненням податкову накладну в декларації з ПДВ за період, в якому податкову накладну отримано, чи платник податків зобов’язаний подати уточнену декларацію за період, в якому виникло право на податковий кредит?
(Луганська обл.)

Так, можна. Згідно з пп. 7.4.5 п. 7.5 ст. 7 Закону № 168/97-ВР не дозволяється включати до податкового кредиту будь-як витрати зі сплати податку, не підтверджені податковими накладними чи митними деклараціями.
При цьому слід мати на увазі, що пп. 7.2.6 п. 7.2. ст. 7 Закону № 168/97-ВР передбачена можливість платника податку на підставі заяви до податкового органу про порушення продавцем порядку виписування податкової накладної на вимогу покупця включити суми ПДВ, сплачені при придбанні товарів, до податкової декларації у тому звітному періоді, у якому були отримані товари (роботи, послуги).
Якщо підприємство не скористалося зазначеною нормою цього Закону, то отримана із запізненням податкова накладна включається до податкової декларації з ПДВ у тому звітному періоді, у якому вона була отримана, відповідно до Порядку затвердження форм податкової накладної, книги обліку придбання та книги обліку продажу товарів (робіт, послуг), порядку їх заповнення, затвердженого наказом ДПА України від 30.05.97 р. № 165 i зареєстрованого в Мін’юсті України 23.06.97 р. за № 3233/2037.
При закупці товарів (робіт, послуг) покупець у графі 1 книги обліку придбання зобов’язаний записати порядковий номер документа, який засвідчує факт закупки товарів (робіт, послуг), та перенести його порядковий номер в зазначений розрахунковий документ, а у графі 2 вказати дату отримання податкової накладної.


Консультують фахівці Головного управління оподаткування юридичних осіб ДПА України та Головного управління методології ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 39 ЖОВТЕНЬ 2002 року