• Виготовлення продукції
з давальницької сировини нерезидента



За якою ставкою підприємство повинно обкладати ПДВ операції з виготовлення готової продукції з давальницької сировини нерезидента?

Підпунктом 6.2.2 п. 6.2 ст. 6 Закону № 168/97-ВР визначено, що податок за нульовою ставкою обчислюється щодо операцій з продажу робіт (послуг), призначених для використання та споживання за межами митної території України.
Отже, отримана нерезидентом послуга з переробки його сировини повинна враховуватися у вартості готової продукції, вивезеної за межі митної території України.
При цьому товари вважаються вивезеними (експортованими) платником податку за межі митної території України, якщо їх вивезення (експортування) засвідчене належно оформленою вантажною митною декларацією.
Таким чином, право на застосування нульової ставки ПДВ за операціями з переробки давальницької сировини нерезидента за умови, що готову продукцію, виготовлену з такої давальницької сировини, вивезено за межі митної території України, мають ті платники податку, які безпосередньо надавали послуги з переробки давальницької сировини та можуть підтвердити вивезення готової продукції належним чином оформленою вантажною митною декларацією з відміткою митного органу про фактичний перетин продукцією митного кордону України згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 01.03.2002 р. № 243 «Про вдосконалення механізму відшкодування бюджетної заборгованості з податку на додану вартість за операціями з експорту продукції».


Консультують фахівці Головного управління оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 40 ЖОВТЕНЬ 2002 року