• Документи для отримання експортного
відшкодування



Чи є достатнім для підтвердження права підприємства на отримання експортного відшкодування подання разом із розрахунком міжнародної товарно-транспортної накладної (CMR)?

Підпунктом 6.2.4 п. 6.2 ст. 6 Закону № 168/97-ВР передбачено застосування нульової ставки ПДВ щодо операції з надання транспортних послуг з перевезення вантажів за межами митного кордону України.
При цьому відповідно до ст. 8 Закону № 168/97-ВР платник податку, що застосовує нульову ставку, має право на отримання відшкодування ПДВ за сплаченими (нарахованими) сумами ПДВ у складі цін придбаних товарів (робіт, послуг), вартість яких відноситься до складу валових витрат та основних фондів, що підлягають амортизації, за умови, що договір про здійснення таких перевезень передбачає грошову форму розрахунків.
Для отримання такого відшкодування платник податку зобов’язаний підтвердити факт вивезення (експортування) товарів за межі митної території України митною декларацією, а факт виконання робіт чи надання послуг — актом (іншим документом), що засвідчує факт виконання та передання права власності на роботи (послуги), призначені для їх споживання за межами митної території України. Необхідність підтвердження факту наданих послуг з міжнародних перевезень вантажів та пасажирів не виключається із загальних вимог, установлених цією статтею.
Конвенцією про договір міжнародного перевезення вантажів по дорогах передбачено, що договір про здійснення перевезень укладається на підставі міжнародної товарно-транспортної накладної, яка складається в трьох примірниках, підписаних відправником та перевізником, із повним відображенням даних, установлених ст. 6 цієї Конвенції.
Для підтвердження нульової ставки за операціями, передбаченими пп. 6.2.4 п. 6.2 ст. 6 Закону № 168/97-ВР, перевізник, який уклав договір (контракт) з резидентом — платником ПДВ про надання йому послуг з перевезення автомобільним транспортом вантажу, що підлягає вивезенню (експортуванню) за межі митного кордону України, від місця завантаження до місця призначення, що знаходиться в країні імпорту, та має ліцензію на здійснення міжнародних перевезень, зобов’язаний мати не тільки міжнародну товарно-транспортну накладну, оформлену та заповнену згідно зі ст. 6 Конвенції, а й акт, оформлений перевізником та замовником, про фактичне надання послуг з перевезення.



Консультують фахівці Головного управління оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 40 ЖОВТЕНЬ 2002 року