• Частково ввезений товар



Підприємство за попереднім контрактом ввезло товар не в повному обсязі. Який порядок отримання марок акцизного збору на ввезення чергової партії підакцизного товару (можна отримати за чинним контрактом чи потрібно укласти інший)?
(I. Гріновіч, Черкаська обл.)

Відповідно до ст. 7 Закону України від 15.09.95 p. № 329/95-ВР «Про акцизний збір на алкогольні напої та тютюнові вироби» (зі змінами та доповненнями, далі — Закон № 329/95-ВР) встановлено, що продаж марок акцизного збору для ввезення наступних товарних партій виробів проводиться після подання продавцю марок копії ввізної вантажної митної декларації на ввезення попередньої партії товарів. Марки акцизного збору виготовляються, зберігаються та продаються відповідно до Положення про виробництво, зберігання, продаж марок акцизного збору, маркування алкогольних напоїв та тютюнових виробів, затвердженого Кабінетом Міністрів України.
Положенням про виробництво, зберігання, продаж марок акцизного збору i маркування алкогольних напоїв та тютюнових виробів, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 24.10.96 р. № 1284 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 10.12.98 р. № 1956, далі — Положення), встановлено порядок отримання марок акцизного збору, зокрема, імпортерами алкогольних напоїв.
Згідно з п. 23 зазначеного Положення продаж марок акцизного збору для ввезення наступної партії виробів здійснюється після подання продавцю марок копії ввізної вантажної митної декларації про ввезення попередньої партії товарів i копії платіжних документів про сплату акцизного збору в повному обсязі. Крім того, цим Положенням передбачено, що продаж марок одному й тому самому імпортеру під кожний наступний контракт здійснюється після подання продавцю марок копії ввізної вантажної митної декларації про ввезення продукції за попереднім контрактом.
Отже, імпортер алкогольних напоїв може отримати марки акцизного збору для ввезення наступної партії підакцизного товару з урахуванням вищезазначених вимог.


Консультують фахівці Департаменту з питань адміністрування акцизного збору i контролю за виробництвом та обігом підакцизних товарів ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 40 ЖОВТЕНЬ 2002 року