ОПЛАЧУЮТЬСЯ ТІЛЬКИ ПОСЛУГИ

У відповідь на лист громадянина О., який мешкає у м. Баштанка Миколаївської обл., Державний комітет з питань житлово-комунального господарства повідомляє, що відповідно до законів України "Про місцеві державні адміністрації" та "Про місцеве самоврядування в Україні" здійснення контролю за належною експлуатацією та організацією обслуговування населення підприємствами житлово-комунального господарства, здійснення контролю за дотриманням законодавства про захист прав споживачів належать до повноважень місцевих державних адміністрацій та органів місцевого самоврядування. Ці органи мають повноваження щодо організації за рахунок власних коштів і на пайових засадах реконструкції і ремонту об'єктів комунального господарства, жилих будинків.

Відповідно до Положення про систему технічного обслуговування, ремонту та реконструкції жилих будівель у містах і селищах України, затвердженого наказом Державного комітету житлово-комунального господарства від 31.12.91 № 135, фінансування ремонту жилих будинків комунальної форми власності, а також замовлення та оплата проектно-кошторисної документації здійснюється власником будинку. Згідно з Порядком надання наймачам одноквартирних будинків і квартир будинків, включених до планів ремонту, компенсації за непровеГ дений ремонт, затвердженим постановою Кабінету Міністрів від 08.10.1992 № 572, при проведенні першого після приватизації ремонту будинку теперішній співвласник зобов'язаний взяти участь у фінансуванні його вартості. Відповідно до Закону "Про приватизацію державного житлового фонду" власники квартир багатоквартирних будинків є співвласниками допоміжних приміщень будинку, технічного обладнання, елементів зовнішнього благоустрою.

За наявності у будинку приватизованих квартир органи місцевої влади не мають права без згоди мешканців одноособово розпоряджатися будинком та його обладнанням. Правилами надання населенню послуг з газопостачання, затвердженими постановою Кабінету Міністрів від 09.12.1999 р. Ні 2246, встановлено, що вартість л|»; чильників газу та вартість послуг з їУ установлення у разі реконструкції, капітального ремонту житла оплачуються замовником робіт. За інформацією, отриманою Комітетом від Баштанського міськвиконкому, у місті зупинено 7 котелень через великий борг за спожиту теплову енергію, що призвів до значної, заборгованості міських комунальних об'єктів теплопостачання за природний газ.

Згідно з Положенням про встановлення індивідуальних приладів опалення малозабезпеченій категорії громадян у зв'язку із закриттям котелень за бюджетні кошти, затвердженим рішенням 19 сесії Баштанської міськради XXIII скликання від 31.01.2001 № 34 у місті здійснюється встановлення індивідуальних газових конвекторів та газових лічильників на підставі заяви громадян та наданого комплекту документів. Оплату встановлення обла-нання здійснюють мешканці. Закупівля обладнання здійснюється за кошти місцевого бюджету. У першу чергу індивідуальними приладами опалення забезпечуються пільгові категорії громадян (пенсіонери, інваліди різних категорій, багатодітні сім'ї, "чорнобильці", "афганці", сім'ї з прибутком менше 165 фн.'у місяць на особу. На сьогодні з 1557 квартир індивідуальними приладами опалення обладнано 555 квартир (у 147 квартирах мешканці тимчасово відсутні).

Встановлення приладів опалення сім'ям, що мають борг за комунальні послуги, вирішується спеціальної*,, комісією та сесією міськради.

О. БІЛЯНСЬКИЙ, заступник голови Комітету

По материалам газеты "Юридичний вісник України" № 41 жовтень 2002 р