• Відомчі заклади охорони здоров’я



Який порядок оподаткування відомчих закладів охорони здоров’я?

Абзацом «а» пп. 7.11.1 п. 7.11 ст. 7 Закону № 334/94-ВР встановлено, що до неприбуткових установ i організацій належать органи державної влади України, органи місцевого самоврядування та створені ними установи або організації, що утримуються за рахунок коштів відповідних бюджетів, тобто бюджетні установи, які фінансуються з бюджету.
При цьому від оподаткування звільняються доходи вищезазначених організацій, отримані у вигляді коштів або майна, які надходять безоплатно або у вигляді безповоротної фінансової допомоги чи добровільних пожертвувань; пасивних доходів; коштів або майна, які надходять до таких неприбуткових організацій як компенсація вартості отриманих державних послуг (пп. 7.11.2 п. 7.11 ст. 7 Закону № 334/94-ВР).
Крім того, доходи неприбуткових організацій, визначених у абзаці «а» пп. 7.11.1 п. 7.11 ст. 7 Закону № 334/94-ВР, у томі числі доходи закладів i установ охорони здоров’я, які утримуються за рахунок бюджету, зараховуються до складу кошторисів (на спеціальний рахунок) на утримання таких неприбуткових організацій i використовуються виключно на фінансування видатків такого кошторису (включаючи фінансування господарської діяльності згідно з їх статутами), розрахованого та затвердженого у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.
Слід зазначити, що відповідно до п. 6 ст. 2 Бюджетного кодексу України від 21.06.2002 р. № 2542-III бюджетна установа — це орган, установа чи організація, визначена Конституцією України, а також установа чи організація, створена у встановленому порядку органами державної влади, органами влади Автономної Республіки Крим чи органами місцевого самоврядування, яка повністю утримується за рахунок відповідно державного бюджету чи місцевих бюджетів. Бюджетні установи є неприбутковими.
Згідно з п. 18 ст. 8 та п. 4 ст. 43 Закону України від 20.12.2001 р. № 2905-III «Про Державний бюджет України на 2002 рік» джерелами формування спеціального фонду Державного бюджету України на 2002 р. є власні надходження бюджетних установ, які утримуються за рахунок коштів державного бюджету та відповідних місцевих бюджетів.
Враховуючи викладене, власні надходження бюджетних установ, що утримуються за рахунок відповідних бюджетів, у разі якщо такі надходження передбачено кошторисом, що затверджується у встановленому порядку, в повному обсязі зараховуються у 2002 р. до спеціального фонду відповідних бюджетів без оподаткування.
Крім того, на виконання вищенаведеного п. 7.11 ст. 7 Закону № 334/94-ВР наказом ДПА України від 11.07.97 р. № 232, зареєстрованим у Мін’юсті України 06.08.97 р. за № 291/2095, затверджено Положення про Реєстр неприбуткових організацій та установ.
Відповідно до розділу другого зазначеного Положення для внесення до Реєстру неприбуткова організація або установа повинна подати до податкового органу за своїм місцезнаходженням реєстраційну заяву за формою 1-РН, а також копії статутних та установчих документів.
За результатами розгляду заяви та перевірки відомостей, що містяться в поданих установою документах, може бути прийнято рішення або про внесення неприбуткової організації (установи) до Реєстру, або про відмову внесення неприбуткової організації (установи) до Реєстру.
Отже, бюджетні установи охорони здоров’я можуть скористатися пільгами, передбаченими п. 7.11 ст. 7 Закону № 334/94-ВР, за умови включення їх до Реєстру неприбуткових організацій у встановленому порядку.


Консультують фахівці Головного управління оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 41 ЛИСТОПАД 2002 року