Змінено порядок сплати збору за забруднення навколишнього природного середовища



Єдині на території України правила встановлення нормативів збору за забруднення навколишнього природного середовища, а також його стягнення визначено Порядком встановлення нормативів збору за забруднення навколишнього природного середовища i стягнення цього збору, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 01.03.99 р. № 303 (зі змінами та доповненнями,
далі — постанова № 303).
Постановою Кабінету Міністрів України від 01.07.2002 р. № 905 «Про внесення змін до Порядку встановлення нормативів збору за забруднення навколишнього природного середовища i стягнення цього збору» (зі змінами та доповненнями, далі — постанова № 905) змінено порядок сплати цього збору.
Так, згідно з внесеними змінами до п. 11 постанови № 303 платники повинні перераховувати суми збору одним платіжним дорученням на рахунки, відкриті в територіальних органах Держказначейства України, які здійснюють розподіл цих коштів у співвідношенні, визначеному Законом України від 25.06.99 р. № 1264-XII «Про охорону навколишнього природного середовища» (зі змінами та доповненнями).
Відповідно до пунктів 4 i 5 Порядку взаємодії між органами Державного казначейства України та органами Державної податкової служби України в процесі виконання державного та місцевих бюджетів за доходами, затвердженого наказом Держказначейства України i ДПА України від 25.04.2002 р. № 74/194 та зареєстрованого в Мін’юсті України 20.05.2002 р. за № 436/6724, інформація про реквізити відкритих (перевідкритих) рахунків для зарахування платежів до державного та місцевих бюджетів, операції на яких здійснюватимуться у термін не раніше 10 робочих днів від дати відкриття (перевідкриття) цих рахунків, надається управліннями та відділеннями Держказначейства України відповідним органам державної податкової служби України, Держказначейством України — ДПА України (у частині рахунків, відкритих на центральному рівні) протягом 3 робочих днів з дня відкриття (перевідкриття) цих рахунків. Органи державної податкової служби повідомляють реквізити аналітичних рахунків платникам.
За офіційним повідомленням Держказначейства України, на виконання постанови № 905 відповідні розподільчі рахунки відкриються у наступному
бюджетному періоді.
Відповідно до ст. 3 Бюджетного кодексу від 21.06.2001 р. № 2542-III бюджетний період для всіх бюджетів, що становлять бюджетну систему, — один календарний рік, який розпочинається 1 січня кожного року i закінчується 31 грудня того самого року. Неприйняття Верховною Радою України Закону про Державний бюджет України до 1 січня не є підставою для встановлення іншого бюджетного періоду.
Отже, сплата збору за забруднення навколишнього природного середовища одним платіжним дорученням провадитиметься у наступному році. За III квартал 2002 р. збір необхідно сплачувати двома платіжними дорученнями: 30 відсотків — до Державного фонду охорони навколишнього природного середовища у складі державного бюджету i 70 відсотків — до місцевих (сільських, селищних, міських) фондів охорони навколишнього природного середовища з наступним їх розподілом.
У разі неправильного заповнення платниками податків реквізитів платіжних документів або спрямування коштів на неправильний код бюджетної класифікації (тобто не на код, за яким повинні погашатися податкові зобов’язання), відповідно до Податкового роз’яснення, затвердженого наказом ДПА України від 15.01.2002 р. № 25, кошти не надійдуть на відповідний рахунок відповідного району, а отже не погаситься сума податкового зобов’язання платника податків. У випадку непогашення платником податків у встановлені терміни узгодженої суми податкового зобов’язання такі платники податків несуть відповідальність, встановлену чинним законодавством.

Оксана КИРІЄНКО,
економіст-аналітик «Вісника»

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 43 ЛИСТОПАД 2002 року