• Санаторно-курортні організації


Відповідно до Закону України «Про плату за землю»
(в редакції Закону України від 19.09.96 р. №
378/96-ВР зі змінами та доповненнями) від
земельного податку звільняються спеціалізовані
санаторії України для реабілітації хворих згідно з
Переліком, затвердженим наказом Міністерства
охорони здоров’я України, дитячі
санаторно-курортні та оздоровчі заклади України.
Чи є правомірними дії арбітражних судів Автономної
Республіки Крим за справами ЗАТ ЛОЗП
«Укрпрофоздоровниця» щодо звільнення
санаторно-курортних організацій від сплати
земельного податку?
(Виконком Ялтинської міськради, АР Крим)


Справляння плати за землю здійснюється відповідно до Закону України від 03.07.92 р. № 2535-ХІІ «Про плату за землю» (у редакції Закону України від 19.09.96 р. № 378/96-ВР зі змінами та доповненнями, далі — Закон № 378/96-ВР), яким визначено розміри та порядок плати за використання земельних ресурсів,
пільги щодо оподаткування, відповідальність платників та контроль за правильністю обчислення i справляння земельного податку.

Зокрема, п. 3 ст. 2 Закону № 378/96-ВР визначено, що від сплати земельного податку звільняються дитячі санаторно-курортні та оздоровчі заклади України, спеціалізовані санаторії України для реабілітації хворих згідно з переліком, що затверджується наказом Міністерства охорони здоров’я України. Всі інші санаторно-курортні організації сплачують земельний податок на загальних підставах.

Перелік спеціалізованих санаторіїв з реабілітації хворих, які відповідно до Закону № 378/96-ВР звільняються від сплати земельного податку, затверджено наказом Міністерства охорони здоров’я України від 10.10.98 р. № 289, зареєстрованим у Мін’юсті України 21.10.98 р. за № 675/3115 (далі — Перелік). До зазначеного Переліку ввійшов 41 спеціалізований санаторій Автономної Республіки Крим.

До Переліку включено лише спеціалізовані санаторії для реабілітації хворих, зокрема ті, що перебувають на бюджетному фінансуванні, а це підтверджує, що Перелік спеціалізованих санаторіїв для реабілітації хворих не суперечить ст. 12 Закону № 378/96-ВР.

Слід зазначити, що листом Вищого арбітражного суду України від 26.09.2000 р. № 04-3/2-1531, направленим голові арбітражного суду Автономної Республіки Крим щодо справ за позовами ЗАТ ЛОЗП «Укрпрофоздоровниця» до ДПІ м. Ялта, вказано, що у вирішенні питань, пов’язаних зі сплатою земельного податку, арбітражним судам слід керуватися нормами спеціального закону, який регулює відповідні правовідносини, тобто Закону № 378/96-ВР.

Отже, у вирішенні спорів, пов’язаних зі сплатою земельного податку санаторіями, санаторно-курортними та іншими оздоровчими закладами України, арбітражним судам необхідно враховувати те, що від земельного податку звільняються лише ті заклади, які зазначені у п. 3 частини першої ст. 12 Закону № 378/96-ВР

Консультують фахівці Головного управління оподаткування
юридичних осіб ДПА України


ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 43 ЛИСТОПАД 2002 року