• Видача члену кооперативу частки його майна


На базі реформованих колективних
сільськогосподарських підприємств (КСП) створено
сільськогосподарський виробничий кооператив (СВК).
До пайового фонду новоствореного підприємства його
члени внесли частки майна, отримані від
реформованих КСП, в частині основних i оборотних
засобів. Окремі члени кооперативу подали заяви про
вихід з СВК з одночасною виплатою (видачею в
натурі) їхніх часток майна.
Чи нараховується ПДВ на видану суму вартості майна
при виході з кооперативу та чи утримується з цієї
суми прибутковий податок?


Згідно з пунктами 1, 2 ст. 7 та п. 2 ст. 9 Закону України від 14.02.92 р. № 2114-XII «Про колективне сільськогосподарське підприємство» майно у сільськогосподарському підприємстві належить на правах спільної часткової власності його членам, які є суб’єктами права власності в частині майна, яку вони отримують при виході з підприємства, тобто пай є власністю члена підприємства.

Після припинення членства в підприємстві право власності на пай не змінюється, але член кооперативу набуває права розпоряджатися своїм паєм за власним розсудом; цей пай може успадковуватися відповідно до цивільного законодавства України та статуту підприємства.

Оскільки при отриманні паю у разі виходу з СВК його члена передача прав власності не відбувається, то зазначена операція відповідно до норм п. 1.4 ст. 1 Закону № 168/97-ВР не має ознак продажу товарів (робіт, послуг), i тому вона не є об’єктом обкладання ПДВ.

Щодо обкладання прибутковим податком сум майнових паїв, які одержують члени СВК при виході з цих підприємств, то зазначена операція відповідно до норм Декрету Кабінету Міністрів України від 26.12.92 р. № 13-92 «Про прибутковий податок з громадян» не вважається операцією з отримання доходу, i тому
така сума до сукупного оподатковуваного доходу громадянина не включається i обкладанню прибутковим податком з громадян не підлягає.

Консультують фахівці Головного управління оподаткування
юридичних осіб ДПА України


ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 43 ЛИСТОПАД 2002 року