• Виконання науково-дослідних робіт


Підприємство виконує науково-дослідні роботи за
рахунок коштів місцевого бюджету. Чи має таке
підприємство пільгу щодо обкладання ПДВ?
(В. Дедекаєв, м. Ірпінь, Київська обл.)


Ні, не має. Підпунктом 5.1.22 п. 5.1 ст. 5 Закону України від 03.04.97 р. № 168/97-ВР «Про податок на додану вартість» (зі змінами та доповненнями, далі — Закон № 168/97-ВР) встановлено, що звільняються від оподаткування операції з оплати вартості фундаментальних досліджень, науково-дослідних i дослідницько-конструкторських робіт, які здійснюються за рахунок Державного бюджету України.

У разі фінансування проведених науково-дослідних робіт за рахунок інших джерел, ніж державний бюджет, у тому числі з місцевого бюджету, застосовується звичайний режим обкладання ПДВ за повною, 20 відсотків, ставкою.


Науково-дослідний інститут виконує
науково-дослідні роботи на замовлення Міністерства
палива та енергетики, які фінансуються з
Державного бюджету України. Чи поширюються норми
пп. 5.1.22 Закону України «Про податок на додану
вартість» на роботи, які виконують
організації-співвиконавці?
(ДОНВУГІ, м. Донецьк)


Підпунктом 5.1.22 п. 5.1 ст. 5 Закону № 168/97-ВР встановлено, що звільняються від оподаткування операції з оплати вартості фундаментальних досліджень, науково-дослідних i дослідницько-конструкторських робіт, які здійснюються за рахунок Державного бюджету України.

Основним критерієм оцінки правомірності користування зазначеною нормою Закону України є оплата вартості таких робіт з Державного бюджету України, тобто компенсація вартості витрат на зазначені роботи має здійснюватися безпосередньо з рахунку відділення Державного казначейства України. При цьому реєстрація таких робіт має здійснюватися згідно з чинним порядком.

Слід врахувати, що згідно з пп. 7.3.5 п. 7.3 ст. 7 Закону № 168/97-ВР датою виникнення податкових зобов’язань у разі продажу товарів (робіт, послуг) з оплатою за рахунок бюджетних коштів є дата надходження таких коштів на поточний рахунок платника податку або дата отримання відповідної компенсації у будь-якому іншому виді, включаючи зменшення заборгованості такого платника податку за його зобов’язаннями перед таким бюджетом.

Виходячи з викладеного, до операцій, виконаних організаціями-співвиконавцями за договорами, укладеними з відповідальним виконавцем i такими організаціями, при надходженні коштів в оплату таких робіт не безпосередньо з рахунку відділення Державного казначейства України застосовується звичайний режим обкладання ПДВ за повною, 20 відсотків, ставкою.

При цьому звертаємо увагу на те, що ПДВ, нарахований такими співвиконавцями, відповідальний виконавець до податкового кредиту не відносить, а включає до вартості виконаних науково-дослідних робіт.

У разі коли залучення співвиконавців передбачено договором на проведення науково-дослідних робіт i фінансування робіт з Державного бюджету України безпосередньо таким співвиконавцям здійснюється через відділення Державного казначейства України, на такі роботи поширюються норми пп. 5.1.22 п. 5.1 ст. 5 Закону № 168/97-ВР.

Консультують фахівці Головного управління оподаткування
юридичних осіб ДПА України

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 43 ЛИСТОПАД 2002 року