• Розрахунки за виконані роботи цінними паперами


Фірма А (платник ПДВ) виконала будівельні роботи
для фірми Б (теж платника ПДВ). Фірма Б бажає
розрахуватися цінними паперами. Чи може вона це
здійснити? Які зобов’язання виникають у фірми А?


При здійсненні будівництва об’єктів вартість робіт, що виконуються будівельно-монтажними, пусконалагоджувальними, проектно-вишукувальними та іншими організаціями, робіт з підготовки будівництва, авторського нагляду та експертизи проектів відповідно до вимог пп. 3.1.1 п. 3.1 ст. 3 Закону № 168/97-ВР підлягає оподаткуванню. Виконавці зазначених робіт є платниками ПДВ, мають нараховувати податок та перераховувати його до бюджету відповідно до вимог ст. 7 цього Закону. Датою виникнення податкових зобов’язань продавця робіт (послуг) є дата, на яку припадає будь-яка з подій, що сталася раніше: або дата зарахування коштів від покупця (замовника) на банківський рахунок платника податку, або дата відвантаження товарів, а для робіт (послуг) — дата оформлення документа, що засвідчує факт виконання робіт (послуг) платником податку.

Замовник будівництва як покупець робіт за рахунок коштів, передбачених на фінансування капітальних вкладень у будівництво відповідного об’єкта, сплачує вартість цих робіт виконавцям за договірними цінами з урахуванням нарахованого ПДВ. Суми ПДВ, сплачені замовником у складі вартості прийнятих робіт та придбаних матеріально-технічних ресурсів, бюджетному відшкодуванню не підлягають i відносяться до вартості відповідного об’єкта будівництва. Після переведення об’єкта, що будується, до складу основних фондів, такі суми податку може бути віднесено до складу податкового кредиту, але лише за умови проведення власником об’єкта діяльності, що підлягає оподаткуванню, а також за умови, що цей об’єкт підлягає амортизації.

У разі здійснення розрахунків за виконані будівельні роботи (послуги) векселями датою виникнення податкових зобов’язань продавця буде дата складання акта приймання-передачі виконаних робіт, оскільки передача векселя для оформлення грошового боргу можлива виключно за фактично поставлені товари, виконані роботи, надані послуги.

Консультують фахівці Головного управління оподаткування
юридичних осіб ДПА України


ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 43 ЛИСТОПАД 2002 року