• Кошти з бюджету


Комунальне підприємство працює за спрощеною
системою оподаткування за ставкою 10 відсотків.
Відповідно до програми природоохоронних заходів
місцевого значення воно отримало кошти з бюджету
на виконання договірних робіт. Чи оподатковуються
ці кошти єдиним податком?
(К. Самійленко, Одеська обл.)


Відповідно до ст. 42 Закону України від 25.06.91 р. № 1264-ХІІ «Про охорону навколишнього природного середовища» в Україні фінансування заходів з охорони навколишнього природного середовища здійснюється за рахунок Державного бюджету України, республіканського бюджету Автономної Республіки Крим та місцевих бюджетів, коштів підприємств, установ та організацій, фондів охорони навколишнього природного середовища, добровільних внесків та інших коштів.

На виконання ст. 17 цього Закону постановою Кабінету Міністрів України від 17.09.96 р. № 1147 «Про затвердження переліку видів діяльності, що належать до природоохоронних заходів» затверджено перелік природоохоронних заходів.

Статтею 91 Бюджетного кодексу України від 21.06.2001 р. № 2542-III передбачено, що до видатків місцевих бюджетів належать, зокрема, видатки на місцеві програми розвитку житлово-комунального господарства та благоустрою населених пунктів, програми природоохоронних заходів місцевого значення, інші програми, затверджені відповідною радою згідно з законодавством.

Таким чином, при одержанні платником єдиного податку коштів із бюджету на виконання робіт, передбачених програмою природоохоронних заходів, та використанні їх за цільовим призначенням, сума цих коштів не включається до бази оподаткування єдиним податком.

Консультують фахівці Головного управління оподаткування
юридичних осіб ДПА України


ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 43 ЛИСТОПАД 2002 року