• Продаж банком основних фондів


Банк придбав автомобіль для основної господарської діяльності. Згідно з законодавством автомобіль за його вартістю, включаючи ПДВ, віднесено до групи 2 основних фондів. Період його експлуатації не перевищував 365 днів, оскільки автомобіль було продано. Чи можна віднести ПДВ, що ввійшов до первісної вартості автомобіля, до податкового кредиту?
(Білоцерківська філія АКБ «Мрія», м. Біла Церква)


Відповідно до п. 1.11 ст. 1 Закону України від 03.04.97 р. № 168/97-ВР «Про податок на додану вартість» (зі змінами та доповненнями; далі — Закон № 168/97-ВР) термін «основні фонди» слід розуміти у значенні, наведеному Законом України від 28.12.94 р. № 334/94-ВР «Про оподаткування прибутку підприємств» (у редакції Закону України від 22.05.97 р. № 283/97-ВР) зі змінами та доповненнями (далі — Закон № 334/94-ВР). А саме: згідно з пп. 8.2.1 п. 8.2 ст. 8 Закону № 334/94-ВР під терміном «основні фонди» слід розуміти матеріальні цінності, що використовуються у виробничій діяльності платника податку протягом періоду, який перевищує 365 календарних днів із дати введення в експлуатацію таких матеріальних цінностей, та вартість яких поступово зменшується у зв’язку з фізичним або моральним зносом.

При проведенні операцій з продажу фінансовими та банківськими установами основних фондів, які були задіяні в неоподатковуваних операціях чи в тих, що не є об’єктом оподаткування, база оподаткування та податкові зобов’язання обчислюються i виникають відповідно до чинного законодавства.

При цьому на дату такої передачі до податкового кредиту відноситься частка суми ПДВ, яка припадає на частину незамортизованої вартості основних фондів.

Консультують фахівці Головного управління оподаткування
юридичних осіб ДПА України

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 44 ЛИСТОПАД 2002 року