• Поповнення статутного фонду


Товариство з обмеженою відповідальністю отримало кошти від засновника на поповнення статутного фонду. Ці кошти витрачатимуться на розрахунки з підрядною організацією за виконані будівельні роботи. Чи виникають податкові обов’язання на отримані від засновника кошти?
(ДП «Нью-Бьюті», м. Євпаторія)


Відповідно до п. 3.1 ст. 3 Закону № 168/97-ВР об’єктом оподаткування платників податку є операції з:

Під продажем товарів відповідно до Закону № 168/97-ВР слід розуміти будь-які операції, що здійснюються згідно з договорами купівлі-продажу, міни, поставки та іншими цивільно-правовими договорами, які передбачають передачу прав власності на такі товари за компенсацію незалежно від строків її надання, а також операції з безоплатного надання товарів.
Не належать до продажу операції з передачі товарів у межах договорів комісії (консигнації), поруки, доручення, схову (відповідального зберігання), довірчого управління, оренди (лізингу), інших цивільно-правових договорів, які не передбачають передачі права власності на такі товари іншій особі.

Продаж послуг (робіт) — будь-які операції цивільно-правового характеру з надання послуг (результатів робіт), надання права на користування або розпорядження товарами, у тому числі нематеріальними активами, а також з надання будь-яких інших, ніж товари, об’єктів власності за компенсацію та операції з
безоплатного надання послуг (робіт). Продаж послуг (результатів робіт), зокрема, включає надання права на користування або розпорядження товарами у межах договорів оренди (лізингу), продаж, ліцензування або інші способи передачі права на патент, авторське право, торговий знак, інші об’єкти права інтелектуальної, в тому числі промислової, власності.

Розмір та порядок утворення статутного фонду товариства з обмеженою відповідальністю (далі — ТОВ) врегульовано Законом України від 19.09.91 р. № 1576-XII «Про господарські товариства» (зі змінами та доповненнями; далі — Закон № 1576-XII).

У ТОВ згідно зі ст. 52 Закону № 168/97-ВР створюється статутний фонд, розмір якого повинен становити не менше суми, еквівалентної 100 мінімальним заробітним платам (до 27.05.99 р. цей розмір становив 625 мінімальних заробітних плат), виходячи зі ставки мінімальної заробітної плати, діючої на момент створення ТОВ.

До моменту реєстрації ТОВ кожен із учасників зобов’язаний внести до статутного фонду не менше 30 відсотків зазначеного в установчих документах вкладу. Внесення до статутного фонду грошей підтверджується документами, виданими банківською установою.

Учасник ТОВ зобов’язаний повністю внести свій вклад не пізніше року після реєстрації товариства. Учаснику ТОВ, який повністю вніс свій вклад, видається свідоцтво товариства.

Згідно зі ст. 16 Закону України № 1576-XII товариство має право змінювати (збільшувати або зменшувати) розмір статутного фонду. Збільшення статутного фонду може бути здійснено лише після внесення повністю всіма учасниками своїх вкладів (оплати акцій), крім випадків, передбачених цим Законом. Рішення товариства про зміни розміру статутного фонду набирає чинності з дня внесення цих змін до державного реєстру.

Якщо отримані кошти відповідають зазначеному у платіжному дорученні призначенню, а саме перераховані на поповнення статутного фонду, та не підтверджують факту продажу товарів (робіт, послуг), то такі кошти не підпадають під об’єкт оподаткування ПДВ.

У разі якщо кошти, які отримало ТОВ на поповнення статутного фонду, залишаються непідтвердженими статутними документами та відповідними розрахунковими документами, то такі кошти не можна вважати внеском до статутного фонду.

Консультують фахівці Головного управління оподаткування
юридичних осіб ДПА України

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 44 ЛИСТОПАД 2002 року