• Транспортно-експедиційні послуги при перевезенні зовнішньоторговельних вантажів


Основним видом діяльності підприємства є надання транспортно-експедиційних послуг за договорами доручення. Фактично транспорті послуги з міжнародного перевезення для замовника здійснює перевізник, а підприємство лише замовляє вказані послуги та провадить оплату вже виконаних послуг за рахунок коштів замовника (довірителя).
Підприємство отримувало від перевізника податкову накладну за нульовою ставкою та передавало замовнику (довірителю) шляхом виписки окремої податкової накладної з нульовою ставкою на транспортні послуги та окремим рядком — за ставкою 20% з експедиторських послуг. Чи правильно
здійснювалось обкладання ПДВ?


Згідно зі ст. 4 Закону України від 16.04.91 р. № 959-XII «Про зовнішньоекономічну діяльність» (зі змінами та доповненнями) транспортно-експедиційні послуги при перевезенні зовнішньоторговельних i транзитних вантажів є одним із видів зовнішньоекономічної діяльності. Зазначений вид зовнішньоекономічної діяльності складається з комплексу послуг, визначених постановою Кабінету Міністрів України від 21.09.93 р. № 770 «Про транспортно-експедиційне обслуговування зовнішньоторговельних i транзитних вантажів», якою передбачено, що транспортно-експедиційне обслуговування вантажів здійснюється суб’єктами підприємницької діяльності — експедиторами, які діють за дорученням вантажовідправників i вантажоотримувачів. Експедитори виконують свої функції без будь-якого втручання в господарську діяльність транспортних підприємств.

Транспортно-експедиційні послуги, які надають експедитори, складаються з комплексу послуг, пов’язаних з підготовкою та відправленням вантажів, проведенням взаєморозрахунків, контролем за проходженням i одержанням вантажів.

Відносини учасників транспортно-експедиційної діяльності встановлюються на основі договорів. Учасники цієї діяльності вільні у виборі предмета договору, визначенні зобов’язань, інших умов взаємовідносин, що не суперечить чинному законодавству. Кожен із учасників транспортно-експедиційного процесу має право передати виконання частини своїх обов’язків іншому учаснику на підставі договору, в якому визначаються умови відповідних послуг i порядок їх оплати.

Враховуючи викладене, у випадку коли підприємство є повіреною особою замовника (довірителя), за дорученням та на користь якого така повірена особа придбала транспортні послуги, то з метою оподаткування ПДВ така операція підпадає під порядок оподаткування, визначений абзацом третім п. 4.7 ст. 4 Закону № 168/97-ВР. При цьому базою оподаткування у повіреної особи буде загальна сума коштів, визначених як компенсація за весь комплекс наданих послуг.

Водночас особа, яка безпосередньо здійснила міжнародні транспортні перевезення, може скористатися при оподаткуванні ПДВ положеннями пп. 6.2.4 п. 6.2 ст. 6 Закону № 168/97-ВР.

Консультують фахівці Головного управління оподаткування
юридичних осіб ДПА України

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 44 ЛИСТОПАД 2002 року