• Визначення продукції, віднесеної до категорії «м’ясо i м’ясопродукти»


Підприємство переробляє м’ясо, закуплене в живій вазі i здане сільськогосподарськими товаровиробниками. Крім м’яса та м’ясопродуктів воно реалізує шкірсировину та борошно кормове тваринного походження. Чи спрямовуються на виплату дотації сільськогосподарським товаровиробникам
суми ПДВ з операцій з продажу шкірсировини та борошна кормового тваринного походження?
(м. Конотоп)


Пунктом 11.21 ст. 11 Закону № 168/97-ВР до 01.01.2004 р. встановлено спеціальний режим сплати ПДВ переробними підприємствами усіх форм власності за реалізовані ними молоко, молочну продукцію, м’ясо, м’ясопродукти. Суми ПДВ зазначеними підприємствами не сплачуються до державного бюджету, а спрямовуються для виплати дотацій сільськогосподарським товаровиробникам за продані ними переробним підприємствам молоко i м’ясо в живій вазі.

Механізм нарахування та виплат дотацій переробними підприємствами сільськогосподарським товаровиробникам усіх форм власності i господарювання, включаючи особисті підсобні господарства населення, за реалізовані ними переробним підприємствам молоко та м’ясо в живій вазі відповідно до вищезазначеного пункту Закону № 168/97-ВР затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 12.05.99 p. № 805 «Про Порядок нарахування, виплат i використання коштів, спрямованих для виплати дотацій сільськогосподарським товаровиробникам за продані ними переробним підприємствам молоко та м’ясо в живій вазі».

Підпунктом 11.21 ст. 11 Закону № 168/97-ВР i відповідно постановою Кабінету Міністрів України № 805 передбачено спрямування на виплату дотацій переробними підприємствами усіх форм власності ПДВ, нарахованого при реалізації ними молока, молочної продукції, м’яса, м’ясопродуктів.

Визначення продукції, яка може бути віднесена до тієї чи іншої категорії товарів, у тому числі й категорії «м’ясо i м’ясопродукти», здійснюється відповідно до Державного класифікатора продукції та послуг ДК 016—97 (ДКПП), який ув’язаний з Державним класифікатором України ДК 009—96 «Класифікація видів економічної діяльності» (КВЕД).

Зокрема до групи 15.1 «М’ясо, м’ясопродукти та продукти забою тварин» розділу 15 «Продукція харчової промисловості» (підсекція DA «Продукція харчової промисловості та перероблення сільськогосподарських продуктів») включено:

У свою чергу, клас 15.11 складається з продукції під такими кодами:

Виходячи із зазначеного кодування продукції, є окремі категорії «м’ясо», «м’ясопродукти», до яких вовна та шкури, борошно кормове тваринного походження та інші продукти не включено, а виділено за окремими кодами.

Оскільки п. 11.21 ст. 11 Закону № 168/97-ВР встановлено, що до 01.01.2004 р. переробними підприємствами на виплати дотацій сільськогосподарським товаровиробникам спрямовуються суми ПДВ, отримані від реалізації тільки м’яса та м’ясопродуктів, а не в цілому продукції забою худоби, то операції з продажу інших продуктів, у тому числі шкірсировини, вовни, борошна кормового тваринного походження, повинні відображатися у загальній податковій декларації з ПДВ, за якою здійснюються розрахунки з бюджетом (ПДВ на виплату дотацій не спрямовується).

Консультують фахівці Головного управління оподаткування
юридичних осіб ДПА України

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 44 ЛИСТОПАД 2002 року