• Купівля-продаж на умовах товарного кредиту


Суб’єкт підприємницької діяльності здійснює закупку, монтаж та введення в експлуатацію обладнання. Передача обладнання замовнику здійснюється шляхом товарного кредиту. Чи оподатковуються ПДВ відсотки, що сплачуються отримувачем за користування товарним кредитом?


Визначення терміна «товарний кредит» наведено в пп. 1.11.2 п. 1.11 ст. 1 Закону України № 334/94-ВР. При цьому передача права власності на товари (результати робіт, послуг) покупцю (замовнику) відбувається у момент підписання договору або у момент фізичного отримання товарів (робіт, послуг) таким покупцем (замовником) незалежно від часу погашення заборгованості.

Закон № 168/97-ВР містить норму, якою визначається база оподаткування ПДВ при збільшенні договірної вартості товарів (робіт, послуг) на суму процентів. Зокрема, п. 4.8 ст. 4 Закону № 168/97-ВР встановлено, що у разі, якщо платник ПДВ здійснює операції з продажу товарів (робіт, послуг), які є об’єктом оподаткування ПДВ згідно з п. 3.1 ст. 3 Закону № 168/97-ВР, під забезпечення боргового зобов’язання покупця, наданого такому платнику податку у формі простого або переказного векселя або інших боргових інструментів, базою оподаткування ПДВ є договірна вартість таких товарів (робіт, послуг), збільшена на суму процентів, нарахованих або таких, що мають бути нараховані на суму номіналу такого векселя.

Відповідно до пп. 5.5.1 п. 5.5 ст. 5 Закону № 334/94-ВР покупець (дебітор) відносить до складу валових витрат витрати, пов’язані з виплатою або нарахуванням процентів за борговими зобов’язаннями протягом звітного періоду, якщо такі виплати або нарахування здійснюються у зв’язку з веденням господарської діяльності платника податку.

Таким чином, якщо сторони укладають договори купівлі-продажу (поставки) на умовах товарного кредиту, що передбачає відстрочення кінцевого розрахунку на визначений строк та під проценти, то незалежно від наявності боргового інструменту та форми розрахунків за такі товари база оподаткування ПДВ у продавця таких товарів (робіт, послуг) визначається виходячи з договірної вартості цих товарів, збільшеної на загальну суму процентів, визначених договором.

При цьому право на податковий кредит у частині суми ПДВ, обчисленого виходячи з розміру процентів, обумовлених договором, покупець вказаних товарів (робіт, послуг) має виключно в тій частині, яка відноситься до складу валових витрат звітного періоду.

Консультують фахівці Головного управління оподаткування
юридичних осіб ДПА України

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 44 ЛИСТОПАД 2002 року