• Авторський твір


Чи обкладаються прибутковим податком з громадян доходи, одержувані громадянами за нотаріально посвідченими договорами відчуження свого майнового права на авторський твір?


Об’єктами права власності громадян є, зокрема, твори науки, літератури та мистецтва, відкриття, винаходи, корисні моделі, промислові зразки, раціоналізаторські пропозиції, знаки для товарів i послуг та інші результати інтелектуальної праці (п. 2 ст. 13 Закону України від 02.07.91 р. № 697-ХІІ «Про власність»).

Відповідно до ст. 15 Закону України від 23.12.93 р. № 3792-XII «Про авторське право i суміжні права» (далі — Закон № 3792-XII) виключне право на використання твору чи на дозвіл або заборону використання твору іншими особами належить до майнових прав автора (чи іншої особи, яка має авторське право), які можуть бути передані (відчужені) іншій особі згідно з положеннями ст. 31 Закону № 3792-XII, після чого ця особа стає суб’єктом авторського права. Зазначена стаття встановлює, що передача майнових прав автора (чи іншої особи, яка має авторське право) оформляється авторським договором.

Доходи, одержувані громадянами в результаті відчуження своїх майнових прав за укладеним авторським договором, підлягають обкладанню прибутковим податком з громадян у загальному порядку.

До сукупного оподатковуваного доходу в періоді, за який здійснюється оподаткування, не включатимуться суми, отримані автором від передачі (відчуження, продажу) згідно з положеннями Закону за авторським договором свого майнового права (об’єктами якого є, зокрема, твори науки, літератури та мистецтва, що належать автору), якщо за нотаріальне посвідчення або за операції з відчуження цього майнового права сплачується державне мито чи провадиться плата за вчинення нотаріальних дій (пп. «е» п. 1 ст. 5 Декрету № 13-92).

Консультують фахівці Головного управління оподаткування
фізичних осіб ДПА України

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 44 ЛИСТОПАД 2002 року