• Розрахунок за викуплені акції


У 2001 p. член акціонерного товариства Промінвестбанку вийшов із його складу i з ним було проведено розрахунок за викуплені акції, що придбавалися ним за рахунок власних коштів та за рахунок внесків банку з прибутку на користь власників корпоративних прав. Яку суму податку повинні сплатити члени товариства, які одержали кошти за викуплені акції, та який порядок розрахунку суми податку i перелік документів, необхідних для подання податковій інспекції для
доведення того, що ці кошти не включаються до сукупного оподатковуваного доходу?
(Київська обл.)


Законом України від 23.03.99 р. № 539-ХІV «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» було внесено зміни та доповнення до Декрету № 13-92, зокрема у частині другій пп. «з» п. 1 ст. 5, у зв’язку з чим до сукупного оподатковуваного доходу, одержаного громадянами в період, за який здійснюється оподаткування, не включаються доходи, одержані від відчуження громадянами акцій та інших корпоративних прав, набутих такими громадянами в процесі приватизації в обмін на їх приватизаційні або компенсаційні сертифікати, а також у межах їх пільгового придбання за власні кошти працівниками підприємств, що приватизуються, та особами, визначеними ст. 25 Закону України від 04.03.92 р. № 2163-ХІІ «Про приватизацію майна державних підприємств».

Придбання акцій може здійснюватися i на загальних підставах, тобто за рахунок власних коштів, за рахунок заробітної плати, дивідендів i розподілу прибутку, що не є пільговим придбанням акцій.

У разі здійснення громадянами операцій з купівлі-продажу корпоративних прав та визначених законом цінних паперів, у тому числі акцій на загальних підставах, тобто набутих в іншому порядку, ніж визначено у пп. «з» п. 1 ст. 5 Декрету № 13-92, оподатковуваним доходом громадянина вважається прибуток, тобто різниця між доходом, отриманим від продажу таких корпоративних прав i цінних паперів протягом звітного року, та документально підтвердженими витратами на їх придбання, до яких, зокрема, відносяться суми заробітної плати, дивідендів, що спрямовувалися на придбання акцій.

Прибуток, отриманий громадянином від операцій з купівлі-продажу корпоративних прав та цінних паперів, обчислений за результатами звітного року, включається до складу його сукупного річного оподатковуваного доходу (cт. 13 Декрету № 13-92).

Згідно з підпунктами «а» i «в» п. 1 ст. 19 Декрету № 13-92 громадяни, доходи яких підлягають оподаткуванню відповідно до Декрету, зобов’язані вести облік доходів, одержаних протягом року, i витрат, безпосередньо пов’язаних з одержанням цих доходів за встановленою формою, а також пред’явити підприємствам, установам, організаціям i фізичним особам — суб’єктам підприємницької діяльності, які виплачують їм доходи, та податковим органам документи, що підтверджують такі витрати, i документи, що дають право на одержання пільг. Облік фінансових результатів операцій з купівлі-продажу корпоративних прав та цінних паперів ведеться у порядку, встановленому п. 7.6 ст. 7 Закону № 334/94-ВР.

Відповідно до пп. «й» п. 1 ст. 5 Декрету № 13-92 та п. 5.13 Інструкції про прибутковий податок з громадян, затвердженої наказом ГДПІ від 21.04.93 р. № 12, зареєстрованим у Мін’юсті України 09.06.93 р. № 64 (зі змінами та доповненнями, далі — Інструкція), суми доходів, що спрямовуються до джерел їх одержання на придбання акцій, не включаються до сукупного оподатковуваного доходу, одержаного громадянами в період, за який здійснюється оподаткування. Підставою для виключення з оподатковуваного доходу таких сум є письмова заява громадянина в бухгалтерію організації за місцем основної роботи з проханням спрямувати частину заробітку на зазначену мету.

Внесення громадянином до акціонерного товариства власних коштів на придбання акцій оформляється відповідним документом товариства, наприклад квитанцією до прибуткового касового ордера. Отже, документом для підтвердження витрат, понесених громадянином (акціонером) на придбання акцій, може бути довідка установи чи організації, в якій зазначається кількість придбаних акцій, сума та за рахунок яких коштів їх придбано (власні кошти, дивіденди, заробітна плата чи кошти акціонерного товариства).

Таким чином, дохід, одержаний громадянином від продажу акцій, придбаних за рахунок коштів акціонерного товариства (в цьому випадку — банку), а також у разі неподання громадянином до податкового органу документів, що підтверджують витрати на придбання акцій, повністю включається до складу його сукупного річного оподатковуваного доходу.

Консультують фахівці Головного управління оподаткування
фізичних осіб ДПА України

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 44 ЛИСТОПАД 2002 року