• Надання транспортних послуг залізницею


Предметом договору між залізницею та
підприємством-експортером є надання залізницею
послуг з перевезення вантажів або здійснення
експортно-імпортних i внутрішніх перевезень
вантажів на території України. Фактично залізниця
отримує кошти від підприємства за послуги, надані
на митній території України. Чи правомірно
нарахування залізницею ПДВ за нульовою ставкою на
надані послуги?


Підпунктом 6.2.4 п. 6.2 ст. 6 Закону України від 03.04.97 р. № 168/97-ВР «Про податок на додану вартість» (далі — Закон № 168/97-ВР) установлено спеціальну норму, якою регулюється порядок оподаткування транспортних послуг з перевезення пасажирів та вантажів за межами митного кордону України.
Положення цієї спеціальної норми поширюються на міжнародні перевезення, включаючи внутрішні митниці (як єдиний нероздільний процес перевезення від внутрішньої митниці до пункту поза межами митної території України), а не на перевезення виключно по внутрішній території України.
Спільним листом ДПА України та Укрзалізниці від 17.05.99 р. № 7086/7/16-1321 увагу підприємств, які входять до складу Укрзалізниці, звернено на те, що в разі надання послуг з транспортування вантажів, які перебувають під митним контролем, між внутрішньою митницею i митницею на кордоні, тобто без перетинання державного кордону, операції з надання таких послуг оподатковуються за ставкою 20 відсотків.
Підтвердженням міжнародного перевезення залізничним транспортом відповідно до наказу Мінтрансу України i ДПА України від 24.10.2001 р. № 712/431, яким затверджено Порядок оформлення розрахункових i звітних документів при здійсненні продажу проїзних i перевізних документів на залізничному транспорті, є документ для оформлення перевезення вантажів на міжнародному сполученні, який оформляється відповідно до УМВС (Угода про міжнародне залізничне вантажне сполучення) — накладна малої швидкості для оформлення експорту вантажів у прямому міжнародному сполученні.
Якщо станції відправлення i призначення знаходяться в одній країні, то для перевезення вантажів на внутрішньодержавному сполученні оформляються інші перевізні документи.
В оглядовому листі Вищого господарського суду України від 23.11.2001 р. № 01-8/1271 «Про деякі питання практики вирішення спорів, пов’язаних із застосуванням законодавства про податки» зазначено, що операції з надання послуг з транспортування вантажів, які перебувають під митним контролем, між внутрішньою митницею i митницею на кордоні, тобто без перетинання державного кордону, підлягають оподаткуванню за ставкою 20 відсотків.

Консультують фахівці Головного управління оподаткування
юридичних осіб ДПА України

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 46 ГРУДЕНЬ 2002 року