• Порядок сплати ПДВ залізницею


Чи можна застосовувати централізований порядок
сплати ПДВ до державного бюджету по всій
господарській діяльності залізниці згідно з
чинними нормативно-правовими документами без
реєстрації структурних підрозділів за
місцезнаходженням?


Відповідно до п. 2.5 ст. 2 Закону № 168/97-ВР та наказу Мінтрансу України за погодженням з ДПА України від 08.12.97 р. № 416 особами, відповідальними за внесення ПДВ до бюджету по об’єктах оподаткування на залізничному транспорті підприємствами, що входять до складу управління залізниць i
виконують роботи (надають послуги підсобно-допоміжної діяльності), пов’язані з основною діяльністю залізничного транспорту, ведуть бухгалтерський облік та подають статистичну звітність окремо щодо такої основної діяльності із зазначенням виду діяльності «Основна діяльність підприємств залізничного транспорту», є управління залізниць (Донецька, Львівська, Одеська, Придніпровська, Південно-Західна, Південна).
Тобто централізований порядок сплати ПДВ поширюється лише на ті підприємства та організації, які є юридичними особами, що входять до складу залізниць i виконують роботи (надають послуги), пов’язані з основною діяльністю залізничного транспорту, ведуть бухгалтерський облік та подають статистичну звітність окремо щодо такої основної діяльності із зазначенням виду діяльності «Основна діяльність підприємств залізничного транспорту».
Нарахування та сплата ПДВ підприємствами, які є юридичними особами, входять до складу залізниць i складають звіти щодо інших видів діяльності, не пов’язаних з основним видом діяльності (наприклад, будівельні та інші роботи, послуги, що надаються стороннім організаціям та підприємствам i організаціям Укрзалізниці, торгівля, громадське харчування), провадяться безпосередньо цими підприємствами, що входять до складу залізниць, за їх місцезнаходженням у загальновстановленому порядку.
Оскільки порядок внесення ПДВ до бюджету по об’єктах оподаткування, які виникають на залізничному транспорті, відрізняється від загальновстановленого, особи, які створюють об’єкт оподаткування на залізничному транспорті, не можуть самостійно приймати рішення щодо реєстрації платників та порядку внесення ПДВ до бюджету.

Консультують фахівці Головного управління оподаткування
юридичних осіб ДПА України

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 46 ГРУДЕНЬ 2002 року