• Оподаткування операцій з подачі автотранспорту


Який порядок обкладання ПДВ операцій з подачі
автотранспортного засобу з одного населеного
пункту в інший для завантаження i здійснення
міжнародного перевезення продукції?


На операції з міжнародного перевезення пасажирів та вантажів пп. 6.2.4 п. 6.2 ст. 6 Закону № 168/97-ВР установлено окрему норму обкладання ПДВ, згідно з якою операції з перевезення за межами митного кордону України, включаючи внутрішні митниці, обкладаються за нульовою ставкою ПДВ.
Якщо виконуючи договірні зобов’язання перевізник переміщує автотранспортний засіб з одного населеного пункту в інший (наприклад, з м. Дніпропетровська до м. Дніпродзержинська), тобто подає транспортний засіб для навантаження товарів (вантажу) i вивезення їх за межі митної території України, та якщо фактично цим автотранспортним засобом здійснюється пряме міжнародне перевезення від пункту проведення митних процедур з випуску такого вантажу за межі митного кордону України (включаючи внутрішні митниці) до пункту поза межами державного кордону, така операція може оподатковуватися за нульовою ставкою як складова частина міжнародних перевезень за умови підтвердження перевезення міжнародною товарно-транспортною накладною, оформленою та заповненою відповідно до ст. 6 Конвенції про договір міжнародного перевезення вантажів, а також актом, оформленим перевізником та замовником-резидентом про фактичне надання послуг з перевезення.
Послуга з подачі транспортного засобу для навантаження товарів (вантажу) відповідно до умов договору між суб’єктами господарювання може бути складовою частиною послуги з міжнародних перевезень, i витрати в частині понесених перевізником витрат на переміщення автотранспортного засобу між пунктами на митній території України під навантаження товарів (від Дніпропетровська до Дніпродзержинська) можуть включатися до загальної вартості послуги з міжнародного перевезення.
У разі коли понесені витрати з доставки автотранспортного засобу з метою його завантаження товарами та їх вивезення за межі митної території України не включаються до складу вартості міжнародних перевезень внаслідок будь-яких причин, такі операції слід розглядати як окремі операції, що обкладаються ПДВ за загальними правилами.

Консультують фахівці Головного управління оподаткування
юридичних осіб ДПА України

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 46 ГРУДЕНЬ 2002 року