• Послуги ломбардів


Приватне товариство здійснює ломбардні операції —
надає позички під заставу ювелірних виробів i
отримує відсотки за зберігання цих виробів та за
користування такою позичкою. Що є базою
оподаткування ПДВ при здійсненні таких операцій?
(м. Полтава)


Визначення ломбардних операцій наведено в п. 1.14 ст. 1 Закону № 334/94-ВР. Постановою Ради Міністрів УРСР від 19.06.79 р. № 315 затверджено перелік операцій, які проводять ломбарди, до якого включено в тому числі такі послуги, як приймання на схов від громадян предметів домашнього вжитку й особистого користування та надання громадянам позички під заставу таких предметів.
Оскільки об’єктом оподаткування ПДВ згідно із Законом № 168/97-ВР є операції з продажу товарів (робіт, послуг), то операції з надання послуг із зберігання товарів (майна), у тому числі зберігання майна, що перебуває в заставі та схові, підпадають під об’єкт оподаткування i обкладаються ПДВ на загальних підставах.
Щодо грошових виплат суми за договорами позики, то такі виплати відповідно до пп. 3.2.5 п. 3.2 ст. 3 Закону № 168/97-ВР не є об’єктом оподаткування. При цьому суми, нараховані за встановленими відсотками за користування позичкою, оподатковуються на загальних підставах, оскільки винятків в оподаткуванні цієї операції не передбачено.

Консультують фахівці Головного управління оподаткування
юридичних осіб ДПА України

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 46 ГРУДЕНЬ 2002 року