• Оплата митних зборів та ПДВ


Підприємство імпортує товар. На момент розмитнення
товару на розрахунковому рахунку підприємства
недостатньо коштів для оплати митних зборів та
ПДВ. Оплату митних зборів та ПДВ здійснили через
касу митниці по прибутковому ордеру в розмірі 3500
грн.
Чи розповсюджуються на цю операцію обмеження
розрахунків готівкою одного підприємства з іншим в
розмірі 3000 грн.?


Відповідно до ст. 29 Бюджетного кодексу України від 21.06.2001 р. № 2542-III доходи Державного бюджету України включають, зокрема доходи, що отримуються відповідно до законодавства про податки, збори i обов’язкові платежі. Законом України від 25.06.91 р. № 1251-XII «Про систему оподаткування» (зі змінами та доповненнями) визначено види податків i зборів, що справляються на території України. До них відносяться загальнодержавні податки i збори (обов’язкові платежі) та місцеві податки i збори (обов’язкові платежі). Статтею 14 цього ж Закону обумовлено, що до загальнодержавних належать, зокрема:

Під податками i зборами (обов’язковими платежами) до бюджетів, слід розуміти обов’язкові внески до бюджетів відповідних рівнів, здійснюваних платниками у порядку i на умовах, що визначаються законами України.
Згідно із Положенням про Державну митну службу України, затвердженим Указом Президента України від 24.08.2000 р. № 10 22/2000, Держмитслужба України відповідно до покладених на неї завдань забезпечує своєчасне i повне внесення до держбюджету коштів від податків, зборів (обов’язкових платежів), справляння яких згідно із законодавством покладено на митні органи. Держмитслужба здійснює свої повноваження безпосередньо та через регіональні митниці, спеціалізовані митні управління та організації.
Відповідно до абзацу першого п. 2.3 Положення № 72 сума готівкового розрахунку одного підприємства з іншим підприємством через їх каси та каси установ банків не повинна перевищувати 3000 грн. протягом одного дня за одним або кількома платіжними документами.
Зазначені обмеження не стосуються розрахунків підприємств з бюджетами та державними цільовими фондами (абзац третій п. 2.3 зазначеного Положення).
Отже, у наведеному випадку оплата митних зборів та ПДВ в розмірі, що перевищує зазначені обмеження, не є порушенням.

Консультують фахівці Головного управління податкового
аудиту та валютного контролю ДПА України

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 46 ГРУДЕНЬ 2002 року