• Право застосування спрощеної системи оподаткування



Суб’єкт малого підприємництва — юридична особа хоче одержати свідоцтво про право сплати єдиного податку. На яких умовах підприємство може стати платником єдиного податку?
(м. Бердянськ)

Відповідно до Указу Президента України від 03.07.98 р. № 727/98 «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» (у редакції Указу Президента України від 28.06.99 р. № 746/99; далі — Указ № 727/98) юридична особа — суб’єкт підприємницької діяльності будь-якої організаційно-правової форми та форми власності, в якої за рік середньооблікова чисельність працюючих не перевищує 50 осіб i обсяг виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) за рік не перевищує 1 млн. грн., має право перейти на спрощену систему оподаткування, обліку та звітності.
Для переходу на спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єкт малого підприємництва — юридична особа подає письмову заяву до органу державної податкової служби за місцем державної реєстрації не пізніше ніж за 15 днів до початку наступного звітного (податкового) періоду (кварталу) за умови сплати всіх установлених податків та обов’язкових платежів, термін сплати яких настав на дату подання заяви.
Суб’єкт малого підприємництва — юридична особа в заяві обов’язково зазначає, яку ставку єдиного податку він обрав. Орган державної податкової служби зобов’язаний протягом 10 робочих днів видати безоплатно свідоцтво про право сплати єдиного податку або надати письмову мотивовану відмову.
Новостворені та зареєстровані в установленому порядку суб’єкти малого підприємництва, які подали до органу державної податкової служби за місцем їх реєстрації заяву на право застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності, вважаються суб’єктами спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності з того кварталу, в якому проведено їх державну реєстрацію.
Свідоцтво, видане суб’єкту малого підприємництва — юридичній особі, не можна передавати іншим юридичним особам.
Таким чином, у разі виконання умов, визначених в Указі № 727/98, підприємство може стати платником єдиного податку.

Консультують фахівці Головного управління оподаткування юридичних осіб ДПА України

 

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 46 ГРУДЕНЬ 2002 року