• Платник єдиного податку та ПДВ



Підприємство перебуває на спрощеній системі оподаткування за єдиною ставкою 6 відсотків від обсягів реалізації та сплачує ПДВ. Обсяги оподатковуваних операцій з продажу товарів не перевищують 61,2 тис. грн. Чи можна одночасно перебувати на спрощеній системі оподаткування за єдиною ставкою 6 відсотків від обсягів реалізації та не бути платником ПДВ?
(ТОВ «Аквавіта», м. Севастополь)

Відповідно до ст. 3 Указу № 727/98 суб’єкт підприємницької діяльності — юридична особа, який перейшов на спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, самостійно обирає одну з таких ставок єдиного податку:
6 відсотків суми виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) без урахування акцизного збору у разі сплати податку на додану вартість згідно із Законом № 168/97-ВР;
10 відсотків суми виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), за винятком акцизного збору, у разі включення податку на додану вартість до складу єдиного податку.
Рішення про перехід на спрощену систему оподаткування, обліку та звітності i навпаки, зі спрощеної на загальну, протягом календарного року може прийматися не більш як один раз. Така норма відповідає ст. 4 Указу № 727/98 та Порядку видачі свідоцтва про сплату єдиного податку, затвердженому наказом ДПА України від 12.10.99 р. № 555.
Якщо суб’єкт господарювання зареєструвався як платник ПДВ та одночасно перебуває на спрощеній системі оподаткування за ставкою єдиного податку у розмірі 6 відсотків, то на нього поширюються всі без винятку норми Закону № 168/97-ВР щодо податкових зобов’язань i податкового кредиту, а також перебування його на обліку як платника ПДВ. При цьому свідоцтво про реєстрацію платника податку може бути анульовано в порядку, передбаченому п. 9.6 ст. 9 Закону № 168/97-ВР, лише через 24 поточні календарні місяці, якщо за останні 12 поточних місяців він мав оподатковувані обсяги продажу товарів (робіт, послуг) менші, ніж 3600 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Чинне законодавство надає суб’єкту підприємницької діяльності право вибору лише однієї з двох ставок єдиного податку: або 6 відсотків суми виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) без урахування акцизного збору у разі сплати податку на додану вартість, або 10 відсотків суми виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), за винятком акцизного збору, у разі включення податку на додану вартість до складу єдиного податку.

Консультують фахівці Головного управління оподаткування юридичних осіб ДПА України

 

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 46 ГРУДЕНЬ 2002 року