• Отримання послуги від нерезидента платником єдиного податку



Підприємство працює за спрощеною системою оподаткування (10%) та не є платником ПДВ. Чи виникає податкове зобов’язання з ПДВ у разі імпорту послуги, якщо ціна за послугу не містить ПДВ? Якщо виникає, то коли виникають податкові зобов’язання i що вважати базою оподаткування?
(Телерадіокомпанія «Крокус-1», м. Біла Церква)

Відповідно до статей 3, 6 Указу Президента України від 28.06.99 р. № 746/99 «Про внесення змін до Указу Президента України від 3 липня 1998 року № 727 «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» юридична особа не є платником ПДВ, якщо нею прийнято рішення сплачувати єдиний податок за ставкою 10 відсотків суми виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), за винятком акцизного збору.
Отже, згідно з вищезазначеним Указом передбачено звільнення суб’єктів малого підприємництва від сплати ПДВ лише з операцій реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), а не з операцій ввезення (пересилання) товарів на митну територію України (пп. 3.1.2 п. 3.1 ст. 3 Закону України від 03.04.97 р. № 168/97-ВР «Про податок на додану вартість», далі — Закон № 168/97-ВР), тому такий податок сплачується суб’єктами підприємницької діяльності на загальних підставах відповідно до чинного законодавства.
Викладену позицію підтримано Вищим арбітражним судом України i наведено в інформаційному листі від 20.04.2001 р. № 01-8/480 «Про деякі питання практики застосування окремих норм чинного законодавства у вирішенні спорів».
Таким чином, при отриманні неплатником ПДВ робіт (послуг), що надаються нерезидентами для їх використання або споживання на митній території України, ПДВ нараховується на загальних підставах за ставкою 20 відсотків бази оподаткування, за винятком звільнених від оподаткування згідно зі ст. 5 Закону № 168/97-ВР. Нарахований ПДВ із зазначених операцій сплачує особа, яка отримує від нерезидента роботи (послуги).
Базою оподаткування для робіт (послуг), які виконуються (надаються) нерезидентами на митній території України (визначається відповідно до п. 4.3 ст. 4 Закону № 168/97-ВР), є договірна (контрактна) вартість таких робіт (послуг) з урахуванням акцизного збору, а також інших податків, зборів (обов’язкових платежів), за винятком ПДВ, що включаються до ціни продажу робіт (послуг) згідно із законами України з питань оподаткування. Визначена вартість перераховується в українські гривні за валютним (обмінним) курсом Національного банку України, що діяв на момент виникнення податкових зобов’язань.
Згідно з пп. 7.3.6 п. 7.3 ст. 7 Закону № 168/97-ВР датою виникнення податкових зобов’язань при імпортуванні робіт (послуг) є дата списання коштів з розрахункового рахунку платника податку в оплату робіт (послуг) або дата оформлення документа, що засвідчує факт виконання робіт (послуг) нерезидентом залежно від того, яка з подій відбулася першою.
При цьому суми ПДВ, сплачені неплатником ПДВ у зв’язку з придбанням робіт (послуг) від нерезидента, не відносяться до складу податкового кредиту, а включаються до вартості таких робіт, послуг.

Консультують фахівці Головного управління оподаткування юридичних осіб ДПА України

 

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 46 ГРУДЕНЬ 2002 року