• Використання придбаних ТМЦ для невиробничої діяльност



Підприємство придбало товарно-матеріальні цінності для господарської діяльності. У подальшому частину з них використовують для невиробничої діяльності (для клубу юних техніків, спортивного павільйону, сауни, бази відпочинку, що є на балансі підприємства). Підприємство не відносить до податкового кредиту суми ПДВ за такими ТМЦ. Чи потрібно нараховувати податкові зобов’язання з ПДВ у момент передачі ТМЦ для невиробничого використання відповідно до п. 4.2 ст. 4 Закону України «Про податок на додану вартість»?
(ВАТ «Новотроїцьке рудоуправління», смт Новотроїцьке, Волноваський р-н, Донецька обл.)

Суми ПДВ, сплачені при придбанні товарів (робіт, послуг), відносяться платником ПДВ згідно з пп. 7.4.1 п. 7.4 ст. 7 Закону № 168/97-ВР у відповідному звітному періоді до податкового кредиту за таких умов.
1. Вартість таких товарів (робіт, послуг) відноситься до складу валових витрат виробництва (обігу) відповідно до Закону України від 28.12.94 р. № 334/94-ВР «Про оподаткування прибутку підприємств» (у редакції Закону України від 22.05.97 р. № 283/97-ВР) зі змінами та доповненнями (далі — Закон № 334/94-ВР).
2. Придбані основні фонди чи нематеріальні активи підлягають амортизації згідно із Законом № 334/94-ВР.
3. Платник не використовує придбані товари (роботи, послуги) для діяльності, звільненої від ПДВ, чи не є об’єктом оподаткування відповідно до п. 3.2 ст. 3 та ст. 5 Закону № 168/97-ВР.
4. Витрати зі сплати податку мають бути підтверджені податковими накладними чи митними деклараціями, а у разі імпорту робіт (послуг) — актом прийняття робіт (послуг) чи банківським документом, що засвідчує перерахування коштів в оплату вартості таких робіт (послуг).
У разі якщо в подальшому здійснюється передача раніше придбаних для виробничої діяльності товарів (робіт, послуг) у межах балансу для невиробничого використання, витрати на яке не відносяться до валових витрат виробництва (обігу) i не підлягають амортизації, а також пов’язаній з продавцем особі чи суб’єкту підприємницької діяльності, який не зареєстрований як платник податку, то така передача підпадає під обкладання ПДВ за загальною ставкою 20 відсотків. При цьому база оподаткування ПДВ визначається відповідно до п. 4.2 ст. 4 Закону № 168/97-ВР виходячи з фактичної ціни операції, але не нижчої за звичайні ціни.
У разі коли платник придбаває товари (роботи, послуги), вартість яких не відноситься до складу валових витрат виробництва (обігу) i не підлягає амортизації, то податки, сплачені у зв’язку з таким придбанням, відшкодовуються за рахунок відповідних джерел i до складу податкового кредиту не включаються (пп. 7.4.4 п. 7.4 ст. 7 Закону № 168/97-ВР).

Консультують фахівці Головного управління оподаткування юридичних осіб ДПА України

 

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 46 ГРУДЕНЬ 2002 року