• Придбання сільськогосподарської продукції у фізичної особи — платника єдиного податку



Чи є об’єктом оподаткування ПДВ торгова націнка, якщо сільськогосподарська продукція чи продукція її переробки придбана ТОВ у фізичної особи, яка є платником єдиного податку? Чи поширюються на зазначені операції норми п. 11.20 Закону України «Про податок на додану вартість»?
(ТОВ «Дари Ланів», м. Лозова, Харківська обл.)

Відповідно до п. 11.20 ст. 11 Закону № 168/97-ВР у випадках, коли платник податку здійснює операції з продажу особам, не зареєстрованим як платники податку, сільськогосподарської продукції та продуктів її переробки, раніше придбаних (заготовлених) таким платником податку у фізичних осіб, які не є платниками цього податку, об’єктом оподаткування є торгова націнка (надбавка), встановлена таким платником податку. Зазначений порядок оподаткування діє тимчасово до 1 січня 2004 року.
Об’єктом оподаткування є торгова націнка лише за умов дотримання таких вимог.
1. Об’єктом продажу є сільськогосподарська продукція та продукти її переробки.
2. Суб’єктом продажу є особа — платник ПДВ.
3. Зазначену продукцію раніше придбано (заготовлено) у фізичних осіб — неплатників ПДВ.
4. Продаж зазначеної продукції здійснюється неплатнику ПДВ.
5. Продукція реалізується у тому вигляді, в якому її було придбано у фізичної особи, яка не є платником податку. Тобто проведення технологічних процесів, пов’язаних з її обробкою, переробкою тощо, не повинно здійснюватися.
У разі коли платник ПДВ здійснює обробку, доробку, переробку сільськогосподарської продукції чи продуктів її переробки, отриманої від фізичних осіб, які не є платниками ПДВ, то при здійсненні операцій з продажу цієї продукції незалежно від напряму її реалізації платнику чи неплатнику ПДВ або фізичній особі база оподаткування ПДВ визначається відповідно до п. 4.1 ст. 4 Закону № 168/97-ВР.

Консультують фахівці Головного управління оподаткування юридичних осіб ДПА України

 

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 46 ГРУДЕНЬ 2002 року