• Продаж книжкової продукції суб’єктом видавничої справи



Підприємство є суб’єктом видавничої справи, що підтверджується свідоцтвом про внесення суб’єкта видавничої справи до реєстру видавців, виготовлювачів i розповсюджувачів видавничої продукції, i відповідно до пп. 5.1.2 п. 5.1 ст. 5 Закону № 168/97-ВР користується пільгою під час обкладання ПДВ операцій з продажу книжкової продукції вітчизняного виробництва. Чи потрібно у бухгалтерських документах (прибуткова, видаткова накладні) зазначати номер державної реєстрації видання в Книжковій палаті України, назву видавця, рік видання тощо? Якими документами згідно з чинним законодавством повинна підтверджуватися зазначена податкова пільга?

Відповідно до пп. 5.1.2 п. 5.1 ст. 5 Закону № 168/97-ВР визначено, що не є об’єктом оподаткування операції з продажу (передплати) i доставки періодичних видань друкованих засобів масової інформації вітчизняного виробництва; продажу книжок вітчизняного виробництва; продажу учнівських зошитів, підручників та навчальних посібників вітчизняного виробництва.
Підтвердженням того, що підприємство здійснює виготовлення та розповсюдження видавничої продукції відповідно до вимог Закону України від 05.06.97 р. № 318/97-ВР «Про видавничу справу», є державна реєстрація цього підприємства як суб’єкта видавничої справи у Державному реєстрі України видавців, виготовлювачів і розповсюджувачів видавничої продукції та наявність відповідного свідоцтва, але це свідоцтво не зазначає, яку саме видавничу продукцію — вітчизняну чи не вітчизняну виготовляє та розповсюджує зазначене підприємство.
Для підтвердження вищезазначеної податкової пільги i визнання видавничої продукції продукцією вітчизняного виробництва слід звернутися до Книжкової палати України, яка відповідно до ст. 27 Закону № 318/97-ВР здійснює державну реєстрацію всіх видів видань, випущених в Україні, та отримати відповідне підтвердження того, що придбану та реалізовану підприємством продукцію вироблено в Україні.
Водночас якщо підприємство — суб’єкт видавничої справи зареєстроване як платник ПДВ, то при здійсненні операцій з продажу товарів (робіт, послуг), у тому числі видавничої продукції згідно з вимогами п. 4 Положення про Реєстр платників податку на додану вартість, затвердженого наказом ДПА України від 01.03.2000 р. № 79, в усіх видах документів, пов’язаних з розрахунками при придбанні товарів, обліком, звітністю про податок на додану вартість, воно повинне використовувати свій індивідуальний податковий номер, незалежно від того, користується підприємство пільгами чи ні.
Вимоги щодо складання первинних облікових документів та регістрів бухгалтерського обліку регулюються нормами Закону України від 16.07.99 р. № 996-ХІV «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні».

Консультують фахівці Головного управління оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 46 ГРУДЕНЬ 2002 року