ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД
П О С Т А Н О В А
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
"09" червня 2009 р.
Справа № 12/27-09-630
( Додатково див. постанову Вищого господарського суду України (rs5034186) )
Одеський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:
головуючого судді- Бойко Л.І.;
суддів - Жукової А.М.; Величко Т.А.;
при секретарі судового засідання: Арбієві А.А.
за участю представників сторін:
від позивача - Корой Д.І.;
від відповідачів:
ДП "Центр державного земельного кадастру" - Михайлов Ю.В.,
Одеської міської ради - Сербін Є.Л.,
від 3-ої особи - Дукова І.В.,
розглянувши апеляційні скарги Одеського міського управління земельних ресурсів та Одеської міської ради
на рішення господарського суду Одеської області від 25.03.2009р.
зі справи № 12/27-09-630
за позовом ТОВ "Наталка-сіті"
до Одеської міської ради, Державного підприємства "Центр державного земельного кадастру при Державному комітеті України по земельних ресурсах"
3-тя особа Управління земельних ресурсів Одеської міської ради
про спонукання до укладення угоди
встановив:
Позивач - Товариство з обмеженою відповідальністю "Наталка-Сіті" звернулось до господарського суду Одеської області з позовною заявою до Одеської міської ради (надалі - ОМР) та до Одеської регіональної філії Державного підприємства "Центр державного земельного кадастру при Державному комітеті України по земельних ресурсах" (надалі Одеська філія ДП ЦДЗК), в якій просить суд зобов'язати Одеську міську раду укласти з ним нотаріально посвідчену додаткову угоду до договору на право тимчасового користування землею на умовах оренди від 28.02.2001р., який посвідчений приватним нотаріусом Одеського міського нотаріального округу Криворотенко Л.І. та зареєстрований в реєстрі за №1701, якою внести зміни до тексту договору оренди землі, а саме змінити найменування і юридичну адресу Орендаря з Товариство з обмеженою відповідальністю з іноземними інвестиціями ..Кузен Бати Одеса", юридична адреса - м. Одеса, пул. Генуезька. 24, кв. 539 на Товариства з обмеженою відповідальністю ..Наталка Сіті", юридична адреса 65113. м. Одеса, площа Дерев'янко, буд. 1; визнати договір на право ¦тимчасового користування землею на умовах оренди від 28.02.2001р. укладений між ОМР та Товариством з обмеженою відповідальністю з іноземними інвестиціями ..Кузей Бати Одеса" дійсним для товариства з обмеженою відповідальністю "Наталка Сіті" на колишніх умовах та зобов'язати Одеську філію ДП ЦДЗК провести державну реєстрацію права тимчасового користування землею на умовах оренди 'ГОВ "Наталка-Сіті" відповідно до договору на право тимчасового користування землею на умовах оренди від 28.02.200ір.. який посвідчений приватним нотаріусом Одеського міського нотаріального округу Криворотенко Л.І. та зареєстрований в реєстрі за №1701.
23.02.2009р. ухвалою господарського суду Одеської області до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог па предмет спору, на стороні відповідачів було залучено Управління земельних ресурсів Одеської міської ради (надалі УЗР).
В ході розгляду апеляційної скарги позивач надав суду уточнення до позовних вимог, в яких просить вважати додаткову угоду до договору на право тимчасового користування землею на умовах оренди від 28.02.2001р.. який посвідчений приватним нотаріусом Одеського міського нотаріального округу Криворотенко Л.І. та зареєстрований в реєстрі за №1701, укладеною на умовах поданого позивачем проекту цієї угоди.
Рішенням господарського суду Одеської області від 25.03.2009р. у справі № 12/27-09-630 позов задоволено. Додаткову угоду до договору на право користування землею на умовах оренди від 28.02.2001р., який посвідчений приватним нотаріусом Одеського міського нотаріального округу Криворотенко С.І. та зареєстрований в реєстрі за № 1701, вважати укладеною на умовах поданого ТОВ "Наталка-Сіті" проекту цієї угоди, а саме в редакції Позивача:
"ДОДАТКОВА УГОДА
до договору на право тимчасового користування землею на умовах оренди від 28.02.2001 р., який посвідчений приватним нотаріусом Одеського міського нотаріального округу Криворотенко Л.І. та зареєстрований в реєстрі за №1701
Місто Одеса, шістнадцяте березня дві тисячі дев'ятого року.
Одеська міська рада, юридична адреса - 65036, м. Одеса, Думська площа, 1, в особі міського Голови Гурвіца Едуарда Йосиповича, який діє на підставі Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" (280/97-ВР) , іменована у подальшому "Орендодавець", з одного боку, та
Товариство з обмеженою відповідальністю "НАТАЛКА-СІТІ", юридична адреса -65113, м. Одеса, площа Дерев'янко, буд. 1, в особі директора Пасько С.М. та фінансового директора Даценко О.Г., які діють на підставі Статуту, іменоване у подальшому "Орендар", з другого боку (в подальшому разом Іменуються "Сторони"), відповідно до ст. ЗО Закону України "Про оренду землі" (161-14) уклали цю Додаткову угоду до договору на право тимчасового користування землею на умовах оренди від 28.02.2001 р., який посвідчений приватним нотаріусом Одеського міського нотаріального округу Криворотенко Л.І. та зареєстрований в реєстрі за №1701 (далі іменується Угода) про нижченаведене:
1. Сторони дійшли згоди змінити преамбулу та розділ "РЕКВІЗИТИ ТА ПІДПИСИ СТОРІН" Договору на право тимчасового користування землею на умовах оренди від 28.02.2001 р., який посвідчений приватним нотаріусом Одеського міського нотаріального округу Криворотенко Л.І. та зареєстрований в реєстрі за №1701 (далі іменується Договір), виклавши їх у наступній редакції:
1.1.1 Преамбула.
Одеська міська рада, юридична адреса - 65036, м. Одеса, Думська площа, 1, в особі міського Голови Гурвіца Едуарда Йосиповича, який діє на підставі Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" (280/97-ВР) , іменована у подальшому "Орендодавець", з одного боку, та
Товариство з обмеженою відповідальністю "НАТАЛКА-СІТІ", юридична адреса - 651 13. м. Одеса, площа Дерев'янко, буд. 1, в особі директора Пасько С.М. та фінансового директора Дацепко О.Г., які діють на підставі Статуту, іменоване у подальшому "Орендар", з другого боку, уклали цей Договір про нижченаведене:"
1.2.Розділ "РЕКВІЗИТИ ТА ПІДПИСИ СТОРІН" -
"Орендодавець" - Одеська міська рада, 
юридична адреса - 65036, м. Одеса, 
Думська площа, І.
Міський Голова _________Гурвіц Е.Й.
М.П.
"Орендар" - Товариство з обмеженою відповідальністю "НАТАЛКА-СІТІ", юридична адреса: 65113, м. Одеса, площа Дерев'янко, буд. 1, код ЄДРПОУ 31068954,п/р № 26002001319913 в філії ЗАТ "ОТП Банк" м. Одеса, МФО 328986.
Директор _________М.П. Пасько С.М.
Фінансовий директор______Даценко О.Г.
М.П.
1.3. Всі інші умови вищезазначеного Договору, не змінені цією Угодою, залишаються чинними у попередній редакції, і Сторони підтверджують їх обов'язковість щодо себе.
1.4. Ця Угода з моменту набрання нею чинності є невід'ємною частиною Договору.
МІСЦЕЗНАХОДЖЕННЯ ТА РЕКВИЗИТИ СТОРШ
"Орендодавець" - Одеська міська рада, 
юридична адреса - 65036, м. Одеса, 
Думська площа, І.
Міський Голова _________Гурвіц Е.Й.
М.П.
"Орендар" - Товариство з обмеженою відповідальністю "НАТАЛКА-СІТІ", юридична адреса: 65113, м. Одеса, площа Дерев'янко, буд. 1, код ЄДРПОУ 31068954,п/р № 26002001319913 в філії ЗАТ "ОТП Банк" м. Одеса, МФО 328986.
Директор _________М.П. Пасько С.М.
Фінансовий директор______Даценко О.Г.
М.П.
3. Зобов'язано Одеську регіональну філію Державного підприємства "Центр державного земельного кадастру" (65078, м. Одеса, вул. Космонавтів, 32) провести державну реєстрацію тимчасового користування землею на умовах оренди Товариства з обмеженою відповідальністю "Наталка-Сіті" (65113, м. Одеса, площа Дерев'янко, буд. І, код ЄДРПОУ 31068954) на підставі Договору на право тимчасового користування землею на умовах оренди від 28.02.2001 р., посвідченого приватним нотаріусом Одеського нотаріального округу Криворотенко Л.І. та зареєстрованого в реєстрі за №1701, з відповідними змінами."
Наказом Державного підприємства "Центр державного земельного кадастру" від 25.02.2009р. за № 75 Одеська регіональна філія державного підприємства "Центр державного земельного кадастру при Державному комітеті України по земельних ресурсах" перейменована в Одеську регіональну філію державного підприємства "Центр державного земельного кадастру".
Не погоджуючись з прийнятим рішенням відповідачи: Одеська міська рада та Державне підприємство "Центр державного земельного кадастру" в особі Одеської регіональної філії звернулись з апеляційними скаргами, в яких просять рішення суду Одеської області від 25.03.2009р. скасувати, прийняти нове, яким в позові відмовити в повному обсязі, посилаючись на те, що це рішення прийнято з порушенням норм матеріального та процесуального права, суд не звернув увагу на те, що необхідною умовою вирішення питання щодо земельної ділянки, яка перебуває у комунальній власності, є наявність відповідного рішення органу місцевого самоврядування, що позивач не звертався з вимогою про спонукання укласти додаткову угоду. Крім того, позовні вимоги про зобов'язання провести державну реєстрацію тимчасового користування землею на умовах оренди повинні розглядатися за нормами КАС України (2747-15) .
Третя особа на стороні відповідачів, яка не заявляє самостійних вимог - Одеське міське управління земельних ресурсів Одеської міської ради теж звернулось з апеляційною скаргою, в якій просить рішення скасувати, в позові відмовити, посилаючись на порушення судом норм матеріального та процесуального права.
Заслухавши сторони, дослідивши матеріали справи, судова колегія вважає, що рішення суду ґрунтується на всебічному з'ясуванні всіх обставин, що мають значення для справи та оцінки доказів, виходячи з наступного.
28.02.2001р. між Одеською міською радою (Орендодавець) та Товариством з обмеженою відповідальністю з Іноземними інвестиціями "Кузей Бати Одеса" (Орендар) на підставі рішення ОМР № 1941-XXIII від 31.10.2000р. було укладено договір на право тимчасового користування землею, на умовах оренди, який посвідчений приватним нотаріусом Одеського міського нотаріального округу Криворотенко Л.І. та зареєстрований в реєстрі за №1701.
Відповідно до п.1.1. зазначеного договору Орендодавець надає, а Орендар приймає у строкове, платне володіння та користування земельну ділянку, що знаходиться у м. Одесі, в Київському районі, на площі Б.Ф.Дерев'янка, МКР В-Г "Південний", загальною площею 10182 м2, за рахунок земель міста, згідно з планом земельної ділянки, який є невід'ємною частиною цього договору.
Пункт 1.2. договору зазначає, що земельна ділянка площею 10182 м2, (код УКЦВЗ 1.11.3 - землі роздрібної торгівлі та комерційних послуг), надається для будівництва, експлуатації та обслуговування торговельного центру, який включатиме площу під роздрібну торгівлю, місця для відпочинку та розваг, з гостьовою стоянкою у тимчасове довгострокове користування, на умовах оренди, терміном на 49 (сорок дев'ять) років (у тому числі - у тимчасове короткострокове користування, на умовах оренди, терміном на два роки - на період будівництва), а саме:
земельна ділянка, площею 8885 м, для експлуатації та обслуговування торговельного центру;
земельна ділянка, площею 1190 м, для експлуатації та обслуговування гостьової стоянки;
земельна ділянка, площею 107 м, для благоустрою прилеглої території.
Згідно до п.2.1. договору за користування земельною ділянкою Орендар сплачує Орендодавцеві орендну плату.
21.10.2002р. Товариство з обмеженою відповідальністю з іноземними інвестиціями "Кузей Бати Одеса" (код ЄДРПОУ 31068954) у зв'язку із зміною назви було перереєстровано у ТОВ "Кузей Бати Одеса" (код ЄДРПОУ 31068954).
Відповідно до п.1.3. Статуту ТОВ "Кузей Бати Одеса" воно є повним правонаступником Товариства з обмеженою відповідальністю з іноземними інвестиціями "Кузей Бати Одеса".
28.12.2004р. державним реєстратором виконкому ОМР зареєстровано зміну найменування юридичної особи ТОВ "Кузей Бати Одеса" (код ЄДРПОУ 31068954) на ТОВ "Наталка - Сіті" (код СДРПОУ 31068954).
Відповідно до п.1.3. Статуту ТОВ "Наталка - Сіті" у нової редакції, зареєстрованої 16.03.2005р. воно є повним правонаступником Товариства з обмеженою відповідальністю "Кузей Бати Одеса".
В подальшому також було змінено та зареєстровано у відповідності до вимог українського законодавства поштову адресу. Останньою поштовою адресою позивача с - м. Одеса, площа Дерев'янко, буд.1.
Рішенням ОМР № 4194-ІУ від 28.04.2005р. внесено зміни в рішення ОМР № 1941-XXIII від 31.10.2000р. в частині зміни назви Товариство з обмеженою відповідальністю з іноземними інвестиціями "Кузей Бати Одеса" на Товариство з обмеженою відповідальністю "Кузей Бати Одеса" та затверджений проект додаткової угоди між ОМР та ТОВ "Кузей Бати Одеса".
Рішенням ОМР № 5159-ІУ від 23.12.2005р. були внесені зміни у п.2 рішення ОМР № 4194-ІУ від 28.04.2005р. в частині зміни найменування ТОВ "Кузей Бати Одеса" на ТОВ "Наталка - Сіті". Проте, підписання додаткової угоди до договору на право тимчасового користування землею, на умовах оренди та її нотаріального посвідчення не відбулося.
По даному питанню позивач звернувся до постійної депутатської комісії по землеустрою та земельним правовідносинам ОМР.
Згідно виписки з протоколу засідання депутатської комісії по землеустрою та земельним правовідносинам ОМР від 03.12.2008р. було прийнято рішення рекомендувати УЗР підготувати проект рішення на засідання виконкому та наступну сесію ОМР про внесення відповідних змін до договору оренди.
Листом № 01-14/145-04 від 29.12.2008р. за підписом начальника УЗР керівника ТОВ "Наталка-Сіті" було проінформовано, що внесення змін в договір на право тимчасового користування землею, на умовах оренди в частині зміни назви підприємства, можливо тільки при затвердженні нової редакції договору оренди землі та зміни розміру орендної плати.
Не погоджуючись із пропозицією виконавчого органу ОМР - Управління земельних ресурсів та не отримавши від Відповідача у встановлений законом строк відповіді на свою заяву, позивач звернувся до господарського суду Одеської області за захистом своїх порушених прав.
Задовольняючи позов, суд першої інстанції послався на те, що ТОВ "Наталка-Сіті" є новим правонаступником ТОВ з іноземними інвестиціями "Кузей Бати Одеса", а тому права та обов'язки Орендаря, які виникли при укладенні договору на право тимчасового користування землею на умовах оренди від 28.02.2001 повністю перейшли до Позивача. Сторони не досягли згоди щодо зміни договору, тому відповідно до ч. 4 ст. 188 ГПК України, позивач мав право передати спір на вирішення суду.
Судова колегія вважає висновки суду обгрунтованими, виходячи з того, що судом встановлено, що права та обов'язки Орендаря по договору на право тимчасового користування землею на умовах оренди повністю перейшли до ТОВ "Наталка-Сіті".
Відповідно до ст. 30 ЗУ "Про оренду землі" зміна умов договору оренди землі здійснюється за взаємною згодою сторін, а, у разі недосягнення згоди, вирішується в судовому порядку.
Фактично, істотні умови договору, як встановлено судом, не були змінені, але була змінена назва юридичної особи та адреса Позивача: з адреси 65009, м. Одеса, вул. Генуєзька, буд. 24, кв. 519 на адресу: 65063 м. Одеса, площа Дерев'янко, буд. 1, в зв'язку з чим позивач і звернувся до відповідача про внесення змін, але зміни не були внесені, так як УЗР наполягало на тому, що необхідно затвердити нову редакцію договору оренди землі та змінити розмір орендної плати.
Між тим, внесення вищевказаних змін до договору оренди землі оформлюється додатковою угодою, а щодо зміни розміру орендної плати, то, відповідно до ст. 23 Земельного Кодексу України, це вирішується за згодою сторін чи в судовому порядку, але таких вимог до ТОВ "Наталка-Сіті" не заявлялось.
Згідно приписів ст. 20 ЗУ "Про оренду землі" укладений договір підлягає державній реєстрації, як і всі додаткові угоди до нього, тому суд правильно зобов'язав ДП "Центр державного земельного кадастру" здійснити реєстрацію.
Підсумовуючи все вищенаведене, доказам у справі в їх сукупності суд дав належну оцінку і постановив рішення, яке відповідає матеріалам справи і вимогам закону, а тому підстави для скасування рішення відсутні.
Керуючись ст.ст. 101, 103- 105 ГПК України,
судова колегія постановила:
Рішення господарського суду Одеської області від 25.03.2009р. у справі №12/27-09-630 змінити, виклавши п. 3 резолютивної частини рішення в наступній редакції:
"Зобов'язати Державне підприємство "Центр державного земельного кадастру " провести державну реєстрацію тимчасового користування землею на умовах оренди Товариства з обмеженою відповідальністю "Наталка-Сіті" (65113, м. Одеса, площа Дерев'янко, буд. І, код ЄДРПОУ 31068954) на підставі Договору на право тимчасового користування землею на умовах оренди від 28.02.2001 р., посвідченого приватним нотаріусом Одеського з нотаріального округу Криворотенко Л.І. та зареєстрованого в реєстрі за №1701, з відповідними змінами".
В решті рішення суду залишити без змін.
Постанова апеляційної інстанції набирає чинності з дня прийняття та може бути оскаржена протягом місяця до ВГСУ.
Головуючий суддя
Судді
Л.І. Бойко
Т.А. Величко
А.М. Жукова