У к р а ї н а
ЗАПОРІЗЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД
ПОСТАНОВА
Іменем України
09.06.09 Справа №09-07/671
Колегія суддів Запорізького апеляційного господарського суду у складі:
, Хуторной В.М.
при секретарі: Лолі Н.О.
за участю представників:
від позивача: Барська А.В., довіреність № 109-юр від 28.05.2009 року;
від відповідача-1: Боєв Є.С., довіреність № б/н від 01.06.2009 року;
від відповідача-2: не з`явився ;
розглянув у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "СП МДМ", м. Запоріжжя
на ухвалу господарського суду Запорізької області від 13.04.2009р. у справі № 09-07/671
за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю "СП МДМ", м. Запоріжжя
до відповідача-1: Приватного підприємства "Укрелектрозв`язок", м. Дніпропетровськ
до відповідача-2: Товариства з обмеженою відповідальністю "Українсько – ізраїльське підприємство "ДБС Груп", м. Київ
про скасування рішення Постійно діючого третейського суду при Українській товарній біржі "Українська товарна біржа" від 06.05.2008р. по справі № 000358/08
Розпорядженням Голови Запорізького апеляційного господарського суду № 1142 від 09.06.2009р. справа № 09-07/671 передана для розгляду колегії суддів у складі: Головуючий: Яценко О.М.; суддів: Кричмаржевський В.А., Хуторной В.М..
Колегія суддів прийняла справу до провадження.
За згодою присутніх представників сторін оголошено вступну та резолютивну частини постанови.
Ухвалою господарського суду Запорізької області від 13.04.2009р. по справі № 09-07/671 (суддя Садовий І.В.) ТОВ "СП МДМ" було відмовлено у прийнятті заяви про скасування рішення Постійно діючого третейського суду при Українській товарній біржі "Українська товарна біржа" від 06.05.2008р. по справі № 000358/08. Ухвала господарського суду мотивована нормами Закону України "Про третейські суди" (1701-15) , рекомендаціями Президії Вищого господарського суду України від 11.04.2005 № 04-5/639 (v0639600-05) "Про деякі питання практики застосування господарськими судами Закону України "Про третейські суди"" та Інформаційним листом Вищого господарського суду України від 02.04.2009 р. № 01-08/194 (v_194600-09) .
Не погоджуючись з ухвалою господарського суду, ТОВ "СП МДМ", м. Запоріжжя звернулася з апеляційною скаргою, в якій просить ухвалу суду скасувати повністю. Зазначає, що при зверненні із заявою ним повністю дотримано вимог законодавства, строк звернення із заявою на пропущено, оскільки лише з 31.03.2009 року набули чинності зміни до законодавства, що дозволяють особам не залученим до участі у справі звертатись із такими заявами. Просить скасувати ухвалу господарського суду Запорізької області від 13.04.2009р. по справі № 09-07/671 та передати справу на розгляд до господарського суду Запорізької області.
В судовому засіданні повноважний представник заявника апеляційної скарги підтримав її доводи.
Представник ПП "Укрелектрозв`язок", м. Дніпропетровськ у судовому засіданні заперечив проти доводів апеляційної скарги, вважає ухвалу господарського суду законною та обґрунтованою.
ТОВ "Українсько – ізраїльське підприємство "ДБС Груп", м. Київ відзиву на апеляційну скаргу не надало, повноважного представника до судового засідання не направило, про час та місце судового засідання повідомлено належним чином.
Згідно ст. 99 Господарського процесуального кодексу України, апеляційний господарський суд, переглядаючи рішення в апеляційному порядку, користується правами, наданими суду першої інстанції.
Згідно зі ст. 101 Господарського процесуального кодексу України у процесі перегляду справи апеляційний господарський суд за наявними у справі і додатково поданими доказами повторно розглядає справу. Апеляційний суд не зв’язаний доводами апеляційної скарги і перевіряє законність та обґрунтованість рішення місцевого суду у повному обсязі.
Перевіряючи законність та обґрунтованість рішення місцевого господарського суду, вивчивши матеріали справи, вислухавши пояснення представників позивача та відповідача-1, суд
ВСТАНОВИВ:
06.05.2008р. постійно діючим третейським судом при Українській товарній біржі "Українська товарна біржа" по справі № 000358/08 Сенник О.В. за позовом ПП "Укрелектрозвязок" до ТОВ "УІП "ДБС Груп" прийнято рішення про стягнення на користь Приватного підприємства "Укрелектрозвязок" 171 500 грн. матеріальної школи, 94 583 грн. 42 коп. пені.
08.04.2009р. ТОВ "СП МДМ" подало до господарського суду Запорізької області заяву про скасування рішення Постійно діючого третейського суду при Українській товарній біржі "Українська товарна біржа".
Ухвалою господарського суду Запорізької області від 13.04.2009р. по справі № 09-07/671 ТОВ "СП МДМ" відмовлено у прийнятті заяви. Відмовляючи у прийнятті заяви до розгляду господарським судом зазначено, що ТОВ "СП МДМ" при зверненні із заявою пропущено трьохмісячний строк встановлений для звернення із такими заявами, не надано документів в підтвердження направлення копії заяви на адресу сторін по справі, а також не додано документу, що підтверджує повноваження особи на підписання заяви.
Колегія суддів, проаналізувавши на підставі фактичних обставин справи застосування норм матеріального і процесуального права при винесенні оскаржуваної ухвали, знаходить апеляційну скаргу такою, що підлягає задоволенню на підставі наступного:
Звернення до суду є формою (способом) реалізації наданого законом права на захист прав чи охоронюваних законом інтересів.
Вирішуючи питання про прийняття будь-якої заяви, або відмовляючи у її прийнятті, суд не повинен діяти суто формально та у кожному конкретному випадку має вирішувати питання щодо можливості (неможливості) розгляду вимог викладених в заяві.
Колегія суддів звертає увагу, що положення Закону України "Про третейські суди" (1701-15) щодо оскарження рішення третейського суду, які діяли у період ухвалення оскаржуваного рішення третейського суду (06.05.2008р.) виключали можливість оскарження рішення третейського суду не стороною третейської справи. Тобто, ТОВ "СП МДМ" починаючи з дати прийняття рішення третейським судом не мало передбаченого Законом (1701-15) права на його оскарження. Таке право виникло лише з набранням чинності внесених до цього Закону (1701-15) змін, а саме з 31.03.2009р.. Зазначеними змінами до законодавства розширено коло осіб, яким надано право на оскарження рішення третейського суду. Суд не прийняв до уваги що суб’єктивне право у ТОВ "СП МДМ" на оскарження рішення від 05.06.2008р. виникло в нього з дати набрання чинності змін до Закону (1701-15) , тобто з 31.03.2009р. та помилково ототожнив початок перебігу встановлених Законом (1701-15) строків на оскарження (три місяці) з моментом ухвалення рішення. Як вбачається з матеріалів справи, до господарського суду із заявою про скасування рішення третейського суду ТОВ "СП МДМ" 08.04.2009 року, тобто із дотриманням встановленого законодавством строку.
З огляду на вищевикладене, суд безпідставно відмовив ТОВ "СП МДМ" у прийнятті заяви про скасування рішення третейського суду у зв’язку із пропуском строку на таке звернення.
Стосовно не подання документів в підтвердження направлення копії заяви на адресу сторін по справі, а також не подання документу, що підтверджує повноваження особи на підписання заяви, колегія суддів зазначає наступне.
В якості доказу направлення стороні по справі копії заяви та доданих до неї документів, заявником додано фіскальний чек та опис вкладення до нього. Розбіжності в зазначенні індексу в документах, могли мати місце внаслідок "людського фактору" або з боку працівників пошти, або з боку працівників заявника. Крім індексу, адреса юридичної особи, зазвичай, містить у собі інші складові: назву міста, вулицю, номер будинку, тощо. У разі якщо у суду є сумніви щодо наданих доказів він не позбавлений можливості в порядку ст. 38 ГПК України витребувати у заявника додаткові докази на підтвердження виконання вимог щодо надіслання копії заяви стороні у справі.
Заява про скасування рішення третейського суду підписана генеральним директором Александровим М.В.. Згідно статті 62 закону України "Про господарські товариства" генеральний директор має право без довіреності виконувати дії від імені товариства. За наявності будь-яких сумнівів щодо особи, що підписала заяву або її повноважень, суд повинен витребувати відповідні документи в підтвердження, а не повертати такі заяви по суто формальним ознакам.
Колегія суддів звертає увагу, що суд першої інстанції не був позбавлений права, залишити заяву без розгляду на підставі пункту 5 статі 81 ГПК України (1798-12) , у разі якщо заявник без поважних причин не надає витребувані господарським судом матеріали, необхідні для вирішення спору.
Суд, здійснюючи правосуддя, на засадах верховенства права забезпечує захист гарантованих Конституцією України (254к/96-ВР) та законами прав і свобод людини і громадянина, прав і законних інтересів юридичних осіб, інтересів суспільства і держави. Відмовляючи у захисті порушеного права по суто формальним причинам суд ухиляється від виконання покладених на нього Конституцією та державою функцій, що є грубим порушенням основних засад судочинства.
За викладених вище обставин, апеляційна скарга підлягає задоволенню, а ухвала господарського суду скасуванню.
Керуючись ст. 101 – 106 Господарського процесуального кодексу України (1798-12) , суд
ПОСТАНОВИВ:
Апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "СП МДМ", м. Запоріжжя
на ухвалу господарського суду Запорізької області від 13.04.2009р. у справі № 09-07/671 задовольнити.
Ухвалу господарського суду Запорізької області від 13.04.2009р. у справі № 09-07/671 скасувати.
Матеріали справи направити до господарського суду для вирішення питання щодо порушення провадження у справі.
Хуторной В.М.