Україна
Харківський апеляційний господарський суд
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
"03" червня 2009 р. Справа № 16/157-08
( Додатково див. постанову Вищого господарського суду України (rs5068754) )
Колегія суддів у складі:
головуючий суддя Лакіза В.В., судді Білоусова Я.О.(доповідач), Пуль О.А.
при секретарі Бєляєвій І.І.
за участю представників сторін:
позивача за первісним позовом: Калашник А.Б., довіреність № 16 від 01.06.2009р., відповідача за первісним позовом: Коваленко О.Я., довіреність № 157/1408 від 14.11.2008р.
розглянувши у відкритому судовому засіданні у приміщенні Харківського апеляційного господарського суду апеляційну скаргу позивача за первісним позовом (вх. № 1091 Х/2-6) на ухвалу господарського суду Харківської області від 03.04.09р. по справі № 16/157-08
за позовом Харківського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України, м. Харків,
до ТОВ "Фірма "Технік-центр", м. Харків,
про стягнення 27200,00 грн.,
та зустрічну позовну заяву ТОВ "Фірма "Технік-центр", м. Харків,
до Харківського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України, м. Харків,
про скасування рішення адміністративної колегії Харківського обласного територіального відділення,
встановила:
Ухвалою господарського суду Харківської області від 03.04.2009р. (суддя Тихий П.В.) провадження у справі припинено.
Позивач за первісним позовом з ухвалою місцевого господарського суду не погодився та звернувся до Харківського апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій просить ухвалу суду першої інстанції скасувати, посилаючись на порушення судом норм процесуального права.
Представник позивача у судовому засіданні підтримує апеляційну скаргу та просить ухвалу суду першої інстанції скасувати, справу передати для розгляду до господарського суду.
Представник відповідача відзив на апеляційну скаргу не надав. У судовому засіданні просить ухвалу місцевого господарського суду залишити без змін.
Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін, дослідивши доводи апеляційної скарги та перевіривши правильність застосування судом першої інстанції норм матеріального і процесуального права, колегія суддів Харківського апеляційного господарського суду встановила.
14.11.2008р. позивач звернувся до господарського суду Харківської області з позовною заявою про стягнення з відповідача 17000,00 грн. штрафу за порушення законодавства про захист економічної конкуренції та 10200,00 грн. пені.
08.01.2009р. позивач надав уточнення до позовних вимог, в яких просив стягнути з ТОВ фірми "Технік-центр" штраф у сумі 17000,00 гривень та пеню у сумі 17000,00 гривень.
Ухвалою господарського суду Харківської області від 12.01.2009р. суд прийняв уточнення до позовних вимог та продовжив розгляд справи з їх урахуванням.
Свої вимоги позивач обгрунтовує тим, шо рішенням адміністративної колегії Харківського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України № 41-к від 29.07.2008р. дії Товариства з обмеженою відповідальністю фірма "Технік - центр" були визнані порушенням законодавства про захист економічної конкуренції у вигляді неподання інформації територіальному відділенню Антимонопольного комітету України у встановлені головою територіального відділення строки, передбачені пунктом 13 статті 50 Закону України "Про захист економічної конкуренції".
Позивач посилається на те, що за вчинення вищезазначеного порушення законодавства про захист економічної конкуренції, відповідно до рішення, на відповідача було накладено штраф у розмірі 17000,00 грн.
В обгрунтування вимог щодо стягнення пені у розмірі 17000,00 грн., з урахуванням доповнень до позовної заяви, позивач посилається на те, що частиною 5 статті 56 Закону України "Про захист економічної конкуренції" за кожен день прострочення сплати штрафу стягується пеня у розмірі 1,5% від суми штрафу. Строк для оплати штрафу, відповідно до позовної заяви, настав 04.10.2008р.
12.01.2009р. відповідач надав зустрічну позовну заяву в якій просив скасувати рішення адміністративної колегії Харківського обласного територіального відділення № 41-к від 29.07.2008р. "Про порушення законодавства про захист економічної конкуренції та накладання штрафу"; відшкодувати ТОВ фірмі "Технік-центр" судові витрати, а також витрати на юридичне супроводження у суді в сумі 5000,00 грн.; відшкодувати ТОВ фірмі "Технік-центр" моральну шкоду в сумі 15000,00 грн.; в забезпечення позову призупинити дії, вищенаведеного рішення адміністративної колегії ХОТВ та заборонити ХОТВ АКУ приймати будь-які дії по незаконному вимаганню інформації про господарську діяльність ТОВ фірми "Технік-центр".
Ухвалою господарського суду Харківської області від 12.01.2009р. зустрічну позовну заяву було прийнято до розгляду.
Відповідач зустрічній позов обгрунтовує тим, що згідно з пунктом 5 статті 17 Закону України "Про Антимонопольний комітет України" голова територіального відділення має право вимагати інформацію у суб"єктів господарювання при розгляді заяв і справ про порушення законодавства про захист економічної конкуренції, проведенні перевірки та інших передбачених законом випадках.
За таких обставин, відповідач вважає, що в жодному з вказаних позивачем законодавчих актах немає вказівок на те, що при досліджені ринку треба вимагати інформацію обмеженого доступу по господарській діяльності суб"єкта господарювання, у зв"язку з чим просить суд скасувати рішення адміністративної колегії Харківського обласного територіального відділення № 41-к від 29.07.2008р. "Про порушення законодавства про захист економічної конкуренції та накладання штрафу".
Крім того вимогою відповідача є відшкодування ТОВ фірмі "Технік-центр" судових витрат, а також витрат на юридичне супроводження у суді в сумі 5000,00 грн.; відшкодування ТОВ фірмі "Технік-центр" моральної шкоди в сумі 15000,00 грн.
Ухвалою господарського суду Харківської області від 03.04.2009р. провадження у справі припинено з тих підстав, що відповідно до пункту 1 статті 80 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд припиняє провадження у справі, якщо спір не підлягає вирішенню в господарських судах України.
Свій висновок, суд обгрунтовує тим, що відповідно до пункту 1 статті 12 Господарського процесуального кодексу України, господарським судам підвідомчі справи у спорах, що виникають при укладанні, зміні, розірванні і виконанні господарських договорів, у тому числі щодо приватизації майна, та з інших підстав, крім спорів, що виникають із публічно-правових відносин та віднесені до компетенції Конституційного Суду України та адміністративних судів; інших спорів, вирішення яких відповідно до законів України та міжнародних договорів України віднесено до відання інших органів. Антимонопольний комітет України є державним органом із спеціальним статусом, метою діяльності якого є забезпечення державного захисту конкуренції у підприємницькій діяльності та у сфері державних закупівель.
Відповідно до пункту 1 частини 1 статті 3 Кодексу адміністративного судочинства України, справа адміністративної юрисдикції (адміністративна справа) - публічно-правовий спір, у якому хоча б однією зі сторін є орган виконавчої влади, орган місцевого самоврядування, їхня посадова чи службова особа або інший суб'єкт, який здійснює владні управлінські функції на основі законодавства, в тому числі на виконання делегованих повноважень, а даний спір є публічно-правовим, оскільки виник з публічно-правових відносин за участю суб'єкта владних повноважень, а саме: органу виконавчої влади, що реалізовував у цих відносинах надані йому чинним законодавством владні управлінські функції із забезпечення державного захисту конкуренції у підприємницькій діяльності.
Однак, відповідно до частини 2 статті 4 Кодексу адміністративного судочинства України юрисдикція адміністративних судів поширюється на всі публічно-правові спори, крім спорів, для яких законом встановлений інший порядок судового вирішення.
Такий інший порядок передбачено, зокрема п. 3 ч.1 ст. 12 Господарського процесуального кодексу України, який передбачає, що справи за заявами органів Антимонопольного комітету України, Рахункової палати з питань, віднесених законодавчими актами до їх компетенції підвідомчі господарським судам та частиною 1 статті 60 Закону України "Про захист економічної конкуренції" відповідно до якої заявник, відповідач, третя особа мають право оскаржити рішення органів Антимонопольного комітету України повністю або частково до господарського суду.
Слід зазначити, що в матеріалах справи наявна копія ухвали Дзержинського районного суду м. Харкова від 17.10.2008р. у справі № 2-А-458/08 про повернення позовної заяви у зв"язку з непідсудністю справи даному суду за позовом ТОВ "Фірма "Технік-Центр" до Харківського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України про скасування рішення та копія ухвали Харківського окружного адміністративного суду від 05.12.2008р. про закриття провадження у справі № 2а-19183/08 за позовом ТОВ "Фірма "Технік-Центр" до Харківського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України про скасування рішення, якою провадження по справі закрито та роз"яснено позивачу про його право звернення з даним позовом до відповідного господарського суду. Наведені ухвали сторонами оскаржені не були та набрали законної сили.
На підставі викладеного, колегія суддів дійшла висновку, що заперечення, викладені в апеляційній скарзі є обґрунтованими, а апеляційна скарга такою, що підлягає задоволенню, з огляду на що ухвалу господарського суду Харківської області від 03 квітня 2009р. по справі № 16/157-08 слід скасувати, як таку що прийнята з порушенням норм процесуального права.
Керуючись статтями 91, 99, 101, 102, 105, 106 Господарського процесуального кодексу України, колегія суддів,
постановила:
Апеляційну скаргу Харківського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України задовольнити.
Ухвалу господарського суду Харківської області від 03 квітня 2009 р. по справі № 16/157-08 скасувати.
Справу передати на розгляд до господарського суду Харківської області.
Постанова набирає законної сили з дня її прийняття і може бути оскаржена до Вищого господарського суду України в місячний термін.
Повний текст постанови підписаний 06.05.2009р.
Головуючий суддя
Судді
Лакіза В.В.
Білоусова Я.О.
Пуль О.А.