У к р а ї н а
ЗАПОРІЗЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД
ПОСТАНОВА
Іменем України
02.06.09 Справа №24/781/07
Колегія суддів Запорізького апеляційного господарського суду у складі:
при секретарі: Савченко Ю.В.
за участю представників:
від позивача: Лазукова Л.К., рішення № 1 від 06.04.06, Сонячний сільський голова;
від відповідача: Авраменко Є.В., довіреність № б/н від 22.04.2009 року;
від 3-ої особи-1 на стороні позивача: не з’явився;
від Запорізької регіональної філії Центру Державного земельного кадастру: не з'явився;
від Запорізької міжрайонної природоохоронної прокуратури: не з'явився;
від 3-ої особи-2 на стороні позивача: не з'явився;
розглянув у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу Колективного підприємства "Фортуна - 99" Запорізької районної організації Українського товариства мисливців та рибалок, с. Відрадне Запорізької області
на рішення господарського суду Запорізької області від 28.01.2008 р. по справі №24/781/07
за позовом: Сонячної сільської ради Запорізького району Запорізької області, м.Запоріжжя
до відповідача: Колективного підприємства "Фортуна-99" Запорізької районної організації Українського товариства мисливців та рибалок, с. Відрадне Запорізького району Запорізької області
за участю: Запорізької регіональної філії Центру Державного земельного кадастру, м.Запоріжжя
за участю: Запорізького природоохоронного міжрайонного прокурора Запорізької області, м. Запоріжжя
третя особа-1, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача:
Запорізьке обласне головне управління земельних ресурсів, м. Запоріжжя
третя особа-2, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача:
Запорізька районна державна адміністрація, м. Запоріжжя
про примусове припинення права постійного користування земельною ділянкою та скасування Державного акту на право постійного користування землею серії ІІ-ЗП №000753 КП "Фортуна-99"
Розпорядженням Голови Запорізького апеляційного господарського суду № 886 від 18.05.2009 року справа № 24/781/07 передана для розгляду колегії суддів у складі: головуючий: Яценко О.М. – доповідач; суддів: Кагітіна Л.П., Коробка Н.Д..
Колегія суддів прийняла справу до провадження.
У судовому засіданні 19.05.2009 року за клопотанням представників сторін оголошувалась перерва для надання сторонам можливості укласти мирову угоду.
За згодою присутніх представників сторін у судовому засіданні 02.06.2009 року оголошено вступну та резолютивну частини постанови.
Рішенням господарського суду Запорізької області від 28.01.2008 р. по справі №24/781/07 (суддя Азізбекян Т.А.) позовні вимоги Сонячної сільської ради Запорізького району Запорізької області, м. Запоріжжя задоволені у повному обсязі.
Колективному підприємству "Фортуна -99" Запорізької районної організації Українського товариства мисливців та рибалок примусово припинено право постійного користування земельною ділянкою площею 21 га, наданою в користування згідно рішення Сонячної сільської ради від 23.12.1999 р. № 22, у зв'язку з нецільовим використанням земельної ділянки. Скасовано Державний акт на право постійного користування землею серії ІІ-ЗП № 000753 (без номеру реєстрації та дати) Колективного підприємства "Фортуна -99" Запорізької районної організації Українського товариства мисливців та рибалок.
Рішення господарського суду мотивоване нормами Земельного кодексу України (2768-14) , актом управління з контролю за використанням та охороною земель у Запорізькій області та фактичними обставинами справи.
Не погоджуючись з рішенням господарського суду, колективне підприємство "Фортуна-99" Запорізької районної організації Українського товариства мисливців та рибалок звернулося з апеляційною скаргою, в якій просить рішення суду скасувати повністю, прийняти нове рішення у справі, яким в задоволенні позовних вимог відмовити, в частині позовних вимог про скасування державного акту на право постійного користування землею провадження у справі № 24/781/07 припинити. При цьому заявник апеляційної скарги посилається на наступні обставини: судом першої інстанції порушені норми Земельного кодексу 1990 (561-12) , 2001 років; право постійного користування земельною ділянкою підтверджується рішенням Сонячної сільської ради Запорізького району Запорізької області № 22 від 23.12.1999 року; підприємством виконані вимоги статті 22 Земельного кодексу України 1990 року, який діяв на момент надання земельної ділянки в постійне користування; згідно п.2 мотивувальної частини рішення Конституційного Суду України від 09.02.1999 року (v001p710-99) № 1-рп/1999 прийнятий нормативно-правовий акт не має зворотної сили; статтею 23 Земельного кодексу України 1990 року обов'язок державної реєстрації Державних актів на землю покладено саме на Сонячну сільську раду; в акті Управління з контролю за використанням та охороною земель у Запорізькій області констатується факт цільового використання відповідачем земельної ділянки - для спортивно-мисливський цілей; плата за землю сплачується у відповідності до Закону України "Про плату за землю" (2535-12) ; матеріали справи не містять доказів нецільового використання відповідачем спірної земельної ділянки; Державний акт на право постійного користування земельною ділянкою є тільки документом, що посвідчує право набувача на використання земельною ділянкою, тому скасування Державного акту не підлягає розгляду господарським судом, в цій частині позову провадження у справі підлягає припиненню.
В поясненнях від 20.05.2008 року представник заявника апеляційної скарги пояснив, що спірна земельна ділянка знаходилась до надання в постійне користування відповідачу в землях запасу Сонячної сільської ради. Згідно технічного звіту землі лісогосподарського призначення не значаться. Поняття "лісогосподарські землі" наведено в статті 5 ЛК України. Тим більше, спірна земельна ділянка не надавалась і не використовувалась для потреб лісового господарства.
У відклику на апеляційну скаргу сільський голова Сонячної сільської ради вважає апеляційну скаргу необґрунтованою, а рішення господарського суду таким, що є законним та обґрунтованим. Заявник апеляційної скарги використовує земельну ділянку без правовстановлюючого документу; відповідач не є державним чи комунальним підприємством, тому не може мати в постійному користуванні земельну ділянку; факт використання відповідачем земельної ділянки з порушенням земельного законодавства підтверджується матеріалами справи; крім того, земельна ділянка відповідачем за цільовим призначенням не використовувалась; відсутність реєстрації Державного акту потягло за собою накладення на голову сільської ради штрафів за порушення земельного законодавства.
Запорізька регіональна філія ДП "Центр ДЗК" повідомила, що в державному реєстрі земель відсутня інформація про категорію спірної земельної ділянки, оскільки державний реєстр ведеться з 4 серпня 2003 року. Інформацію можливо запросити в районному відділу земельних ресурсів, який займається збором статичної звітності та її класифікацією.
Запорізька природоохоронна міжрайонна прокуратура Запорізької області в листі від 27.01.2009 року пояснила наступне: до складу земель, які надані відповідачу ввійшли землі лісогосподарського призначення площею 6,8 га та землі водного фонду площею 0,3 га. Надання земельної ділянки відповідачу для розташування мисливсько-спортивного оздоровчого комплексу здійснено з порушенням земельного законодавства. На рішення Сонячної ради про надання відповідачу в постійне користування земельної ділянки принесено протест, який позитивно розглянуто на сесії Сонячної сільської ради 14.06.2007 року. Вказане рішення оскаржено відповідачем в судовому порядку.
В судовому засіданні представник Запорізького обласного головного управління земельних ресурсів пояснив, що реєстрація Державного акту на землю, якою постійно користується відповідач, не проводилась.
В судовому засіданні представник Запорізької районної державної адміністрації пояснив, що рішення суду є законним та обґрунтованим, факт нецільового використання відповідачем наданої в постійне користування земельної ділянки підтверджується матеріалами справи.
Згідно ст. 99 Господарського процесуального кодексу України, апеляційний господарський суд, переглядаючи рішення в апеляційному порядку, користується правами, наданими суду першої інстанції.
Згідно зі ст. 101 Господарського процесуального кодексу України у процесі перегляду справи апеляційний господарський суд за наявними у справі і додатково поданими доказами повторно розглядає справу. Апеляційний суд не зв'язаний доводами апеляційної скарги і перевіряє законність та обґрунтованість рішення місцевого суду у повному обсязі.
Перевіряючи законність та обґрунтованість рішення місцевого господарського суду, вивчивши матеріали справи, вислухавши пояснення представників сторін, третіх осіб, прокурора, суд
ВСТАНОВИВ:
На підставі рішення сесії Сонячної сільської ради від 23 грудня 1999 р. №22 відповідачу - колективному підприємству "Фортуна-99" Запорізької районної організації Українського товариства мисливців та рибалок передано для розташування мисливсько-спортивного оздоровчого комплексу в постійне користування земельну ділянку площею 21,0 га за рахунок земель запасу Сонячної сільської ради. У відповідності до ст.23 ЗК України (в редакції Закону України №2196-12 від 13.03.92 р.) видано державний акт на право постійного користування землею серії П-ЗП №000753.
Сонячна сільська рада - в подальшому сільська рада вважає, що оскільки протягом 8 років колективне підприємство "Фортуна-99" Запорізької районної організації Українського товариства мисливців та рибалок – далі Колективне підприємство не здійснило державну реєстрацію державного акту на право постійного користування землею (не завершило процедуру оформлення права на землю) та недобросовісно виконував обов’язки землекористувача – використовував землі не за цільовим призначенням Сільська рада звернулась за судовим захистом своїх прав власника спірної земельної ділянки.
Матеріали справи свідчать, що підставою для припинення права постійного користування землею Колективним підприємством сільська рада вказала нецільове використання землі.
Склад та цільове призначення земель України визначено главою 4 розділу ІІ нині діючого Земельного кодексу України (2768-14) , згідно з вимогами якого землі України за основним цільовим призначенням поділяються на відповідні категорії, визначені статтею 19 Земельного Кодексу України а саме: землі сільськогосподарського призначення; землі житлової та громадської забудови; землі природно-заповідного та іншого природоохоронного призначення; землі оздоровчого призначення; землі рекреаційного призначення; землі історико-культурного призначення; землі лісогосподарського призначення; землі водного фонду; землі промисловості, транспорту, зв'язку, енергетики, оборони та іншого призначення.
Згідно рішення сільської ради від 23.12.1999 року № 22 спірна земельна ділянка виділена з угідь непридатних для сільськогосподарських робіт. Тому посилання сільської ради та прокурора на виділення землі із земель лісогосподарського призначення та земель водного фонду є необґрунтованим.
Передбачене рішенням сільської ради № 22 використання спірної земельної ділянки для розташування мисливсько-спортивного оздоровчого комплексу не є її цільовим призначенням, а лише умовою використання спірної земельної ділянки.
Таким чином, підстав для припинення наданого в постійне користування земельної ділянки на підставі пункту "ґ" статті 141 Земельного кодексу України - використання земельної ділянки не за цільовим призначенням відсутні.
Стосовно позовних вимог про скасування Державного акту на право постійного користування землею серії П-ЗП № 000753 Колективного підприємства колегія суддів зауважує, що відповідно до статті 126 Земельного кодексу України, зазначений акт є тільки документом (паперовим носієм) який посвідчує право постійного користування земельною ділянкою.
Згідно діючого земельного законодавства Державний акт на землю не містить ознак акту державної влади чи органу місцевого самоврядування, що породжує певні права та обов'язки, оскільки вказаний акт є виключно посвідчувальним документом в розумінні статті 23 Земельного кодексу України в редакції від 18.12.1990 року, автоматично виданим на підставі та на виконання рішення Сонячної сільської ради від 23 грудня 1999 року № 22. Отже, саме рішення Сонячної сільської ради є актом місцевого самоврядування, що породжує набуття відповідачем прав та обов'язків землекористувача і саме визнання недійсним цього рішення Сонячної сільської ради має бути предметом розгляду в господарському суді, а не скасування Державного акту на право постійного користування землею, який має похідний характер від рішення Сонячної сільської ради. До того ж, вказаний Державний акт не пройшов державну реєстрацію. Таким чином, виходячи зі змісту статті 12 Господарського процесуального кодексу України спори про скасування Державних актів на право постійного користування земельною ділянкою непідвідомчі господарським судам України.
Позовна вимога про спонукання Колективного підприємства вчинити дії щодо повернення Державного акту на право постійного користування землею серії П-ЗП № 000753 до архіву державного органу земельних ресурсів не відповідає способу захисту прав на землю, передбаченому статті 152 нині діючого Земельного кодексу України (2768-14) і не буде сприяти поновленню прав сільської ради як власника землі.
За таких обставин, колегія судців приходить до висновку про задоволення апеляційної скарги, скасування рішення господарського суду та прийняття нового рішення у справі, яким в задоволенні першої та третьої позовної вимоги відмовити, а в частині скасування Державного акту на право постійного користування землею провадження у справі припиняється.
Судові витрати, в тому числі, за апеляційне провадження, покласти на позивача.
Керуючись ст. 101 – 105 Господарського процесуального кодексу України (1798-12) , суд
ПОСТАНОВИВ:
Апеляційну скаргу колективного підприємства "Фортуна-99" Запорізької районної організації Українського товариства мисливців та рибалок с. Відрадне Запорізького району Запорізької області на рішення господарського суду Запорізької області від 28.01.2008 року у справі № 24/781/07 задовольнити.
Рішення господарського суду Запорізької області від 28.01.2008 року у справі №24/781/07 скасувати та прийняти нове рішення наступного змісту:
"В задоволенні позовних вимог про припинення колективному підприємству "Фортуна-99" Запорізької районної організації Українського товариства мисливців та рибалок права постійного користування земельною ділянкою площею 21 га наданого в користування згідно рішення сесії Сонячної сільської ради від 23 грудня 1999 року № 22 з підстав використання земельної ділянки не за цільовим призначенням та спонукання колективного підприємства "Фортуна-99" Запорізької районної організації Українського товариства мисливців та рибалок вчинити дії щодо повернення Державного акту на право постійного користування землею серії П-ЗП № 000753 відмовити.
В частині скасування Державного акту на право постійного користування землею серії № П-ЗП № 000753 колективного підприємства "Фортуна-99" Запорізької районної організації Українського товариства мисливців та рибалок провадження у справі припинити.".
Стягнути з Сонячної сільської ради на користь колективного підприємства "Фортуна-99" Запорізької районної організації Українського товариства мисливців та рибалок 85 грн. державного мита за розгляд апеляційної скарги.
Видати наказ.
Видачу відповідного наказу доручити господарському суду Запорізької області.