ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
02.06.2009 Справа№ 20/321-08
( Додатково див. постанову Вищого господарського суду України (rs7570491) ) ( Додатково див. постанову Дніпропетровського апеляційного господарського суду (rs9501643) )
Дніпропетровський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:
головуючого судді
Білецька Л.М. (доповідач)
суддів
Науменко І.М., Голяшкін О.В.
Зміна складу судової колегії відбулася на підставі розпорядження В.о. голови судової палати Ясир Л.О. № 289 від 01.06.2009 року
при секретарі судового засідання:
Прокопець Т.В.
за участю представників сторін:
від позивача
Представник позивача та представник третьої особи у судове засідання не з"явились, про час та місце судового засідання повідомлені належним чином.
від відповідача
Лоб Володимир Дмитрович, юрисконсульт, довіреність №01-10/14 від 19.01.09, представник;
розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу
Першотравенської центральної міської лікарні, м. Першотравенськ Дніпропетровської області
на рішення
від 26.02.2009 року
господарського суду
Дніпропетровської області
у справі
№ 20/321-08
за позовом
Першотравенської центральної міської лікарні, м. Першотравенськ Дніпропетровської області
до
Державно-кооперативного проектно-вишукувального інституту "Дніпроагропроект" м. Дніпропетровськ
третя особа
Контрольно-ревізійне управління у Дніпропетровській області, м. Дніпропетровськ
про
стягнення 3 895,80 грн.
У судовому засіданні оголошено вступну та резолютивну частини постанови.
В С Т А Н О В И В :
Рішенням господарського суду Дніпропетровської області від 26 лютого 2009 року у справі № 20/231-08 (суддя Пархоменко Н.В.) відмовлено в задоволенні позовних вимог. Суд посилався на те, що не доведено заподіяння шкоди і відсутній її юридичний склад.
В апеляційній скарзі позивач посилався на невідповідність висновків суду фактичним обставинам справи, оскільки роботи по виконанню агентського нагляду були оплачені, але не були виконані. Просив скасувати рішення суду, задовільнити позовні вимоги.
Державно-кооперативний проектно-вишукувальний інститут "Дніпроагропроект" м. Дніпропетровськ у відзиві на апеляційну скаргу просить відмовити у задоволенні апеляційної скарги Першотравенської центральної міської лікарні.
Ухвалою Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 23.04.2009 року прийнято до розгляду апеляційну скаргу Першотравенської центральної міської лікарні, м. Першотравенськ Дніпропетровської області та призначено на 02.06.2009 року.
Вислухавши представника відповідача, дослідивши докази у справі, суд вважає, що позовні вимоги є обґрунтованими і підлягають задоволенню з таких підстав.
28 серпня 2007 року між сторонами укладений договір на здійснення авторського нагляду за будівництвом. Відповідно до умов договору строк виконання цього договору визначається план-графіком, який є невід’ємною частиною договору. План –графік передбачає 4 виїзди у кількості 2-х спеціалістів. Це складає 8 днів, а їх вартість становить 3 676 грн. Вартість робіт була перерахована, але роботи виконані не були.
Актом КРУ встановлено, що фактично виїхав один спеціаліст, тобто вартість перерахованих робіт була завищена.
Відповідно до ст. 22 ЦК України, особа, якій завдано збитків в результаті порушення її цивільного права, має право на їх відшкодування. Збитками є, у тому числі, витрати, які особа зробила для відновлення свого порушеного права. Факт надмірного отримання коштів відповідачем не спростовується, але він вважає, що роботи з авторського нагляду хоч виконані і не були, проте гроші можуть бути зараховані в рахунок виконання проектних робіт.
Суд вважає, що таке зарахування не може відбутися, оскільки сторони не укладали додаткової угоди на цей предмет. Крім того, листом від 12.11.2007 року № 1851/1 (а.с.41) передбачено, що всі роботи мають бути виконані в межах проектного ліміту, тобто зарахування грошей за додатково виконані проектні роботи в рахунок вартості робіт за авторський нагляд- не передбачено.
Таким чином, рішення суду постановлено з порушенням норм матеріального права, воно має бути скасовано, а позовні вимоги підлягають задоволенню.
Керуючись ст. ст. 101, 103- 105 Господарського процесуального кодексу України, суд,-
ПОСТАНОВИВ:
Апеляційну скаргу Першотравенської центральної міської лікарні, м. Першотравенськ Дніпропетровської області –задовольнити.
Рішення господарського суду Дніпропетровської області від 26.02.2009 року у справі № 20/321-08–скасувати.
Стягнути з Державно-кооперативного проектно-вишукувального інституту "Дніпроагропроект" м. Дніпропетровськ на користь Першотравенської центральної міської лікарні, м. Першотравенськ Дніпропетровської області 3859,80 грн. основного боргу, 153, 00 грн. витрат по сплаті державного мита та 118, 00 грн. витрат на інформаційно технічне забезпечення судового процесу.
Видати наказ.
Видачу наказу доручити господарському суду Дніпропетровської області.
Постанова може бути оскаржена у місячний строк до Вищого господарського Суду України через Дніпропетровський апеляційний господарський суд.
Головуючий суддя
Суддя
Суддя
Л.М. Білецька
І.М. Науменко
О.В. Голяшкін