ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
26.05.2009 Справа№ 7/13-09
Дніпропетровський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:
головуючого судді: Мороз В.Ф. (доповідач)
суддів: Логвиненко А.О., Стрелець Т.Г.
при секретарі: Ревковій Г.О.
представники сторін в судове засідання не з’явилися
розглянувши апеляційну скаргу товариства з обмеженою відповідальністю "Антонілона", м. Кривий Ріг на ухвалу господарського суду Дніпропетровської області від 12.03.09р. у справі № 7/13-09
за позовом Компанії ДАРА СІСТЕМ ДЕВЕЛОПМЕНТ БІЗНЕС ЛТД (DARA SYSTEM DEVELOPMENTBUSINESS LTD), Кіпр (50065, м. Кривий Ріг, вул. Костенка, буд.33)
до Товариства з обмеженою відповідальністю "Антонілона", м. Кривий Ріг Дніпропетровської області (50005, Дніпропетровська область, м. Кривий Ріг, вул. Каховська,77)
третя особа без самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача: Компанія ДАБАРІН КОМЕРШІАЛ ЛІМІТЕД (DABARIN COMMERCIAL LIMITED), Кіпр (01034, м. Київ, вул. Олеся Гончара, буд.41)
про визнання попереднього договору купівлі-продажу частки припиненим
та за зустрічним позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю "Антонілона", м. Кривий Ріг Дніпропетровської області
до відповідача-1: Компанії ДАРА СІСТЕМ ДЕВЕЛОПМЕНТ БІЗНЕС ЛТД (DARA SYSTEM DEVELOPMENTBUSINESS LTD), Кіпр
відповідача-2: Компанії ДАБАРІН КОМЕРШІАЛ ЛІМІТЕД (DABARIN COMMERCIAL LIMITED), Кіпр
про зобов"язання укласти основний договір купівлі-продажу частки в розмірі 100% від статутного капіталу товариства з обмеженою відповідальністю "Експрес тур".
ВСТАНОВИВ:
Ухвалою господарського суду Дніпропетровської області від 12.03.09 р. (суддя Коваль Л.А.) справу № 7/13-09 передано за підсудністю до господарського суду Автономної Республіки Крим. Ухвала мотивована тим, що спір, який вирішується у даній справі як за первісним, так і за зустрічним позовом, виник з корпоративних відносин, які повинні розглядатися господарським судом за місцезнаходженням господарського товариства згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців (виключна підсудність). Дана справа прийнята господарським судом до свого провадження з порушенням правил підсудності.
Не погодившись з ухвалою суду першої інстанції товариство з обмеженою відповідальністю "Антонілона", м. Кривий Ріг подало апеляційну скаргу, в якій просить скасувати ухвалу господарського суду Дніпропетровської області від 12.03.2009 року по справі № 7/13-09. В апеляційній скарзі відповідач посилається на те, що зі змісту ст. 16 ГПК України випливає, що за місцезнаходженням господарського товариства розглядаються лише спори між учасниками такого товариства, які пов’язані із створенням, діяльністю, управлінням та припиненням діяльності цього товариства.
Позивач та третя особа відзив на апеляційну скаргу не надали.
Перевіривши доводи апеляційної скарги, дослідивши матеріали справи, судова колегія вважає, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.
Як вбачається з матеріалів справи, позивач звернувся з позовом про визнання попереднього договору купівлі-продажу частки розміром 100% в статутному капіталі ТОВ "Експрестур"( м. Ялта), укладеного у 2008 р. між сторонами та третьою особою припиненим у зв’язку з не укладенням між сторонами основного договору у обумовлений строк.
За зустрічним позовом відповідач звернувся з вимогою про зобов’язання інших учасників попереднього договору укласти основний договір купівлі-продажу частки в розмірі 100% від статутного капіталу ТОВ "Експрестур"( м. Ялта).
Відповідно до ст. 16 ГПК України справи у спорах з корпоративних відносин розглядаються господарським судом за місцезнаходженням господарського товариства згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб та фізичних осіб –підприємців (виключна підсудність).
Оскільки спір стосується переходу права власності на частку у статутному капіталі товариства від однієї особи до іншої, судова колегія погоджується з висновком суду першої інстанції про те, що даний спір виник з корпоративних відносин, з огляду на що не вбачає підстав для скасування оскаржуваної ухвали про передачу справи за підсудністю.
Керуючись ст. ст. 101- 106 Господарського процесуального кодексу України, суд -
ПОСТАНОВИВ:
Апеляційну скаргу товариства з обмеженою відповідальністю "Антонілона" залишити без задоволення.
Ухвалу господарського суду Дніпропетровської області від 12.03.09р. у справі № 7/13-09 залишити без змін.
.
Головуючий суддя В.Ф. Мороз Судді А.О.Логвиненко Т.Г.Стрелець