КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД
01025, м.Київ, пров. Рильський, 8 т. (044) 278-46-14
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
26.05.2009 № 26/86-33/9
Київський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:
головуючого: Отрюха Б.В.
суддів:
при секретарі:
За участю представників:
від прокуратури м. Києва – Дьогтяр О.А. – прокурор відділу
від позивача – Поспєлова О.Ю. – адвокат, Вежніна Л.Я. - юрист
від відповідача-1 – Дорошенко О.С. – юрист
від відповідача-2 – Сторожук А.В. – юрист
розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу Заступник прокурора м.Києва
на рішення Господарського суду м.Києва від 03.03.2009
у справі № 26/86-33/9 (суддя
за позовом Товариство з обмеженою відповідальністю "Урал"
до Київська міська рада
Головне управління земельних ресурсів виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації)
третя особа позивача
третя особа відповідача
про укладення договору оренди земельної ділянки
ВСТАНОВИВ:
Товариство з обмеженою відповідальністю "Урал" звернулося до Господарського суду м. Києва з позовною заявою до Київської міської ради, Головного управління земельних ресурсів виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) про: визнання укладеним договору оренди земельної ділянки для будівництва, експлуатації та обслуговування офісно-готельно-житлових приміщень, будівель і споруд спортивного комплексу по вул. Червоноармійській, 55 у Печерському районі м. Києва між товариством з обмеженою відповідальністю "Урал" та Київською міською радою в редакції, яка підписана Товариством з обмеженою відповідальністю "У - л", відповідає вимогам Закону України "Про оренду землі" (161-14) та Типового договору оренди землі, що затверджений Постановою Кабінету Міністрів України від 03.03.2004 року № 220 (220-2004-п) та передати дану земельну ділянку на умовах, викладених у нижчезазначеному договорі з моменту набрання чинності судовим рішенням та зобов'язання Головного управління земельних ресурсів виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) зареєструвати договір оренди земельної ділянки по вул. Червоноармійській, 55 у Печерському районі м. Києва між орендодавцем -Київською міською радою та орендарем - Товариством з обмеженою відповідальністю "Урал", у встановленому порядку.
Рішенням Господарського суду м. Києва від 03.04.2008 року позов задоволено повністю.
Постановою Київського апеляційного господарського суду від 12.06.2008 року апеляційну скаргу Головного управління земельних ресурсів виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) залишено без задоволення, а рішення Господарського суду м. Києва від 03.04.2008 року у справі № 26/86 - без змін.
Постановою Вищого господарського суду України від 26.11.2008 року касаційну скаргу Головного управління земельних ресурсів виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) та касаційне подання заступника прокурора м. Києва задоволено, рішення господарського суду міста Києва від 03.04.2008 року та постанову Київського апеляційного господарського суду від 12.06.2008 року у справі № 26/86 скасовані, справу передано на новий розгляд до Господарського суду міста Києва.
Під час розгляду справи у суді першої інстанції представником позивача з урахуванням Постанови ВГСУ від 26.11.2008 року було подано заяву про зміну позовних вимог шляхом виключення вимоги щодо визнання договору оренди земельної ділянки по вул. Червоноармійській, 55 у Печерському районі м. Києва укладеним та передачі земельної ділянки на умовах, викладених у нижчезазначеному договорі з моменту набрання чинності судовим рішенням, та зазначення позовної вимоги зобов'язати Київську міську раду укласти договір оренди земельної ділянки по вул. Червоноармійській, 55 у Печерському районі м. Києва у запропонованій редакції, та зобов’язати Головне управління земельних ресурсів виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) зареєструвати договір оренди земельної ділянки по вул. Червоноармійській, 55 у Печерському районі м. Києва між орендодавцем - Київською міською радою та орендарем - Товариством з обмеженою відповідальністю "Урал", у встановленому законодавством порядку
Рішенням Господарського суду м. Києва від 03.03.2009р. позов Товариства з обмеженою відповідальністю "УРАЛ" до Київської міської ради, Головне управління земельних ресурсів виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) про зобов’язання укласти договір оренди земельної ділянки було задоволено повністю. Зобов'язано Київську міську раду укласти договір оренди земельної ділянки по вул. Червоноармійській. 55 у Печерському районі м. Києва між орендодавцем - Київською міською радою та орендарем - Товариством з обмеженою відповідальністю "Урал", в запропонованій позивачем редакції. Зобов’язано Головне управління земельних ресурсів виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) зареєструвати договір оренди земельної ділянки по вул. Червоноармійській, 55 у Печерському районі м. Києва між орендодавцем -Київською міською радою та орендарем - Товариством з обмеженою відповідальністю "Урал", у встановленому законодавством порядку.
Заступник прокурора м. Києва, не погоджуючись з рішенням Господарського суду м. Києва від 03.03.2009р., звернувся з апеляційною скаргою, в якій просить його скасувати, оскільки вважає, що воно прийняте з порушенням норм чинного законодавства.
Розглянувши апеляційну скаргу та відзив на неї, заслухавши пояснення представників сторін, дослідивши наявні матеріали справи, колегія встановила наступне:
01.10.2007 Київська міська рада прийняла рішення N 341/3175 (ra_341023-07) "Про передачу товариству з обмеженою відповідальністю "Урал" земельної ділянки для будівництва, експлуатації та обслуговування офісно-готельно-житлових приміщень, будівель і споруд спортивного комплексу на вул. Червоноармійській, 55 у Печерському районі м. Києва".
Відповідно до зазначеного рішення відповідач 1 затвердив проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки позивачу, а також згідно цього ж рішення передав позивачу у довгострокову оренду на п'ятнадцять років земельну ділянку площею 4,83 га, для будівництва, експлуатації та обслуговування офісно-готельно-житлових приміщень, будівель і споруд спортивного комплексу на вул. Червоноармійській, 55 у Печерському районі м. Києва, за рахунок міських земель, не наданих у власність чи користування.
На підставі рішення N 341/3175 (ra_341023-07) від 01.10.2007 року, в установленому порядку позивач замовив у землевпорядній організації ПП Шоп'як, що має відповідну ліцензію на землевпорядні роботи, технічну документацію щодо складання договору оренди земельної ділянки по вул. Червоноармійській, 55 у Печерському районі м. Києва.
Відповідно до ст. 60 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" територіальним громадам сіл, селищ, міст, районів у містах належить право комунальної власності на рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, землю, природні ресурси, підприємства, установи та організації, в тому числі банки, страхові товариства, а також пенсійні фонди, частку в майні підприємств, житловий фонд, нежитлові приміщення, заклади культури, освіти, спорту, охорони здоров'я, науки, соціального обслуговування та інше майно і майнові права, рухомі та нерухомі об'єкти, визначені відповідно до закону як об'єкти права комунальної власності, а також кошти, отримані від їх відчуження.
Відповідно до ч. 5 ст. 16 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" від імені та в інтересах територіальних громад права суб'єкта комунальної власності здійснюють відповідні ради.
Згідно з ч. 1 ст. 124 Земельного кодексу України передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності, здійснюється на підставі рішення відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування шляхом укладення договору оренди земельної ділянки.
Таким чином, рішення відповідача-1 N 341/3175 (ra_341023-07) від 01.10.2007 є підставою для набуття права оренди на земельну ділянку та укладення договору оренди земельної ділянки та за адресою: вул. Червоноармійська, 55 у Печерському районі м. Києва.
Відповідно до ч. 2 ст. 638 Цивільного кодексу України договір укладається шляхом пропозиції однієї сторони укласти договір (оферти) і прийняття пропозиції (акцепту) другою стороною.
Статтею 181 Господарського кодексу України визначений загальний порядок укладання господарських договорів, відповідно до якого господарський договір за загальним правилом викладається у формі єдиного документа, підписаного сторонами та скріпленого печатками. Проект договору може бути запропонований будь-якою з сторін. У разі якщо проект договору викладено як єдиний документ, він надається другій стороні у двох примірниках.
Частиною третьою статті 181 Господарського кодексу України передбачено, що сторона, яка одержала проект договору, у разі згоди з його умовами оформляє договір відповідно до вимог частини першої цієї статті і повертає один примірник договору другій стороні.
Відповідно до статті 42 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" міський голова укладає договори від імені територіальної громади та на підставі рішень Київради.
Як вбачається з матеріалів справи, 16.01.2008р. на виконання статті 181 Господарського кодексу України і рішення Київради від 01.10.2007 N 341/3175 (ra_341023-07) позивачем було направлено відповідачу-1 листа вих №16/01-У з проханням призначити дату та місце для нотаріального посвідчення договору оренди земельної ділянки для будівництва, експлуатації та обслуговування офісно-готельно-житлових приміщень, будівель і споруд спортивного комплексу по вул. Червоноармійській, 55 у Печерському районі м. Києва. До вказаного листа було додано погоджений позивачем договір оренди земельної ділянки.
Відповідно до ч. 3, 4 ст. 181 ГК України сторона, яка одержала проект договору, у разі згоди з його умовами оформляє договір відповідно до вимог частини першої цієї статті і повертає один примірник договору другій стороні або надсилає відповідь на лист, факсограму тощо у двадцятиденний строк після одержання договору. За наявності заперечень щодо окремих умов договору сторона, яка одержала проект договору, складає протокол розбіжностей, про що робиться застереження у договорі, та у двадцятиденний строк надсилає другій стороні два примірники протоколу розбіжностей разом з підписаним договором.
Проте, з матеріалів справи вбачається, що договір оренди зазначеної земельної ділянки по вул. Червоноармійській, 55 у Печерському районі м. Києва, що укладається на підставі рішення Київради від 01.10.2007 N 341/3175 (ra_341023-07) , не був підписаний з боку Київської міської ради.
Судом не приймаються заперечення апелянта про те, що сторонами не було узгоджено усі істотні умови договору оренди земельної ділянки, що укладається на підставі рішення Київради від 01.10.2007 N 341/3175 (ra_341023-07) , з огляду на те, що сторонами не було визначено строки укладання договору оренди земельної ділянки.
Як вбачається з матеріалів справи, ні протоколу розбіжностей до договору, ні заперечень щодо редакції договору, яка була надана позивачем до суду, Київською міською радою надано не було.
Відповідно до ч. 2 ст. 180 Господарського кодексу України господарський договір вважається укладеним, якщо між сторонами у передбачених законом порядку та формі досягнуто згоди щодо усіх його істотних умов. Істотними є умови, визнані такими за законом чи необхідні для договорів даного виду, а також умови, щодо яких на вимогу однієї із сторін повинна бути досягнута згода.
Відповідно до ч. З ст. 180 Господарського кодексу України при укладенні господарського договору сторони зобов'язані у будь-якому разі погодити предмет, ціну та строк дії договору.
Як вбачається, рішення Київської міської ради 01.10.2007 N 341/3175 (ra_341023-07) про передачу у довгострокову оренду на 15 років земельну ділянку містило в собі визначення всіх істотних умов господарського договору, передбаченого законом, зокрема, строк дії договору.
Крім того, від відповідача-1 до позивача не надходило вимоги щодо досягнення згоди з додаткових істотних умов, які не були узгоджені рішенням Київської міської ради № 341/3175 (ra_341023-07) від 01.10.2007 року, як того вимагає ч. 2 ст. 180 Господарського кодексу України.
Отже, рішення відповідача-1 N 341/3175 (ra_341023-07) від 01.10.2007 про передачу позивачу земельної ділянки та відсутність заперечень відповідача-1 щодо направленого позивачем Договору оренди земельної ділянки свідчать про погодження сторонами всіх істотних умов договору оренди земельної ділянки та вчинення позивачем необхідних та достатніх дій, направлених на укладання договору.
З огляду на викладене суд погоджується з висновком суду першої інстанції про те, що умови спірного договору оренди земельної ділянки відповідають вимогам Закону України "Про оренду землі" (161-14) та Типовому договору оренди землі, що затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 03.03.2004 N 220 (220-2004-п) , та рішенню Київради від 21 грудня 2000 року N 118/1095 (ra_118023-00) "Про орендну плату за землю в м. Києві", що діяли на момент звернення позивача до Київради з пропозицією укласти договір оренди земельної ділянки.
Таким чином, зважаючи на те, що відповідач-1 направлений йому позивачем спірний договір оренди земельної ділянки не підписав, ні протоколу розбіжностей до договору, ні заперечень щодо наданої йому редакції договору позивачу не надавав, відповідач-1 ухиляється від укладення договору на підставі прийнятого ним рішення № 341/3175 (ra_341023-07) від 01.10.2007 року, чим порушує положення частини 1 статті 124 Земельного кодексу України в частині порядку передачі земельних ділянок в оренду та положення цивільного законодавства.
Також слід зазначити, що як свідчать матеріали справи, враховуючи зауваження викладені в Постанові Вищого господарського суду України від 26.11.2008р. у даній справі позивачем було змінено предмет позовних вимог, який кореспондується з встановленими ст. 16 ЦК України, 20 ГК України (436-15) способам захисту цивільних прав та інтересів.
Враховуючи вищевикладене суд погоджується з висновком суду першої інстанції про те, що позовна вимога позивача про зобов'язання Київської міської ради укласти договір оренди земельної ділянки по вул. Червоноармійській, 55 у Печерському районі м. Києва між орендодавцем - Київською міською радою та орендарем - Товариством з обмеженою відповідальністю "Урал" є обґрунтованою та такою, що підлягає задоволенню.
Щодо позовних вимог до відповідача-2 - Головного управління земельних ресурсів виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) про зобов'язання зареєструвати договір оренди земельної ділянки з усіма додатками, що є його невід'ємними частинами, між орендодавцем - Київською міською радою та орендарем - позивачем, у встановленому порядку, то дані вимоги також підлягають задоволенню виходячи з наступного.
Відповідно до ч. 2 ст. 290 Господарського кодексу України оренда земельної ділянки без договору, укладеного в письмовій формі, посвідченого нотаріально та зареєстрованого в установленому законом порядку, не допускається.
Згідно із ст. 20 Закону України "Про оренду землі", укладений договір оренди землі підлягає державній реєстрації.
Оскільки відповідно до Закону України "Про оренду землі" (161-14) договір оренди земельної ділянки підлягає державній реєстрації, а згідно з ч. 3 статті 640 Цивільного кодексу України договір, який підлягає нотаріальному посвідченню і державній реєстрації є дійсним з моменту державної реєстрації, то днем укладення договору оренди земельної ділянки за адресою: вул. Червоноармійська. 55 у Печерському районі м. Києва, разом з документами, що є його невід'ємною частиною, буде день державної реєстрації зазначеного договору.
Право позивача на оренду може бути остаточно реалізоване тільки з моменту державної реєстрації договору оренди, а передача земельної ділянки здійснюється за Актом приймання-передачі земельної ділянки в день державної реєстрації договору оренди земельної ділянки за адресою: вул. Червоноарміж ка, 55 у Печерському районі м. Києва.
Згідно з пунктом 3 Порядку державної реєстрації договорів оренди землі, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25.12.98 N 2073 (2073-98-п) , державна реєстрація договорів оренди проводиться виконавчим комітетом сільської, селищної та міської ради, Київською та Севастопольською міськими державними адміністраціями за місцем розташування земельної ділянки.
Також, відповідно до рішення Київради від 29 травня 2003 року N 433/593 (ra0433023-03) "Про забезпечення ефективного землекористування в місті Києві" Головному управлінню земельних ресурсів виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) доручено у повному обсязі здійснювати підготовку документів, що посвідчують право власності та право користування, відповідно до пункту "з" статті 9 та пункту "є" статті 184 Земельного кодексу України.
Відповідно до Положення про Головне управління земельних ресурсів виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації), що затверджене рішенням Київської міської ради від 19.12.02 № 182/342 (ra_182023-02) , дане управління організовує видачу державних актів на право власності на землю і право користування землею, оформлення та видачу договорів оренди земельних ділянок та здійснює їх реєстрацію.
Отже, з огляду на викладене, позовні вимоги щодо зобов'язання відповідача-2 здійснити державну реєстрацію договору оренди земельної ділянки за адресою: вул. Червоноармійська. 55 у Печерському районі м. Києва підлягають задоволенню.
Таким чином, враховуючи все вищевикладене, суд погоджується з висновком суду першої інстанції про те, що позовні вимоги позивача є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню в повному обсязі та вважає рішення суду першої інстанції по даній справі обґрунтованим та таким, що відповідає чинному законодавству, фактичним обставинам та матеріалам справи, підстав для його скасування чи зміни не вбачається.
Керуючись ст.ст. 99, 101, 103, 105 ГПК України, суд –
ПОСТАНОВИВ:
1. Апеляційне поданння Заступника прокурора м. Києва залишити без задоволення, а рішення Господарського суду м. Києва від 03.03.2009 р. по справі №26/86-33/9– без змін.
2. Матеріали справи № 26/86-33/9 повернути Господарському суду м. Києва.
Головуючий суддя Судді