ЛУГАНСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД
м. Луганськ, вул. Коцюбинського, 2
ПОСТАНОВА
Іменем України
21.05.2009 року Справа № 6/125пд
Луганський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:
головуючого: Єжової С.С.
суддів Бойченка К.І.
Парамонової Т.Ф.
секретар
судового засідання Шабадаш Д.С.
та за участю
представників сторін:
від позивача юрисконсульт Батюк М.В.,
довіреність №21/12 від 09.01.2009;
від відповідача представник по довіреності Сміян Л.Г.,
довіреність №б/н від 20.05.2009;
розглянувши
апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю
"Луганськвода", м.Луганськ
на рішення
господарського суду Луганської області
від 13.04.2009
по справі №6/125пд (суддя –Василенко Т.А.)
за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю
"Луганськвода", м.Луганськ
до відповідача Об'єднання співвласників
багатоквартирного будинку "Горняк",
м.Луганськ
про спонукання укласти договір
В С Т А Н О В И В:
Товариство з обмеженою відповідальністю "Луганськвода", м.Луганськ звернулось до господарського суду Луганської області з позовом до об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Горняк", м.Луганськ про спонукання укласти договір на водопостачання та водовідведення в редакції договору, направленого позивачем.
Рішенням господарського суду Луганської області від 13.04.2009 в задоволенні позову відмовлено.
Не погоджуючись з рішенням господарського суду від 13.04.2009 Товариство з обмеженою відповідальністю "Луганськвода", м.Луганськ звернулося до Луганського апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, якою просить скасувати оскаржуване рішення та прийняти нове, яким задовольнити позовні вимоги.
В обґрунтування апеляційної скарги заявник посилається на те, що оскаржуване рішення прийняте з неповним з'ясуванням обставин, які мають значення для справи, та з порушенням норм матеріального і процесуального права.
Розпорядженням голови Луганського апеляційного господарського суду від 28.04.2009 відповідно до ст. 28 Закону України "Про судоустрій України" для розгляду апеляційної скарги товариства з обмеженою відповідальністю "Луганськвода", м.Луганськ на рішення господарського суду Луганської області від 13.04.2009 по справі №6/125пд призначена судова колегія у складі: Єжова С.С.- суддя –головуючий, Бойченко К.І.- суддя, Парамонова Т.Ф.–суддя.
Відповідно до ст. 101 Господарського процесуального кодексу України в процесі розгляду справи апеляційний господарський суд за наявними у справі і додатково наданими доказами повторно розглядає справу.
Апеляційний суд не зв’язаний доводами апеляційної скарги і перевіряє законність та обґрунтованість рішення місцевого господарського суду у повному обсязі.
Апеляційний господарський суд, переглядаючи рішення в апеляційному порядку, користується правами, наданими суду першої інстанції (ст. 99 ч.2 Господарського процесуального кодексу України).
Заслухавши представників сторін, обговоривши доводи апеляційної скарги, перевіривши юридичну оцінку обставин справи та повноту їх встановлення, судова колегія вважає, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню, виходячи з наступного.
Позивачем за даним позовом заявлені позовні вимоги про зобов'язання відповідача укласти договір про надання послуг з водопостачання та водовідведення з товариством з обмеженою відповідальністю "Луганськвода", м.Луганськ в редакції проекту договору позивача.
Стаття 181 Господарського кодексу України визначає загальний порядок укладення господарських договорів.
Пунктом 2 даної статті визначено, що проект договору може бути запропонований будь-якою з сторін і цей проект у 2-х примірниках повинний бути наданий другій стороні.
Стаття 180 Господарського кодексу України визначає, що при укладенні господарського договору сторони зобов'язані у будь-якому разі погодити предмет, ціну та строк дії договору.
Направляючи відповідачу проект договору, позивач відповідно до приписів ст. 180 Господарського кодексу України повинний в даному проекті визначати предмет, ціну та строк дії договору.
Умови про предмет у господарському договорі повинні визначати найменування та кількість продукції (робіт, послуг), а також вимоги до її якості.
Аналізуючи предмет даного спору, судова колегія визначає, що проект договору, який позивач просить господарський суд зобов'язати відповідача укласти на умовах редакції даного проекту, не відповідає вимогам ст. 180 Господарського кодексу України, оскільки не містить всіх необхідних умов, а саме у даному проекті договору на послуги з централізованого водопостачання та водовідведення відсутній номер та дата договору, не встановлений чітко предмет договору (обсяги послуг не визначено) і відсутній строк дії договору.
Стаття 187 Господарського кодексу України визначила, що спори, що виникають при укладенні господарських договорів за державним замовленням, або договорів, укладання яких є обов'язковим на підставі закону, розглядаються судом.
Але, господарський суд може прийняти рішення про зобов'язання укласти договір якщо проект договору містить всі істотні умови договору відповідно до чинного законодавства.
В даному випадку проект договору, який позивач просить зобов'язати господарський суд укласти відповідача, не містить всіх істотних умов і господарський суд обґрунтовано відмовив позивачу у задоволені позову.
Таким чином, судова колегія Луганського апеляційного господарського суду дійшла до висновку, що відповідно до статті 43 Господарського процесуального кодексу України рішення господарського суду Луганської області від 13.04.2009 по справі №6/125пд ґрунтується на всебічному, повному і об’єктивному розгляді всіх обставин та відповідає вимогам матеріального та процесуального права.
Відповідно до ст. 49 Господарського процесуального кодексу України витрати по сплаті державного мита відносяться на заявника – товариство з обмеженою відповідальністю "Луганськвода", м.Луганськ.
У судовому засіданні за згодою представників сторін оголошені вступна та резолютивна частини постанови.
Керуючись ст.ст. 43, 49, 85, 99, 101, п.1 103, 105 Господарського процесуального кодексу України, Луганський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів
П О С Т А Н О В И В:
1. Апеляційну скаргу товариства з обмеженою відповідальністю "Луганськвода", м.Луганськ на рішення господарського суду Луганської області від 13.04.2009 по справі №6/125пд залишити без задоволення.
2. Рішення господарського суду Луганської області від 13.04.2009 по справі №6/125пд –без змін.
Відповідно ч. 3, ч. 5 ст. 105 Господарського процесуального кодексу України постанова набирає законної сили з дня її прийняття та може бути оскаржена у касаційному порядку.
Головуючий суддя С.С. Єжова Суддя К.І. Бойченко Суддя Т.Ф. Парамонова Помічник судді С.І.Заєць