ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
19.05.2009 Справа№ П34/1610-09
Дніпропетровський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:
головуючого судді Неклеси М.П. (доповідач)
суддів Павловський П.П., Швець В.В.
при секретарі судового засідання: Ревковій Г.О.
за участю представників сторін:
від позивача: Мартинюк О.О., довіреність № 2/6360 від 25.12.08;
від відповідача: Чобанюк Т.М., довіреність № 52-16/111 від 23.12.08;
розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу Відкритого акціонерного товариства "Балаклавське рудоуправління ім.А.М.Горького", м.Севастополь на ухвалу господарського суду Дніпропетровської області від 27.03.2009р. у справі № П34/1610-09
за позовом Відкритого акціонерного товариства "Балаклавське рудоуправління ім.А.М.Горького", м.Севастополь
до Відкритого акціонерного товариства "Південний гірничо-збагачувальний комбінат", м.Кривий Ріг
про стягнення 1 287 114,80 грн.
ВСТАНОВИВ:
В березні 2009 р. Відкрите акціонерне товариство "Балаклавське рудоуправління ім.А.М.Горького", м.Севастополь звернулось в господарський суд Дніпропетровської області з позовом, в якому просив стягнути з Відкритого акціонерного товариства "Південний гірничо-збагачувальний комбінат", м.Кривий Ріг на його користь заборгованість в розмірі 1 287 114,80 грн.
Ухвалою господарського суду Дніпропетровської області від 27.03.2009р. (суддя Примак С.А.) позовна заява повернута позивачу без розгляду на підставі п.3 ст. 63 ГПК України, оскільки до позовної заяви не додано обґрунтованого розрахунку стягуваної суми.
Не погодившись з вищезгаданою ухвалою, Відкрите акціонерне товариство "Балаклавське рудоуправління ім.А.М.Горького", м.Севастополь звернулось в Дніпропетровський апеляційний господарський суд з апеляційною скаргою, в якій просить ухвалу господарського суду скасувати, посилаючись на невірне застосування судом першої інстанції норм процесуального права.
У відзиві на апеляційну скаргу Відкрите акціонерне товариство "Південний гірничо-збагачувальний комбінат", м.Кривий Ріг просить залишити ухвалу господарського суду без змін.
Заслухавши пояснення представників позивача та відповідача, вивчивши доводи апеляційної скарги, перевіривши відповідність оскарженого рішення нормам матеріального та процесуального права, суд дійшов висновку, що апеляційна скарга підлягає задоволенню з наступних підстав.
Вимоги до позовної заяви викладені в ст. 54 ГПК України. Дотримання цих вимог є обов’язковим для позивача, оскільки вони спрямовані на забезпечення нормального ходу судового процесу. Недодержання пред’явлених до позовної заяви вимог тягне за собою негативні правові наслідки для позивача –позовна заява не приймається і провадження у справі господарським судом не порушується.
Пунктом 5 частини 2 статті 54 ГПК України передбачено, що позовна заява повинна містити обґрунтований розрахунок сум, що стягується чи оспорюється.
При вирішенні питання про прийняття позовної заяви Відкритого акціонерного товариства "Балаклавське рудоуправління ім.А.М.Горького", м.Севастополь до провадження суд прийшов до висновку про невідповідність її вимогам ст. 54 ГПК України через відсутність обґрунтованого розрахунку стягуваної суми та наявність правових підстав для повернення її без розгляду на підставі п. 3 ст. 63 ГПК України, про що вказано в оскаржуваній ухвалі.
Але, як вбачається з матеріалів справи позовна заява містить обґрунтований позивачем розрахунок стягуваної суми.
Враховуючи викладене, колегія судів вважає, що господарським судом при винесенні оскаржуваної ухвали були порушені норми процесуального права, що є підставою для її скасування.
Керуючись ст.ст. 101- 106 Господарського процесуального кодексу України, суд, -
ПОСТАНОВИВ:
Апеляційну скаргу Відкритого акціонерного товариства "Балаклавське рудоуправління ім.А.М.Горького", м.Севастополь задовольнити.
Ухвалу господарського суду Дніпропетровської області від 27.03.2009р. у справі № П34/1610-09 скасувати.
Позовну заяву Відкритого акціонерного товариства "Балаклавське рудоуправління ім.А.М.Горького", м.Севастополь до Відкритого акціонерного товариства "Південний гірничо-збагачувальний комбінат", м.Кривий Ріг про стягнення 1 287 114,80 грн. з додатками надіслати до господарського суду Дніпропетровської області для розгляду по суті.
Головуючий суддя М.П.Неклеса Суддя П.П.Павловський Суддя В.В.Швець