У к р а ї н а
ЗАПОРІЗЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД
ПОСТАНОВА
Іменем України
19.05.09 Справа №18/251/08
Колегія суддів Запорізького апеляційного господарського суду у складі:
, Зубкова Т.П.
при секретарі Пересади О.В.
за участю представників:
позивача - Єжова І.В., дов. №319 від 15.01.2008р., Козак Т.В., дов. №297 від 05.09.2008р.
відповідача - Сущенка П.Г., дов. №173 від 23.03.2009р.
Розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали справи та апеляційну скаргу Відкритого акціонерного товариства "Запоріжжяобленерго" в особі Кам’янсько-Дніпровського району електричних мереж, м. Кам’янка-Дніпровська Запорізької області
на рішення господарського суду Запорізької області від 02.03.2009р.
у справі № 18/251/08
за позовом Відкритого акціонерного товариства "Запоріжжяобленерго" в особі Кам’янсько-Дніпровського району електричних мереж, м.Кам'янка-Дніпровська Запорізької області
до Комунального підприємства "Експлуатаційне дорожньо-ремонтне підприємство" м.Енергодар Запорізької області
про стягнення заборгованості за спожиту електроенергію
Установив:
За рішенням господарського суду Запорізької області у справі № 18/251/08 від 02.03.2009р. (суддя Носівець В.В.) у позові Відкритого акціонерного товариства "Запоріжжяобленерго" в особі Кам’янсько-Дніпровського району електричних мереж, м.Кам'янка-Дніпровська Запорізької області, до Комунального підприємства "Експлуатаційне дорожньо-ремонтне підприємство" м.Енергодар Запорізької області, про стягнення заборгованості за спожиту електроенергію у розмірі 9.662грн.10коп. відмовлено.
Рішення суду мотивовано нормами матеріального та процесуального права, і зокрема, статтею 33 ГПК України - недоведеністю тих обставин, на які позивач посилається як на підставу своїх вимог та заперечень.
Не погоджуючись з прийнятим рішенням, позивачем подана апеляційна скарга, в якій просить скасувати оскаржуване рішення та прийняти нове рішення, яким задовольнити його позовні вимоги, стягнувши з відповідача у справі – 9.662,10грн. за спожиту у квітні 2008р. активну електроенергію. Вважає, що місцевий господарський суд прийняв рішення, яке не відповідає обставинам справи, та з порушенням норм матеріального і процесуального права.
У судовому засіданні представники позивача підтримали вимоги, що викладені в апеляційній скарзі, наполягають на скасуванні оскарженого рішення.
Відповідач у відзиві на апеляційну скаргу та його представник у судовому засіданні вважають рішення законним та обґрунтованим, просять залишити його без змін, а апеляційну скаргу - без задоволення.
Обговоривши доводи заявника апеляційної скарги, заслухавши пояснення представників сторін, проаналізувавши на підставі фактичних обставин справи застосування судом першої інстанції норм матеріального і процесуального права, колегія суддів знаходить оскаржуване рішення таким, що підлягає задоволенню з огляду на наступне.
Між ВАТ "Запоріжжяобленерго" в особі Кам’янсько-Дніпровського району електричних мереж (постачальником електричної енергії та позивачем у справі) та КП "Експлуатаційне дорожньо-ремонтне підприємство" (споживачем та відповідачем у справі) 29.11.2006р. укладений договір про постачання електричної енергії № 730 (далі - договір, т.1 а.с.13).
За предметом вказаного договору постачальник продає електричну енергію споживачеві для забезпечення потреб електроустановок споживача з приєднаною потужністю, а споживач оплачує постачальникові електричної енергії вартість використаної електричної енергії та здійснює інші платежі згідно з умовами цього договору.
Згідно із п.2.3.2 договору споживач зобов’язується оплачувати постачальникові вартість електроенергії згідно з умовами, викладеними у додатку №4 та №5.
Пунктом 5 додатку №4 із назвою - "Порядок розрахунків за активну електричну енергію" встановлено, що споживач не пізніше 16-00 годин 2 робочого дня місяця, наступного за розрахунковим, направляє свого представника до постачальника електричної енергії для подання у двох примірниках, підписаних уповноваженою особою споживача та скріплених його печаткою, зокрема, "Акта про спожиту протягом розрахункового періоду активну електричну енергію".
Якщо до мереж споживача приєднані електроустановки субспоживачів, у "Акті про спожиту протягом розрахункового періоду активну електричну енергію" вказуються дані про обсяги переданої активної електричної енергії окремо кожному субспоживачеві, перерахованому в п.4 Додатка №5. Для підтвердження обсягу переданої субспоживачам за розрахунковий період електроенергії, споживач зобов'язаний щомісяця оформлювати із кожним субспоживачем (що безпосередньо межує із споживачем) "Акт прийому-передачі електричної енергії" за формою Додатка № 5.2, оригінал якого з підписами та печатками двох сторін необхідно надавати разом з "Актом про спожиту протягом розрахункового періоду активну електричну енергію" постачальникові електричної енергії в терміни, обумовлені в п. 5 цього Додатку (п. 6 Додатку № 4).
Відповідно до п. 1 додатку №5 "Графік зняття показів розрахункових засобів обліку електричної енергії" до договору для визначення обсягів споживання активної електричної енергії за розрахунковий період о 24-00 год., в останній день місяця споживач самостійно або в присутності представника постачальника (субспоживача) відповідно до точок розрахункового обліку, що наведені в пунктах 6, 7, 8 цього Додатка здійснює зняття показів розрахункових засобів обліку, що відповідають споживанню активної електричної енергії. Зафіксовані покази оформлюються "Актом про спожиту протягом розрахункового періоду активну електричну енергію" у двох примірниках.
Додатковою угодою №1 від 01.04.2008р. до договору про постачання електричної енергії №730 від 29.11.2006р. внесені зміни до договору, яка укладена з урахуванням протоколу розбіжностей від 01.04.2008р.
Вказаним протоколом розбіжностей доповнено додаток № 4.1 до договору в редакції Додаткової угоди №1 пунктом 3 в наступній редакції: "При визначенні значення W?, Wсуб та Wнас постачальник електричної енергії має визначати обсяг спожитої електричної енергії споживача, субспоживача та населення шляхом збільшення показів розрахункових засобів обліку на величину розрахункових втрат електроенергії на ділянці електричної мережі (з урахуванням трансформаторів) від точки продажу електроенергії до місця встановлення засобів обліку, при цьому величина втрат електричної енергії розподіляється пропорційно на кількість спожитої електричної енергії споживачем, субспоживачами та населенням виходячи з обсягу споживання та характеристики технологічних мереж, якими здійснюється передача електричної енергії кінцевому споживачу." (а.с.50т.1).
Так, матеріалами справи підтверджено, що за квітень 2008р. КП "Експлуатаційне дорожньо-ремонтне підприємство" було складено "Акт про спожиту протягом розрахункового періоду активну електричну енергію", відповідно до якого відповідачем від ВАТ "Запоріжжяобленерго" в особі Кам’янсько-Дніпровського району електричних мереж отримано 1.660.975 кВт.год. е/енергії, передано електроенергії транзитом через мережі споживача 1.609.324 кВт.год. Вказаний акт був прийнятий та підписаний постачальником електричної енергії (т.1 а.с.67-72).
Відповідно до п.7 Додатку № 4 за підсумками розрахункового періоду постачальник електричної енергії виписує споживачеві рахунок або платіжну вимогу-доручення для остаточного розрахунку. Сума платежу при остаточному розрахунку визначається, виходячи з тарифів на активну електроенергію та фактичного обсягу спожитої електроенергії, згідно з даними наданого споживачем "Акта про спожиту протягом розрахункового періоду активну електричну енергію" з урахуванням сум платежів, що надійшли від споживача (а.с.21 т.1).
За спожиту відповідачем у квітні 2008р. електроенергію позивачем виставлено рахунок № 4308, згідно з яким сума до сплати склала 25.376,77грн. (а.с.74 т.1).
Пунктом 11 Додатку № 4 встановлено, що споживач зобов'язаний у термін, що не перевищує 5 операційних днів з дня отримання рахунка або платіжної вимоги-доручення, здійснити оплату рахунка або платіжної вимоги-доручення, що направляється йому постачальником електричної енергії.
Відповідач сплатив за особисто спожиту у квітні 2008р. електроенергію 15.714,67грн., що відповідає акту про спожиту протягом розрахункового періоду активної електричної енергії за квітень 2008р. та підтверджується платіжним дорученнями № 86 та № 141(т.2 а.с.74-76).
Таким чином, не сплаченими залишились втрати електричної енергії в технологічних електричних мережах відповідача, пов'язані з передачею електричної енергії в електроустановки інших суб'єктів господарювання, у квітні 2008р.- 18.497 кВт.год., вартість яких складає - 9.662,10грн.
Саме вказаний розмір втрат став підставою для звернення позивача з позовом до господарського суду Запорізької області.
Так, відповідно до ч.1 статті 173 Господарського кодексу України господарським визнається зобов'язання, що виникає між суб'єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим Кодексом, в силу якого один суб'єкт (зобов'язана сторона, у тому числі боржник) зобов'язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб'єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб'єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов'язаної сторони виконання її обов'язку.
Згідно ч.1 статті 193 ГК України, статті 526 Цивільного кодексу України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.
До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України (435-15) з урахуванням особливостей, передбачених Господарським кодексом України (436-15) .
Цивільні права та обов'язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов'язки (ч.1 ст. 11 ЦК України).
Підставами виникнення цивільних прав та обов'язків, зокрема, є: договори та інші правочини (п. 1 ч. 2 ст. 11 ЦК України).
Відповідно до частин 1, 2 статті 714 ЦК України за договором постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу одна сторона (постачальник) зобов'язується надавати другій стороні (споживачеві, абонентові) енергетичні та інші ресурси, передбачені договором, а споживач (абонент) зобов'язується оплачувати вартість прийнятих ресурсів та дотримуватись передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного та іншого обладнання. До договору постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, положення про договір поставки, якщо інше не встановлено законом або не випливає із суті відносин сторін.
Згідно з Указами Президента України від 08.12.1994 р. № 738 (738/94) (738/94) та від 14.03.1995р. №213 (213/95), постановою Національної комісії з питань регулювання електроенергетики України від 31.07.1996р. № 28 (z0417-96) , зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 02.08.1996 р. за № 417/1442 (z0417-96) , затверджено Правила користування електричною енергією.
Відповідно до п. 1.1 Правил користування електричною енергією (далі - Правила) ці правила регулюють взаємовідносини, які виникають в процесі продажу і купівлі електричної енергії між виробниками або постачальниками електричної енергії та споживачами (на роздрібному ринку електричної енергії).
Підпунктом 6.1 Правил передбачено, що розрахунки споживача за використану електричну енергію здійснюються відповідно до умов договору.
Відповідно до п.п. 4 п. 5.7 Правил у разі укладення договору про постачання електричної енергії між постачальником електричної енергії за регульованим тарифом і споживачем (основним споживачем), до технологічних електричних мереж якого приєднані електроустановки інших суб'єктів господарювання (субспоживачів або електропередавальних організацій), у ньому зазначаються додатково такі умови, як, порядок розрахунку втрат електричної енергії в технологічних електричних мережах споживача (основного споживача), пов'язаних з передачею електричної енергії в електроустановки інших суб'єктів господарювання.
Як зазначалось вище, протоколом розбіжностей доповнено Додаток №4.1 до договору в редакції Додаткової угоди №1 пунктом 3, де саме й врегульоване питання визначення значень W?, Wсуб та Нас, а саме, сторони цим пунктом договору вирішили питання розподілу втрат в електричних мережах відповідача, що повністю в свою чергу узгоджується з пунктам 6.26, 6.28 Правил.
Колегія суддів не погоджується з висновком суду першої інстанції щодо відсутності підстав для задоволення позовних вимог позивача.
Дійсно, пунктом 3 додаткової угоди №1 встановлений пропорційний розподіл величини втрат електричної енергії в мережах відповідача. Однак, цим пунктом презюмується лише розподіл та визначення постачальником кількості втрат на тих чи інших ділянках електромереж втраченої електроенергії, при цьому не обмежується обов’язок відповідача (споживач за договором) повної оплати отриманої електричної енергії з урахуванням будь-яких втрат на ділянках електромережі.
У даному випадку господарським судом першої інстанції при винесенні оскаржуваного рішення допущено невірне застосування положень норм матеріального права, що є підставою для скасування рішення та задоволення позову з підстав зазначених вище. При винесені оскаржуваного рішення господарський суд Запорізької області взяв до уваги лише позицію відповідача у справі, не проаналізувавши та не вивчивши доводи позивача.
Таким чином, колегія суддів вважає вимоги позивача цілком правомірними та такими, що підлягають задоволенню.
Керуючись статтями 101- 105 ГПК України, Запорізький апеляційний господарський суд -
Постановив:
Апеляційну скаргу Відкритого акціонерного товариства "Запоріжжяобленерго" в особі Кам’янсько-Дніпровського району електричних мереж, м. Кам’янка-Дніпровська Запорізької області, задовольнити.
Рішення господарського суду Запорізької області від 02.03.2009р. скасувати та прийняти нове рішення.
Позов задовольнити.
Стягнути з Комунального підприємства "Експлуатаційне дорожньо-ремонтне підприємство" м.Енергодар Запорізької області, на користь Відкритого акціонерного товариства "Запоріжжяобленерго" в особі Кам’янсько-Дніпровського району електричних мереж, м. Кам’янка-Дніпровська Запорізької області, 9.662,10грн. заборгованості, 153грн. державного мита за розгляд та перегляд господарськими судами справи, 118грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу. Видати наказ.
Видачу відповідного наказу доручити господарському суду Запорізької області.
Зубкова Т.П.