ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
18.05.2009 Справа№ П14/1771-09(14/30-09)
Дніпропетровський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:
головуючого судді
Прудніков В.В. (доповідач)
суддів
Герасименко І.М., Ясир Л.О.
(
зміна
складу судової колегії відбулася на підставі
розпорядження № 241 від 18.05.09р.)
при секретарі судового засідання:
Вовченко О.В.
за участю представників сторін:
від позивача:
від відповідача:
Різник Сергій Григорович, представник,
довіреність №б/н від 27.01.09;
Гапон Дмитро Володимирович, директор, паспорт
серії СА № 048110 від 05.09.95;
Донченко Ольга Миколаївна, юрисконсульт,
довіреність №б/н від 18.05.09;
розглянувши у відкритому судовому
засіданні
апеляційну скаргу
товариства з обмеженою відповідальністю
науково-виробничої фірми"Дніпротехсервіс" м. Дніпропетровськ
на ухвалу
від 31.03.09р.
господарського суду
Дніпропетровської області
у справі
№ П14/1771-09(14/30-09)
за позовом
товариства з обмеженою відповідальністю
науково-виробничої фірми"Дніпротехсервіс"м. Дніпропетровськ
до
товариства з обмеженою відповідальністю
"Українська промислова група" м.Запоріжжя
про
визнання договору недійсним
У судовому засіданні оголошена вступна та резолютивна частини постанови.
В С Т А Н О В И В :
Ухвалою господарського суду Дніпропетровської області від 31.03.09р. у справі № П14/1771-09(14/30-09) (суддя Панна С.П.) на підставі п.п.1,3 ч.1 статті 63 Господарського процесуального кодексу України повернуто без розгляду позовну заяву товариства з обмеженою відповідальністю науково-виробничої фірми"Дніпротехсервіс"м. Дніпропетровськ про визнання недійсним договору укладеного з товариством з обмеженою відповідальністю "Українська промислова група" м.Запоріжжя.
Товариство з обмеженою відповідальністю науково-виробнича фірма"Дніпротехсервіс"м. Дніпропетровськ не погодилось з зазначеною ухвалою суду, звернулось з апеляційною скаргою, просить скасувати ухвалу суду від 31.03.09р., як прийняту з порушенням норм процесуального права, справу передати до господарського суду Дніпропетровської області для розгляду по суті.
Товариство з обмеженою відповідальністю "Українська промислова група" м.Запоріжжя відзив на апеляційну скаргу не надало.
Дослідивши матеріали справи, заслухавши представників сторін, колегія суддів підстав для задоволення апеляційної скарги не знаходить виходячи з наступного.
Відповідно до пункту 1 частини 1 статті 63 Господарського процесуального кодексу України суддя повертає позовну заяву і додані до неї документи без розгляду якщо позовну заяву підписано особою, яка не має права її підписувати, або особою, посадове становище якої не вказано.
Згідно з частиною 1 статті 54 Господарського процесуального кодексу України позовна заява подається до господарського суду в письмовій формі і підписується повноважною посадовою особою позивача або його представником, прокурором чи його заступником, громадянином –суб’єктом підприємницької діяльності або його представником.
Як встановлено у судовому засіданні позовну заяву від імені Товариства з обмеженою відповідальністю науково-виробнича фірма"Дніпротехсервіс"м. Дніпропетровськ підписано представником товариства –С.Г. Різником.
Відповідно до статті 28 Господарського процесуального кодексу України повноваження представника підтверджується довіреністю від імені підприємства, організації.
Довіреність видається за підписом керівника або іншої уповноваженої ним особи та посвідчується печаткою підприємства, організації. Представник має право вчиняти певні дії від імені юридичної особи, що видала довіреність, в межах визначених нею повноважень.
Статтею 36 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що письмові докази подаються суду в оригіналі або в належним чином засвідченій копії.
Позивачем в порушення вимог статті 36 Господарського процесуального кодексу України до позовної заяви залучено ксерокопії документів, в тому числі і довіреності на право представляти інтереси Товариства з обмеженою відповідальністю науково-виробнича фірма"Дніпротехсервіс"м. Дніпропетровськ - не завірені у встановленому порядку. Цей факт представник позивача не заперечував у судовому засіданні. Незавірена ксерокопія довіреності в силу статей 34, 36 Господарського процесуального кодексу України не може служити доказом підтверджуючим наявність у С.Г.Різника права на підписання позовної заяви від імені Товариства з обмеженою відповідальністю науково-виробнича фірма"Дніпротехсервіс"м. Дніпропетровськ .
Виходячи з викладеного слід визнати, що суд першої інстанції правомірно повернув позовну заяву з посиланням на підставі п.1 ч.1 ст. 63 Господарського процесуального кодексу України.
Повернення позовної заяви не перешкоджає повторному зверненню з нею до господарського суду в загальному порядку після усунення допущеного порушення.
Керуючись ст.ст. 99, 101, 103, 105 Господарського процесуального кодексу України, суд, -
П О С Т А Н О В И В :
Ухвалу господарського суду Дніпропетровської області від 31.03.2009 року у справі № П14/1771-09(14/30-09) - залишити без змін.
Апеляційну скаргу товариства з обмеженою відповідальністю науково-виробничої фірми"Дніпротехсервіс"м. Дніпропетровськ залишити без задоволення.
Постанова може бути оскаржена у місячний строк до Вищого господарського Суду України через Дніпропетровський апеляційний господарський суд.
Головуючий суддя В.В.Прудніков Суддя І.М.Герасименко Суддя Л.О.Ясир