ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД
П О С Т А Н О В А
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
"12" травня 2009 р.
Справа № 15/02/09
( Додатково див. постанову Вищого господарського суду України (rs4265227) )
Одеський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:
головуючого - Величко Т.А.,
суддів: Бойко Л.І., Жукової А.М.
при секретарі судового засідання Лисіній О.В.
за участю представників сторін:
від позивача –Голубенко Д.К.;
від відповідача - Дзицюк А.М.;
від 3-ої особи - не з'явився;
від прокуратури - Безмащук П.М.,
розглянувши апеляційну скаргу ТОВ "Зоря-Юг"
на рішення господарського суду Миколаївської області від 17.02.2009р.
зі справи № 15/02/09
за позовом прокурора Ленінського району м. Миколаєва в інтересах держави в особі Миколаївської міської ради
до ТОВ "Зоря-Юг"
3-тя особа без самостійних вимог на стороні позивача –Управління з контролю за використанням та охороною земель у Миколаївській області
про стягнення шкоди, заподіяної внаслідок самовільного зайняття земельної ділянки, - у сумі 9415,61грн.
встановив:
В січні 2009р. прокурор Ленінського району м. Миколаєва звернувся в інтересах держави в особі Миколаївської міської ради до господарського суду Миколаївської області з позовом до ТОВ "Зоря-Юг" про стягнення шкоди, заподіяної внаслідок самовільного зайняття земельної ділянки площею 910 кв.м. - у сумі 9415,61грн.
10.01.2009р. господарським судом Миколаївської області порушено провадження по справі.
27.01.2009р. до участі у розгляді справи було залучено третю особу без самостійних вимог на стороні позивача –Управління з контролю за використанням та охороною земель у Миколаївській області.
Рішенням господарського суду Миколаївської області від 17.02.2009р. (суддя Ржепецький В.О.) позовні вимоги прокурора Ленінського району м. Миколаєва в інтересах держави в особі Миколаївської міської ради задоволено. Стягнуто з ТОВ "Зоря-Юг" на користь держави в особі Миколаївської міської ради:
- 9415,61грн. - шкоди за порушення вимог земельного законодавства;
- 102грн. - держмита;
- 118грн. - витрат на ІТЗ судового процесу.
Судове рішення обгрунтоване підтвердженістю матеріалами справи факту самовільного зайняття відповідачем земельної ділянки.
В апеляційній скарзі, не погоджуючись з висновками суду, ТОВ "Зоря-Юг" просить рішення господарського суду скасувати, в задоволенні позовних вимог відмовити.
Доводи скаржника грунтуються на такому:
- за вказаною в матеріалах справи адресою немає земельних ділянок, що не передані в оренду (власність), і спірна земельна ділянка площею 910 кв.м. знаходиться в оренді у ТОВ "Облкоопринкторг - 2", а тому підстави для стягнення заподіяної шкоди на користь держави в особі Миколаївської міської ради відсутні;
- відшкодування шкоди є компенсацією заподіяних матеріальних збитків, реально понесених позивачем, але останнім такі реально понесені збитки не доведені належними та допустимими доказами;
- господарським судом в рішенні не зазначено жодної норми матеріального права, яка б давала право визначати розмір завданої землевласнику чи землекористувачу шкоди на підставі розрахунку по встановлених КМУ коефіцієнтах;
- в розрахунку шкоди, завданої позивачу, допущені неточності і припущення: щодо віднесення земельної ділянки до земель рекреаційного призначення і щодо застосування коефіцієнту, встановленого для населених пунктів, віднесених до курортних, в переліку яких м. Миколаїв не значиться.
Колегія суддів, перевіривши наявні матеріали (фактичні обставини) справи на предмет правильності їх юридичної оцінки господарським судом та заслухавши пояснення присутніх у засіданні представників сторін, дійшла висновку, що апеляційна скарга підлягає задоволенню, виходячи з такого.
Управлінням з контролю за використанням та охороною земель у Миколаївській області перевіркою додержання вимог земельног законодавства з боку ТОВ "Зоря-Юг" м. Миколаїв, пров. Кобера, 13-б, встановлено, що ТОВ "Зоря-Юг" самовільно зайняло земельну ділянку площею 910 кв.м. для обслуговування торгівельних кіосків на розі проспекта Жовтневого та вул. Космонавтів, що є порушенням вимог ст. ст. 125, 126 ЗК України, про що вказано в Актах перевірки дотримання вимог земельного законодавства від 12.05.2008р. та від 11.06.2008р.
Актом обстеження земельної ділянки від 12.05.2008 № 63, проведеним в зв'язку з самовільним зайняттям земельної ділянки визначено площу, на якій вчинено правопорушення - 0,091га, форму власності - державна, категорію земель - землі рекреаційного призначення, цільове призначення - для обслуговування торгівельних кіосків. Відповідно до постанови КМУ № 963 від 25.07.2007р. (963-2007-п) держземінспектором було встановлено і розраховано розмір шкоди, заподіяної внаслідок самовільного зайняття земельної ділянки ТОВ "Зоря-Юг".
12.05.2008р. Миколаївською облдержземінспекцією складено припис № 85, яким, на підставі ст.ст. 6, 10 ЗУ "Про державний контроль за використанням та охороною земель" приписано ТОВ "Зоря-Юг" у 30-денний строк оформити правовстановлюючі документи на самовільно зайняту земельну ділянку або звільнити її. Строк виконання припису - до 12.06.2008р.
12.05.2008р. Миколаївською облдержземінспекцією складено протокол про адміністративне правопорушення № 59, за яким гр. Шемець Тамару Рустамівну - директора ТОВ "Зоря-Юг" притягнуто до відповідальності згідно ст. 53-1 Кодексу України про адмінправопорушення та ст. 211 ЗК України.
22.05.2008р. Миколаївською облдержземінспекцією прийнята постанова про накладення адміністративного стягнення № 9, за якою гр. Шемець Т.Р. визнано винною у скоєнні адміністративного правопорушення, відповідальність за яке передбачена ст. 53-1 КУАП та накладено на неї адміністративне стягнення у вигляді штрафу в розмірі 340грн.
Встановивши, що ТОВ "Зоря-Юг" порушено право щодо користування і розпорядження вказаною земельною ділянкою, порушено встановлений законом порядок користування землею, що підтверджується наданими Миколаївською облдержземінспекцією доказами, прокурор Ленінського району м. Миколаїва звернувся до господарського суду Миколаївської області з позовом в інтересах держави в особі Миколаївської міської ради про стягнення з ТОВ "Зоря-Юг" шкоди, завданої самовільним зайняттям земельної ділянки в сумі 9 415,61грн., згідно розрахунку.
Господарський суд, задовольняючи позовні вимоги, погодившись з доводами позивача, вказав на таке:
- матеріалами перевірок додержання вимог земельного законодавства ТОВ "Зоря-Юг" підтверджено самовільне використання останнім земельної ділянки пл. 0,091га, яка належить державі і відноситься до земель рекреаційного призначення;
- директора ТОВ "Зоря-Юг" визнано винною у скоєнні адм.правопорушення по ст. 53-1 КУАП та накладено адм.стягнення у вигляді штрафу в сумі 340грн., постанова про адмін.стягнення директором не оскаржена;
- відповідачем не надано належних доказів наявності в нього рішення органу виконавчої влади чи органу місцевого самоврядування про передачу спірної земельної ділянки у власність або надання у користування;
- документи, надані відповідачем до відзиву, з огляду вимог ст. 34 ГПК України, такими доказами вважатися не можуть.
З таким висновком суду погодитися не можна, він є результатом помилкового встановлення фактичних обставин та невірного застосування норм права.
Управлінням з контролю за використанням та охороною земель у Миколаївській області при перевірці додержання вимог земельног законодавства ТОВ "Зоря-Юг" було встановлено факт самовільного зайняття останнім земельної ділянки площею 910 кв.м. для обслуговування торгівельних кіосків на розі пр. Жовтневого та вул. Космонавтів вказана земельна ділянка, як зазначено в документах перевірки, відноситься до земель рекреаційного призначення та використовується товариством без правовстановлюючих документів.
За висновками перевіряючого, самовільним зайняттям земельної ділянки товариством порушено право держави щодо користування та розпорядження нею, порушено встановлений законом порядок користування землею, а також завдано матеріальної шкоди в розмірі 9415,61грн., розрахунок якої здійснено відповідно до Постанови КМУ № 963 від 25.07.2007р. (963-2007-п)
Стосовно самовільного зайняття ТОВ "Зоря-Юг" земельної ділянки пл. 910 кв.м. по пр. Жовтневому ріг вул. Космонавтів в м. Миколаєві.
Як свідчать матеріали справи і додатково надані на витребування апеляційного суду документи, на земельну ділянку, яка розташована в м. Миколаїв, пр. Жовтневого ріг вул. Космонавтів, на підставі рішення Миколаївської міської ради від 04.07.2007р. № 13/71 ТОВ "Облкоопринкторг-2" укладено договір оренди землі з міською радою від 26.08.2007р., державна реєстрація - 05.09.2007р. № 5139.
За вказаним договором в оренду передано земельну ділянку площею 14 146кв.м. для розміщення торгового комплексу на території ринку.
Таким чином, земельна ділянка пл. 910 кв.м., яка, за висновками позивача, була самовільно зайнята відповідачем, входить до складу орендованих земель, наданих міською радою ТОВ "Облкоопринкторг-2", що спростовує твердження позивача про порушення права держави в особі Миколаївської міської ради щодо користування, розпорядження цією земельною ділянкою.
Дана обставина підтверджується рішенням міської ради № 19/71 від 04.07.2007р., договором оренди землі від 26.08.2007р., листом Управління земельних ресурсів від 16.04.2009р. № 523/20, довідкою від 08.05.2009р. № 64/20.
Жодного документального підтвердження, яке б спростувало викладене, позивачем не надано.
Миколаївська міська рада відповідно до вимог і порядку, визначеного земельним законодавством, передала в оренду земельну ділянку юридичній особі, яка, в разі встановлення порушення її прав - орендаря земельної ділянки її частковим самовільним захопленням з боку іншої юридичної особи, відповідно до ст. 152, 158 ЗК України може вимагати усунення будь-яких порушень своїх прав на землю.
Господарським судом питання належності земельної ділянки пл. 910 кв.м., її користувача чи власника не з'ясовано, не дана оцінка наявним у справі документам, що призвело до помилкового висновку про порушення прав міської ради щодо вказаної земельної ділянки.
Стосовно заподіяної шкоди внаслідок самовільного зайняття земельної ділянки ТОВ "Зоря-Юг".
Розрахунок розміру шкоди, заподіяної внаслідок самовільного зайняття земельної ділянки з боку ТОВ "Зоря-Юг" здійснено на підставі п. 4 Методики визначення розміру шкоди, заподіяної внаслідок самовільного зайняття земельних ділянок, використання земельних ділянок не за цільовим призначенням, зняття ґрунтового покриву(родючого шару ґрунту) без спеціального дозволу, затвердженої постановою КМУ № 963 від 25.07.2007р. (963-2007-п)
При цьому, позивачем не надано будь-яких обгрунтувань правомірності застосування коефіцієнтів додатку № 5 Методики, а саме - щодо середньомісячного доходу за використання земель житлової та громадської забудови за цільовим призначенням, тоді як в розрахунку вказано, що категорія спірної землі за цільовим призначенням - землі рекреаційного призначення, а функціональне призначення використання земельної ділянки - для обслуговування торгівельних кіосків.
Враховуючи, що земельна ділянкапл. 910 кв.м. входить до складу земельної ділянки площею 14 146 кв. м., яка рішенням міської ради від 04.07.2007р. № 13/71 передана в оренду ТОВ "Облкоопринкторг-2" за умови передачі 52 робочих місць для підприємств ТОВ "Зоря-Юг" і цільове призначення орендованої земельної ділянки - для розширення та будівництва ринку "Південний" з розміщенням торгового комплексу на території ринку по пр. Жовтневому ріг вул. Космонавтів, правові підстави для визначення розміру шкоди, заподіяної самовільним зайняттям частки земельної ділянки, відсутні.
Зважаючи на викладене, колегія суддів дійшла висновку про недотримання судом першої інстанції при розгляді справи вимог ст.ст. 4-3, 4- 7, 43, 84 ГПК України щодо повного і всебічного встановлення усіх обставин справи та правильного застосування законодавства, тому рішення суду підлягає скасуванню, як таке, що не відповідає нормам матеріального та процесуального права.
Керуючись ст. 99, 101, 103- 105 ГПК України, колегія суддів
постановила:
Рішення господарського суду Миколаївської області від 17.02.20009р. у справі № 15/02/09 - скасувати, в позові відмовити.
Постанова в порядку ст. 105 Господарського Процесуального Кодексу України набирає законної сили з дня її прийняття. Постанова апеляційної інстанції може бути оскаржена у касаційному порядку.
Головуючий суддя Т.А. Величко
судді : Л.І. Бойко
А.М. Жукова