ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
05.05.2009 Справа№ 5/128
( Додатково див. постанову Вищого господарського суду України (rs4120076) )
Дніпропетровський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів: головуючого Прокопенко А.Є.–доповідач,
суддів: Дмитренко А.К., Крутовських В.І.
при секретарі судового засідання Савін В.Ю.
За участю представників сторін:
від відповідача: Захарченко І.В., довіреність №б/н від 01.12.08, представник;
Представник позивача у судове засідання не з"явився, про час та місце судового засідання повідомлений належним чином.
розглянувши апеляційну скаргу відкритого акціонерного товариства "Кіровоградобленерго", від імені якого діє Кіровоградський міський район електричних мереж, м. Кіровоград на рішення господарського суду Кіровоградської області від 03.03.2009р. у справі 5/128
за позовом відкритого акціонерного товариства "Кіровоградобленерго", від імені якого діє Кіровоградський міський район електричних мереж, м. Кіровоград
до приватного підприємства "Житлобуд", м. Кіровоград
про стягнення 3 693 грн. 73 коп.
Рішенням господарського суду Кіровоградської області від 03.03.09 (суддя - Змеула О.А.) відмовлено в задоволенні позову відкритого акціонерного товариства "Кіровоградобленерго", від імені якого діє Кіровоградський міський район електричних мереж, м. Кіровоград про стягнення з приватного підприємства "Житлобуд", м. Кіровоград боргу за договором про постачання електричної енергії №1235 М від 05.10.2005 року в сумі 3 693 грн. 73 коп.
Не погоджуючись з рішенням суду, відкрите акціонерне товариство "Кіровоградобленерго", від імені якого діє Кіровоградський міський район електричних мереж просить його скасувати, посилаючись на порушення господарським судом норм матеріального та процесуального права.
У відзиві на апеляційну скаргу позивач просить залишити рішення суду без змін, а апеляційну скаргу без задоволення, посилаючись на необґрунтованість доводів скаржника.
Перевіривши матеріали справи, заслухавши доводи представників сторін, апеляційний господарський суд,
ВСТАНОВИВ
Відкритим акціонерним товариством "Кіровоградобленерго", від імені якого діє Кіровоградський міський район електричних мереж - постачальник електричної енергії, та приватним підприємством "Житлобуд"- споживач, 05.10.2005 року укладено договір про постачання електричної енергії № 1235М.
Згідно пункту 1 договору № 1235М, постачальник електричної енергії постачає електричну енергію споживачу, а споживач оплачує постачальнику вартість електричної енергії та здійснює інші платежі згідно з умовами цього Договору та додатків до Договору, що є його невід'ємними частинами.
Відповідно до п. 2.1. договору № 1235М Постачальник електричної енергії зобов'язується постачати електричну енергію, зокрема як різновид товару, в обсягах, визначених відповідно до розділу 5, та з урахуванням умов розділу до цього Договору.
Пунктом 2.2. договору встановлено, що споживач зобов'язується, зокрема, сплатити постачальнику електричної енергії вартість енергії згідно з умовами додатків до цього договору "Порядок розрахунків" та "Графіку зняття показів засобів обліку електричної енергії".
Відповідно до п. 4.2.2 договору № 1235М та п. 13 Порядку постачання електроенергії споживачам, що затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 09.04.2002 № 475 (475-2002-п) , споживач за перевищення договірних величин споживання електроенергії та потужності, визначених згідно із вимогами розділу 5 цього Договору, несе відповідальність згідно з частиною 5, 6 статті 26 Закону України "Про електроенергетику".
Частинами 5 і 6 ст. 26 Закону України "Про електроенергетику" встановлено, що споживачі (крім населення, професійно-технічних навчальних закладів та вищих навчальних закладів IV рівнів акредитації державної і комунальної форм власності) у випадку споживання електричної енергії понад договірну величину за розрахунковий період сплачують енергопостачальникам двократну вартість різниці фактично спожитої і договірної величини. Тобто, зазначена відповідальність фактично обчислюється в розмірі 100 % різниці фактично спожитої і договірної величини.
У випадку перевищення договірної величини потужності споживачі (крім населення, професійно-технічних навчальних закладів та вищих навчальних закладів IV рівнів акредитації державної і комунальної форм власності) сплачують енергопостачальникам двократну вартість різниці між найбільшою величиною потужності, що зафіксована протягом розрахункового періоду, та договірною величиною потужності.
Згідно п. 5 додатку № 1 до Договору "Порядок розрахунків" остаточний розрахунок за активну електроенергію, за перевищення договірних величин споживання електричної енергії та потужності, оплата нарахувань по протоколах порушень при користуванні електричною енергією, рахунків за надання послуг з компенсації перетікання реактивної енергії, пеня, індекс інфляції та інші платежі, згідно з умовами цього договору, здійснюються Споживачем самостійно на протязі 5 операційних днів після дати виписки рахунку.
Відповідно до п. 11 постанови Кабінету Міністрів України від 24.03.1999 року № 441 "Про невідкладні заходи щодо стабілізації фінансового становища підприємств електроенергетичної галузі" (441-99-п) граничні величини споживання електричної енергії та потужності доводяться до споживачів як договірні величини у терміни, обумовлені договором між місцевою енергопостачальною організацією та споживачем. Повідомлення про ці величини є невід'ємною частиною договору. За підсумками місяця гранична величина споживання електричної енергії для споживачів коригується до рівня фактично сплаченої за цей місяць величини її споживання. У разі коригування для споживачів граничної величини споживання електричної енергії здійснюється відповідне коригування граничної величини споживання електричної потужності. Скоригована гранична величина споживання електричної потужності дійсна з дня проведення коригування.
За умовами п 2.1.2 договору № 1235М та постанови Кабінету Міністрів України від 24.03.1999 року № 441 (441-99-п) відповідачу на листопад 2005 року було доведено договірну величину споживання електричної енергії в наступному обсязі: встановлено споживання електроенергії - 17000 кВт/год. згідно Додатку до договору № 2.
Фактично в листопаді 2005 Відповідачем, згідно відомості зняття показів по ТП КМ РЕМ спожито електроенергії в обсязі:
попередні показники лічильника № 645247 - 4341,
останні показники лічильника № 645247 за листопад 2005 року - 4839,
розрахунковий коефіцієнт лічильника № 645247 - 60,
Таким чином, відповідачем спожито у листопаді 2005 року - 29 880 кВт/год.
Отже, перевищення договірної величини споживання електроенергії в листопаді 2005 року складає 12 880 кВт/год.
Позивач виставив відповідачу рахунок-фактуру № 1235М/1 від 26.12.2005 року на суму 4193,73 грн. за споживання електроенергії понад договірну величину споживання у кількості 12 880 кВт/год., виходячи з тарифу 0,3256 грн.
На підставі викладеного суд дійшов висновку, що відповідач повинен був сплатити позивачу санкцію в розмірі 4193,73 грн., нараховану за перевищення договірних рівнів споживання електроенергії в листопаді 2005 року.
Позивач посилається на те, що у травні 2007 року відповідач здійснив часткову оплату у розмірі 500 грн. за перевищення договірних рівнів споживання електричної енергії у листопаді 2005 року, виставлену на суму 4 193,73 грн. Зокрема, згідно платіжного доручення №18 від 08.05.2007 року ПП "Житлобуд" сплатив ВАТ "Кіровоградобленерго" 500 грн., вказавши призначення платежу "за перевищення ел./енергії згідно рах. №1235М від 24.04.07 р. без ПДВ". У рахунку-фактурі №1235М від 23.04.07 року відповідачеві було виставлено до сплати споживання активної ел.енергії за поточний розрахунковий період (квітень) разом із заборгованістю за минулі розрахункові періоди (сальдо на 01.04.2007 року). Оскільки в період з грудня 2005 року по квітень 2007 року Відповідачем не було допущено перевищення договірного рівня споживання електроенергії, то Позивач кошти в сумі 500 грн. зарахував як часткову оплату відповідачем за перевищення договірних рівнів споживання електроенергії в листопаді 2005 року.
Господарський суд з врахуванням заявленого відповідачем клопотання про застосування строків позовної давності, відмовив позивачу у задоволенні позову, пославшись на пропуск позивачем скороченого строку позовної давності по стягненню санкцій.
Частиною 5 статті 26 ЗУ "Про електроенергетику" визначається відповідальність споживача електроенергії у випадку споживання електричної енергії понад договірну величину у вигляді сплати енергопостачальнику двократної вартості різниці фактично спожитої і договірної величини.
Передбачена частиною 5 статті 26 ЗУ "Про електроенергетику" санкція, про що зазначається в статті 27 цього Закону, є самостійною господарсько-правовою відповідальністю за правопорушення у сфері господарювання.
В силу частини 9 статті 27 ЗУ "Про електроенергетику" санкції, передбачені частиною 5 статті 26 цього Закону, застосовуються в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.
Пунктом 13 Порядку постачання електричної енергії споживачам встановлено, що споживачі у разі перевищення встановлених як договірні граничних величин споживання електричної енергії та потужності несуть відповідальність згідно з частинами п'ятою і шостою статті 26 Закону України "Про електроенергетику"
Враховуючи вищевикладене, відповідальність за "перевищення договірних рівнів споживання електроенергії" є самостійним заходом забезпечення виконання зобов'язань, окремим видом господарсько-правової відповідальності, встановленої законом. Законом України "Про електроенергетику" (575/97-ВР) не зазначено, що передбачені ст..26 Закону платежі у розмірі двократної вартості різниці фактично спожитої і договірної величини являються "штрафом" або "пенею".
За викладених підстав господарський суд прийшов до помилкового висновку про відмову в задоволенні позову, тому рішення господарського суду підлягає скасуванню, а апеляційна скарга задоволенню.
Керуючись ст.ст. 103- 105 Господарського процесуального кодексу України, суд, -
ПОСТАНОВИВ:
Апеляційну скаргу відкритого акціонерного товариства "Кіровоградобленерго", від імені якого діє Кіровоградський міський район електричних мереж, м. Кіровоград задовольнити.
Рішення господарського суду Кіровоградської області від 03.03.2009р. по справі № 5/128 скасувати.
Стягнути з приватного підприємства "Житлобуд", м. Кіровоград на користь відкритого акціонерного товариства "Кіровоградобленерго", від імені якого діє Кіровоградський міський район електричних мереж, м. Кіровоград 3 693 грн. 73 коп. боргу за договором про постачання електричної енергії на поточний рахунок із спеціальним режимом використання №260323121425 в Філії Кіровоградське облуправління ВАТ "Ощадбанк", МФО 323475, код ЄДРПОУ 23226362.
Стягнути з приватного підприємства "Житлобуд", м. Кіровоград на користь відкритого акціонерного товариства "Кіровоградобленерго", від імені якого діє Кіровоградський міський район електричних мереж, м. Кіровоград 102 грн. держмита та 118 грн. витрат по оплаті витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового розгляду на поточний рахунок №26006001000865, МФО 300506 у Першому інвестиційному банку у м. Києві, код ЄДРПОУ 23226362.
Стягнути з приватного підприємства "Житлобуд", м. Кіровоград на користь відкритого акціонерного товариства "Кіровоградобленерго", від імені якого діє Кіровоградський міський район електричних мереж, м. Кіровоград 51 грн. витрат по оплаті держмита за апеляційною скаргою на поточний рахунок №26006001000865, МФО 300506 у Першому інвестиційному банку у м. Києві, код ЄДРПОУ 23226362.
Виконання постанови доручити господарському суду Кіровоградської області.
Головуючий А.Є. Прокопенко
Суддя А.К. Дмитренко
Суддя В.І. Крутовських