ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД
79010, м.Львів, вул.Личаківська,81
ПОСТАНОВА
28.04.09 Справа № 6/36
Львівський апеляційний господарський суд в складі колегії
головуючого - судді – Гнатюк Г.М.
суддів - Кравчук Н.М.
- Мурська Х.В.
Розглянувши апеляційну скаргу Косівської міської ради, м.Косів від 04.02.2009р. №74
на рішення господарського суду Івано-Франківської області від 29.01.2009р.
у справі № 6/36
за позовом Косівської районної ради, м.Косів
до відповідача-1: Косівської міської ради, м.Косів
до відповідача-2: Коломийського міжрайонного БТІ, м.Коломия
про визнання права власності та зобов’язання здійснити реєстрацію права власності
за участю представників сторін:
від позивача: Грималюк Л.Д. –начальник юридичного відділу
від відповідача: Сав’юк Л.В. - юрисконсульт
від третьої особи: не з‘явився
Позивачу та відповідачу роз‘яснено їх права та обов‘язки, передбачені ст. 22 ГПК України
Третя особа явку повноважного представника в судове засідання не забезпечив, хоча була належним чином повідомлена про час та місце судового засідання, однак подала клопотання №106а від 16.03.2009р. про розгляд справи без участі її представника.
Клопотання про технічну фіксацію судового процесу не поступало, заяв про відвід суддів не надходило.
Розпорядженням голови Львівського апеляційного господарського суду від 28.04.2009р. в склад колегії суддів замість судді Мирутенка О.Л. введено суддю Мурську Х.В.
Встановив :
Рішенням господарського суду Івано-Франківської області від 29.01.2009р. у справі №6/36 (суддя Грица Ю.І.) позов задоволено повністю та визнано за Косівською районною радою право спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міста (комунальної власності) Косівського району на приміщення кінотеатру за адресою: м.Косів, вул.Незалежності,122.
Рішення суду мотивоване тим, що у відповідності до п.20 ст. 43 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" управління об’єктами спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст району здійснюють районні ради, а спірний об’кт за рішенням Косівської районної ради від 11.01.2005р. включено до об’єктів спільної власності територіальних громад району.
Не погоджуючись з даним рішенням суду, Косівська міська рада оскаржила його в апеляційному порядку, оскільки вважає, що воно прийняте з порушенням норм матеріального права, так як місцевим господарським судом розглянено спір без врахування рішень міської ради, які були наявні в матеріалах справи, зокрема рішення Косівської міської ради народних депутатів від 02.03.1993р., в якому спірний об’єкт віднесено до комунальної власності.
У відзиві на апеляційну скаргу №42/02-32 від 19.03.2009р. (вх. №1936 від 23.03.2009р.) та в судовому засіданні позивач спростовує доводи скаржника та зазначає про законність та обгрунтованість рішення місцевого суду, у зв‘язку з чим просить апеляційну скаргу залишити без задоволення, а оскаржуване рішення залишити без змін.
Колегія суддів вважає за можливе розглянути справу за відсутності представника третьої особи, повідомленого належним чином про час та місце судового засідання.
Розглянувши матеріали справи та апеляційну скаргу, оцінивши докази, заслухавши пояснення представників позивача і відповідача, колегія суддів прийшла до висновку, що рішення господарського суду Івано-Франківської області від 29.01.2009р. у справі №6/36 слід залишити без змін, а апеляційну скаргу без задоволення, враховуючи наступне.
Як вбачається з матеріалів справи, 17.11.04 Косівська районна рада звернулася з запитом до Косівської міської ради щодо надання інформації про перелік об'єктів, які знаходяться у комунальній власності міста. Згідно зазначеного переліку приміщення кінотеатру не належало до комунальної власності міста Косів. Зазначене приміщення відсутнє і в переліку об'єктів, що належать до комунальної власності міста, затвердженого рішенням Косівської міської ради від 22 червня 1999 року. 06.03.2003р Косівською міською радою прийнято рішення про уточнення переліку комунального майна територіальної громади м.Косова, яким затверджено перелік об'єктів, що залишились в комунальній власності громади. Однак в зазначеному переліку також відсутнє приміщення кінотеатру.
Рішенням Косівської районної ради від 11 січня 2005 року №270-18X2005 "Про майно спільної власності територіальних громад району" приміщення кінотеатру за адресою м.Косів, вул. Незалежності, 122 включено до переліку об'єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст (комунальної власності) Косівського району. Належність цього приміщення до комунальної власності району підтверджено також рішенням Косівської районної ради від 21 серпня 2006 року №49-3\2006. та переліками об’єктів спільної власності територіальних громад району.
У відповідності до ст.ст. 318, 321 Цивільного кодексу України суб'єктами права власності є український народ та інші учасники цивільних відносин, визначені статтею 2 цього Кодексу зокрема - це держава Україна, Автономна Республіка Крим, територіальні громади, іноземні держави та інші суб'єкти публічного права. Усі суб'єкти права власності є рівними перед законом. Право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.
Згідно положень ст.327 цього ж Кодексу у комунальній власності є майно, у тому числі грошові кошти, яке належить територіальній громаді. Управління майном, що є в комунальній власності, здійснюють безпосередньо територіальна громада та утворені нею органи місцевого самоврядування.
Відповідно до ст. 60 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" територіальним громадам сіл, селищ, міст, районів у містах належить право комунальної власності на рухоме і нерухоме майно.
Згідно п. 20 ст. 43 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" управління об'єктами спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст району здійснюють районні ради.
В силу дії п.6.1. Тимчасового положення про порядок державної реєстрації прав власності на нерухоме майно, затвердженого наказом Міністерства юстиції України N 7/5 від 7 лютого 2002 року (z0157-02) , зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 18 лютого 2002 р. за №157/6445 (z0157-02) оформлення права власності на об'єкти нерухомого майна провадиться з видачею свідоцтва про право власності місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування фізичним та юридичним особам на підставі документів, установлених законодавством, які підтверджують їх право власності на об'єкти нерухомого майна, крім правовстановлюючих документів, передбачених у додатку 1 до пункту 2.1 цього положення.
Як вбачається із зібраних у справі доказів, формування комунальної власності району розпочалося в кінці 1991 року з прийняттям Кабінетом Міністрів України 5 листопада 1991 року постанови № 311 (311-91-п) "Про розмежування державного майна України між загальнодержавною (республіканською) власністю і власністю адміністративно-територіальних одиниць (комунальною власністю)". Передача об’єктів здійснювалася безоплатно у порядку, передбаченому постановою Ради Міністрів УРСР від 28 квітня 1980 року №285 (285-80-п) "Про порядок передачі підприємств, об'єднань, організацій, установ, будинків і споруд" відповідно до якої, перелік об"єктів комунальної власності в тому числі і комунальної власності району затверджується рішенням відповідної ради.
Згідно п.10 Прикінцевих та перехідних положень Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" (280/97-ВР) , з набранням чинності цим Законом, майно, яке до прийняття Конституції України (254к/96-ВР) у встановленому законодавством порядку передане державою до комунальної власності адміністративно-територіальних одиниць та набуте ними на інших законних підставах, крім майна, що відчужене у встановленому законом порядку, є комунальною власністю відповідних територіальних громад сіл, селищ, міст. Майно, передане до комунальної власності областей і районів, а також набуте на інших законних підставах, є спільною власністю територіальних громад сіл, селищ, міст, управління яким відповідно до Конституції України (254к/96-ВР) здійснюють районні та обласні ради або уповноважені ними органи.
Тобто майно, яке було передане державою згідно вищевказаних законодавчих та нормативних актів до комунальної власності Косівського району до прийняття чинної на сьогоднішній день Конституції України (254к/96-ВР) та Цивільного Кодексу України (435-15) від 2003 року набуло статусу спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст району управлінння яким здійснюють районні ради.
Враховуючи викладене, колегія суддів погоджується з висновком місцевого господарського суду про задоволення позовних вимог та визнання за Косівською районною радою права спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Косівського району на приміщення кінотеатру за адресою: м.Косів, вул.Незалежності,122.
Щодо доводів скаржника, колегія суддів вважає за необхідне зазначити, що за рішенням Косівської районної ради від 4 березня 1993 року "Про комунальну власність району", приміщення кінотеатру було включено до комунальної власності району, яке було в структурі кінофікації, а в переліках об'єктів комунальної власності міста Косів приміщення кінотеатру відсутнє, у зв’язку з чим доводи скаржника необгрунтовані.
У відповідності до ст. 33 ГПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. При цьому, згідно ст. 34 ГПК України, обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.
З огляду на викладене, колегія Львівського апеляційного господарського суду вважає, що рішення місцевого господарського суду прийняте у відповідності до норм матеріального та процесуального права, а тому відсутні підстави для його скасування.
Судові витрати по апеляційній скарзі, в порядку ст. 49 ГПК України, слід віднести на скаржника.
Керуючись ст.ст. 101, 103, 105 ГПК України Львівський апеляційний господарський суд
Постановив:
1. Рішення господарського суду Івано-Франківської області від 29.01.2009 року у справі №6/36 залишити без змін, а апеляційну скаргу Косівської міської ради залишити без задоволення.
2. Постанову може бути оскаржено в касаційному порядку.
3. Матеріали справи повернути в господарський суд Івано-Франківської області.
Головуючий суддя Гнатюк Г.М. Суддя Кравчук Н.М. Суддя Мурська Х.В.