КИЇВСЬКИЙ МІЖОБЛАСНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД
01033, м.Київ, вул.Жилянська 58-б тел. 284-37-31
Іменем України
П О С Т А Н О В А
24.04.09 р. № 10/159-3/200
Київський міжобласний апеляційний господарський суд у складі колегії:
головуючого судді: Жук Г. А. (доповідач по справі),
суддів:
Агрикової О.В.
Мазур Л. М.
судді-доповідача Жук Г. А.
при секретарі судового засідання: Єрмак Л.В.
за участю представників сторін:
від позивача: Спиця В.Я. –представник за дов. № 60 від 16.03.2009 р.;
Фурман Л.М. –представник за дов. № 61 від 16.03.2009 р.;
від відповідача -1: не з’явились;
від відповідача -2: не з’явились;
від відповідача -3: не з’явились;
від відповідача -4: Демченко Н.В. - представник за дов. № 75 від 26.03.2009р.;
від відповідача -5: не з’явились;
від третьої особи, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні
позивача: не з’явились.
розглянувши матеріали апеляційної скарги Споживчого товариства "Полтавабудматеріали" на рішення господарського суду Полтавської області від 26.01.2009р.
у справі № 10/159-3/200 (суддя Бунякіна Г.І.)
за позовом Споживчого товариства "Полтавабудматеріали", м.Полтава;
до 1. Виконавчого комітету Полтавської міської ради, м.Полтава;
2. Виконавчого комітету Київської районної ради м.Полтави, м.Полтава;
3. Товариства з обмеженою відповідальністю "Спеценергомаш", м.Харків;
4. Товариства з обмеженою відповідальністю "Альянс Фурнітура", м.Полтава;
5. Колективного підприємства "Полтавське бюро технічної інвентаризації "Інвентаризатор", м.Полтава;
третя особа на стороні позивача, що не заявляє самостійних вимог на предмет
спору: Регіональне відділення Фонду державного майна України по Полтавській області, м.Полтава;
про - визнання за Споживчим товариством "Полтавабудматеріали"права власності на нежитлове приміщення дільниці по виробництву мармурової плитки по вул. Клінкерній, 1 у м.Полтава, площею 1 353,8 кв.м.
- зобов’язання Полтавського міськвиконкому забезпечити взяття на облік та реєстрацію відповідно до норм чинного законодавства за Споживчим товариством "Полтавабудматеріали"право власності на нежиле приміщення дільниці по виробництву мармурової плитки по вул. Клінкерній,1 у м.Полтава, площею 1 353,8 кв.м.
- зобов’язання Виконавчого комітету Київської районної ради м.Полтави внести зміни у рішення № 607 від 23.11.2004 року "Про оформлення права приватної власності на нежитлові будівлі по вул.Клікерній,1"та вказати конкретну площу приміщення цеху № 1, право власності на яке встановлювалося за ТОВ "Спеценергомаш"
- витребування із незаконного володіння ТОВ "Альянс Фурнітура" майно дільниці по виробництву мармурової плитки п овул.Клікерній,1 у м.Полтава (обладнання, інтер’єр та виробничі товарні запаси), що належить Споживчому товариству "Полтавабудматеріали"як правонаступнику Відкритого акціонерного товариства "Полтавабудматеріали"на підставі рішення Регіональне відділення Фонду державного майна України по Полтавській області і акту передачі
- визнання недійсними з моменту виготовлення Колективним підприємством "Полтавське бюро технічної інвентаризації "Інвентаризатор"правочини у формі технічних паспортів на нежиле приміщення цеху № 1 по вул. Клінкерній,1 в м.Полтава для Відкритого акціонерного товариства "Мало-Будищанський завод будівельних матеріалів", Товариства з обмеженою відповідальністю "Спеценергомаш", Товариства з обмеженою відповідальністю "Альянс Фурнітура"
- зобов’язання Товариства з обмеженою відповідальністю "Альянс Фурнітура"подати документи для внесення відповідних змін до державного реєстру прав власності на нерухоме майно стосовно нерухомого майна цеху № 1 по вул. Клінкерній,1 в м.Полтава, які стосуються площі нежилого приміщення цеху, зафіксованого технічним паспортом за цим товариством без площі приміщення мармурової дільниці
- зобов’язання Товариства з обмеженою відповідальністю "Альянс Фурнітура"передати із незаконного володіння нерухоме майно дільниці по виробництву дільниці по виробництву мармурової плитки по вул. Клінкерній,1 в м.Полтава Споживчого товариства "Полтавабудматеріали", як правонаступнику Відкритого акціонерного товариства "Полтавабудматеріали"на підставі рішення Регіональне відділення Фонду державного майна України по Полтавській області і акту передачі
В С Т А Н О В И В :
29.12.2008 року Споживче товариство "Полтавабудматеріали"звернулося до господарського суду Полтавської області з позовною заявою Виконавчого комітету Полтавської міської ради; Виконавчого комітету Київської районної ради м.Полтави; Відкритого акціонерного товариства "Дослідний завод"та Колективного підприємства "Полтавське бюро технічної інвентаризації "Інвентаризатор"про визнання за Споживчим товариством "Полтавабудматеріали"права власності на нежитлове приміщення дільниці по виробництву мармурової плитки по вул. Клінкерній, 1 у м. Полтава. (т.1 а.с.8-10).
Ухвалою господарського суду Полтавської області від 01.06.2006 року у справі № 10/159-06 зі складу відповідачів виключено Відкрите акціонерне товариство "Дослідний завод"(т.1 а.с.59).
15.06.2006 року Споживче товариство "Полтавабудматеріали"звернулося до місцевого господарського суду з клопотанням про заміну неналежного відповідача Відкрите акціонерне товариство "Дослідний завод"на належного –Товариство з обмеженою відповідальністю "Альянс фурнітура" (т.1 а.с.60).
Ухвалою господарського суду Полтавської області від 27.06.2006 року у справі № 10/159 до участі у справі в якості третьої особи на стороні відповідача, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору залучено Товариство з обмеженою відповідальністю "Альянс фурнітура"(т.1 а.с.64)
Ухвалою господарського суду Полтавської області від 20.07.2006 року у справі № 10/159-06 Товариство з обмеженою відповідальністю "Альянс фурнітура" залучено до участі у справі в якості відповідача (т.1 а.с.103)
Ухвалою господарського суду Полтавської області від 15.08.2006 року у справі № 10/159-06 до участі у справі залучено Регіональне відділення Фонду державного майна України по Полтавській області в якості третьої особи на стороні позивача, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору (т.2 а.с.12)
05.09.2006 року Споживче товариство "Полтавабудматеріали"звернулося до господарського суду Полтавської області з позовною заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю "Альянс фурнітура"про усунення перешкод у виконанні господарського договору № 1-т від 13.01.2006 року (т.2 а.с.45-47)
Ухвалою господарського суду Полтавської області від 11.09.2006 року у справі № 10/341 дану заяву об’єднано зі справою № 10/159 (т.2 а.с.44).
04.12.2006 року Споживче товариство "Полтавабудматеріали"звернулося до господарського суду Полтавської області з клопотанням про залучення до участі у справі Товариства з обмеженою відповідальністю "Спеценергомаш"(т.1 а.с.2)
07.12.2006 року ухвалою господарського суду Полтавської області у справі № 10/159-06 до участі у справі в якості відповідача залучено Товариство з обмеженою відповідальністю "Спеценергомаш" (т.3 а.с.8)
07.02.2007 року позивач звернувся до господарського суду Полтавської області з заявою про зміну предмету позову в якій просить визнати за Споживчим товариством "Полтавабудматеріали"права власності на нежитлове приміщення дільниці по виробництву мармурової плитки по вул. Клінкерній, 1 у м.Полтава, площею 1 353,8 кв.м.; витребувати із незаконного володіння Споживчого товариства "Полтавабудматеріали"майно дільниці по виробництву мармурової плитки по вул. Клінкерній,1 у м. Полтава, що належить Споживчому товариству "Полтавабудматеріали"на підставі рішення Регіонального відділення Фонду державного майна України в Полтавській області і як правонаступнику Відкритого акціонерного товариства "Полтавабудматеріали"; визнати недійсним з моменту укладення договір купівлі-продажу № 5386 від 14.09.2005 року разом із додатковою угодою № 6222 від 21.10.2005 року між ТОВ "Спеценергомаш"та ТОВ "Альянс Фурнітура"в частині нежилого приміщення площею 1353,8 кв. м. по вул. Клінкерній,1 в м. Полтава, яке розташоване поруч із приміщенням цеху № 1, що відчужувалося, зобов’язати ТОВ "Альянс Фурнітура"подати документи для внесення відповідних змін державного реєстру прав на нерухоме майно; витребувати на користь Споживчого товариства "Полтавабудматеріали", як власника майна на підставі рішення Регіонального відділення Фонду державного майна України по Полтавській області і як правонаступника ВАТ "Полтавабудматеріали"від ТОВ "Альянс Фурнітура", як добросовісного набувача, нерухоме майно дільниці по виробництву мармурної плитки по вул. Клінкерній,1 у м. Полтава. (т.3 а.с.26-28)
Рішенням господарського суду Полтавської області від 28.08.2007 року у справі № 10/159 за Споживчим товариством "Полтавабудматеріали"визнано право власності на нежитлове приміщення дільниці по виробництву мармурової плитки по вул. Клінкерній, 1 у м.Полтава, площею 1 353,8 кв.м.; визнано недійсним з моменту укладення договір купівлі-продажу № 5386 від 14.09.2005 року разом із додатковою угодою № 6222 від 21.10.2005 року між ТОВ "Спеценергомаш"та ТОВ "Альянс Фурнітура"в частині нежилого приміщення площею 1353,8 кв. м. по вул. Клінкерній,1 в м. Полтава, яке розташоване поруч із приміщенням цеху № 1, що відчужувалося, зобов’язано ТОВ "Альянс Фурнітура"подати документи для внесення відповідних змін державного реєстру прав на нерухоме майно; витребувано на користь Споживчого товариства "Полтавабудматеріали", як власника майна на підставі рішення Регіонального відділення Фонду державного майна України по Полтавській області і як правонаступника ВАТ "Полтавабудматеріали"від ТОВ "Альянс Фурнітура"нерухоме майно дільниці по виробництву мармурної плитки по вул. Клінкерній,1 у м. Полтава; зобов’язано ТОВ "Альянс Фурнітура", м. Полтава, вул. Клінкерна,1 в строк до 01.10.2007 року усунути перешкоди у здійсненні прав СТ "Полтавабудматеріали", м. Полтава, вул. Шевченка,54 нежитлове приміщення дільниці по виробництву мармурової плитки, розташованої за адресою: м. Полтава, вул. Клінкерна,1 та інше майно (обладнання, інвентар та виробничі товарно-матеріальні цінності); зобов’язано ТОВ "Альянс Фурнітура", м. Полтава в строк до 01.10.2007 року припинити дії, що порушують право Споживчого товариства "Полтавабудматеріали", м. Полтава виконувати договір про надання послуг у виготовленні продукції № 1-т від 13.09.2006 року, мати вільний доступ працівників СТ "Полтавабудматеріали"і його дочірнього підприємства "Виробниіо-технологічного управління"до обладнання, інвентаря та виробничої сировини дільниці по виробництву мармурової плитки, розташованої за адресою: м. Полтава, вул. Клінкерна,1 та безперешкодно здійснювати роботи по виконанню договору (т.5, а.с.107-119)
Постановою Київського міжобласного апеляційного господарського суду від 01.11.2007 року у справі № 10/159 рішення господарського суду Полтавської області від 28.08.2007 року у справі № 10/159 залишено без змін. (т.6, а.с57-64)
Постановою Вищого господарського суду України від 21.04.2008 року у справі № 10/159-06 постанову Київського міжобласного апеляційного господарського суду від 01.11.2007 року та рішення господарського суду Полтавської області від 28.08.2007 року у справі № 10/159-06 скасовано, справу передано на новий розгляд до господарського суду Полтавської області (т.6 а.с.120-123)
В даній постанові Вищий господарський суду України вказав, що як вбачається з оскаржуваних рішень, спірне майно знаходилось на балансі позивача, проте суди першої та апеляційної інстанції залишили поза увагою встановлення факту проведення приватизації ВАТ "Малобудищанський завод будівельних матеріалів"та ВАТ "Полтавабудматеріали", яка відбувалася згідно з наказом регіонального відділення Фонду державного майна України по Полтавській області від 18.06.1996 року № 402-Пр, а також на підставі двох планів розміщення акцій створених товариств відповідно до указу Президента України від 26.11.1994 року № 699/94 (699/94) , в яких чітко визначено розподіл майна між утвореними товариствами. Отже, факт внесення до статутного фонду позивача приміщення дільниці по виробництву мармурової плитки по вул. Клінкерна,1 в м. Полтава, матеріалами справи не підтверджується. Вищий господарський суд України зазначає, що господарські суди у даній справі зробили передчасний висновок про визнання права власності на спірне майно за позивачем та визнання договору купівлі-продажу від 14.09.2005 року та додаткової угоди до нього від 21.10.2005 року, які укладені між ТОВ "Альянс Фурнітура"та ТОВ "Спеценергомаш", недійсними з моменту укладення.
20.10.2008 року позивач звернувся до господарського суду Полтавської області із заявою про уточнення та доповнення до позовної заяви в якій просить: визнати за Споживчим товариством "Полтавабудматеріали"право власності на нежитлове приміщення дільниці по виробництву мармурової плитки по вул. Клінкерній, 1 у м.Полтава, площею 1 353,8 кв.м.; зобов’язати Виконавчий комітет Київської районної ради м.Полтави внести зміни у рішення № 607 від 23.11.2004 року "Про оформлення права приватної власності на нежитлові будівлі по вул.Клікерній,1"та вказати конкретну площу приміщення цеху № 1, право власності на яке встановлювалося за ТОВ "Спеценергомаш"; витребувати із незаконного володіння ТОВ "Альянс Фурнітура"майно дільниці по виробництву мармурової плитки п овул.Клікерній,1 у м.Полтава (обладнання, інтер’єр та виробничі товарні запаси), що належить Споживчому товариству "Полтавабудматеріали"як правонаступнику Відкритого акціонерного товариства "Полтавабудматеріали"на підставі рішення Регіональне відділення Фонду державного майна України по Полтавській області і акту передачі; визнати недійсними з моменту виготовлення Колективним підприємством "Полтавське бюро технічної інвентаризації "Інвентаризатор"правочини у формі технічних паспортів на нежиле приміщення цеху № 1 по вул. Клінкерній,1 в м.Полтава для Відкритого акціонерного товариства "Мало-Будищанський завод будівельних матеріалів", Товариства з обмеженою відповідальністю "Спеценергомаш", Товариства з обмеженою відповідальністю "Альянс Фурнітура"; зобов’язати Товариство з обмеженою відповідальністю "Альянс Фурнітура"подати документи для внесення відповідних змін до державного реєстру прав власності на нерухоме майно стосовно нерухомого майна цеху № 1 по вул. Клінкерній,1 в м.Полтава, які стосуються площі нежилого приміщення цеху, зафіксованого технічним паспортом за цим товариством без площі приміщення мармурової дільниці; зобов’язати Товариство з обмеженою відповідальністю "Альянс Фурнітура"передати із незаконного володіння нерухоме майно дільниці по виробництву дільниці по виробництву мармурової плитки по вул. Клінкерній,1 в м.Полтава Споживчого товариства "Полтавабудматеріали", як правонаступнику Відкритого акціонерного товариства "Полтавабудматеріали", на підставі рішення Регіональне відділення Фонду державного майна України по Полтавській області і акту передачі (т.7 а.с.10-19)
Ухвалою господарського суду Полтавської області від 03.11.2008 року у справі № 10/159-3/200 із числа третіх осіб виключено Колективне підприємство "Полтавське бюро технічної інвентаризації "Інвентаризатор", Колективне підприємство "Полтавське бюро технічної інвентаризації "Інвентаризатор"залучено до участі в розгляді даної справи в якості відповідача. Зобов’язано третю особу Регіональне відділення Фонду державного майна України по Полтавській області надати суду документальні докази (рішення про приватизацію, план приватизації, інвентаризація майна по кожному з об’єктів, оцінка майна з індивідуальним визначенням щодо кожного з об’єктів приватизації тощо) та привести письмовий нормативно-обгрунтований висновок відносно того, кому з двох об’єктів приватизації: ВАТ "Полтавабудматеріали"чи ВАТ "Мало-Будищанський завод будівельних матеріалів"до статутного фонду ввійшло приміщення дільниці по виробництву мармурової плитки по вул. Клікерній,1 в м. Полтаві при приватизації Полтавського обласного державного комунального підприємства "Полтавабудматеріали"(т.7, а.с.82-83)
Рішенням господарського суду Полтавської області від 26.01.2009р. у справі № 10/159-3/200 Споживчому товариству "Полтавабудматеріали"в позові відмовлено (т.8 а.с.134-137).
Суд першої інстанції, посилаючись на ст. ст. 316, 317, 345 ЦК України відповідно до яких, правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб, власнику належать права володіння, користування та розпорядження своїм майном, юридична особа може набути право власності у разі приватизації державного майна та майна, що є в комунальній власності.
Не погоджуючись з прийнятим рішенням, позивач, Споживче товариство "Полтавабудматеріали", через місцевий господарський суд подав апеляційну скаргу (вх. № 2-04/2/139/414 від 17.02.2009р.) на рішення господарського суду першої інстанції, в якій просить скасувати оскаржуване рішення та прийняти нове рішення, яким задовольнити позовні вимоги.
Доводи апеляційної скарги обґрунтовуються тим, що господарський суд першої інстанції не встановив обставин, що стосуються приватизації майна державного комунального підприємства будівельних матеріалів не врахувала, що відповідно до наказу № 402а-Пр Регіонального відділення Фонду державного майна України по Полтавській області від 18 червня 1996 року приватизація Полтавського обласного державного комунального підприємства будівельних матеріалів "Полтавабудматеріали"здійснювалася по структурних підрозділах, у складі структурних підрозділів Полтавського обласного державного комунального підприємства будівельних матеріалів "Полтавабудматеріали"були відсутні цехи № 1, №2, тощо по вулиці Клінкерній №1 у місті Полтаві.
Зокрема, скаржник вказує, що місцевим господарським судом не було витребувано баланс Полтавського державного комунального підприємства будівельних матеріалів "Полтавабудматеріали", на підставі якого здійснювалась приватизація.
Скаржник зазначає, що господарським судом Полтавської області було проігноровано той факт, що ВАТ "Мало-Будищанський завод будівельних матеріалів"станом на 01.04.1996 року не існувало. На думку апелянта, суд першої інстанції дійшов висновку, що в 1996 році до статутного фонду ВАТ "Мало-Будищанський завод будівельних матеріалів"передавалося майно цеху № 1 з крановою естакадою по вул.Клінкерній,1 у м. Полтава, а приміщення і обладнання дільниці по обробітку природного каменю за цією адресою не передавалася до статутного фонду ВАТ "Полтавабудматеріали".
По переконанню Споживчого товариства "Полтавабудматеріали"місцевим господарським судом не враховано, що нежитлове приміщення цеху № 1 площею 8 963,7 кв.м. по вул. Клінкерній,1 у м.Полтава за незаконно виготовленим технічним паспортом, для договору купівлі-продажу № 3 від 12.06.2003 року ВАТ "Полтавський завод будівельних матеріалів", закріплене за ЗАТ "Спеценергомаш".
Відповідно до представленого технічного паспорту приміщення цеху № 1 площею 9618,2 кв.м. (тобто разом із приміщенням мармурової дільниці) закріплене за ТОВ "Альянс-Фурнітура".
Ухвалою Київського міжобласного апеляційного господарського суду (колегія суддів: Жук Г.А. –головуючий по справі, судді –Агрикова О.В., Мазур Л.М.) від 23.02.2009 року вказана апеляційна скарга була прийнята до провадження.
Під час розгляду апеляційної скарги представник скаржника підтримав вимоги апеляційної скарги, просив суд скасувати оскаржуване рішення та прийняти нове рішення, яким задовольнити позовні вимоги.
Представники присутніх у судовому засідання відповідачів проти задоволення апеляційної скарги заперечували, рішення господарського суду Полтавської області від 26.01.2009р. у справі № 10/159-3/200 вважають законним та обґрунтованим.
Відповідно до ст. 101 ГПК України, у процесі перегляду справи, апеляційний господарський суд за наявними у справі і додатково наданими доказами, якщо заявник обґрунтував неможливість їх надання суду в першій інстанції з причин, що не залежали від нього, повторно розглядає справу. Апеляційний господарський суд не зв’язаний доводами апеляційної скарги і перевіряє законність і обґрунтованість рішення або ухвали місцевого суду у повному обсязі.
Колегія суддів, беручи до уваги межі перегляду справи в апеляційній інстанції, обговоривши доводи апеляційної скарги, проаналізувавши на підставі фактичних обставин справи застосування судом норм матеріального та процесуального права, при винесені оскаржуваного судового рішення, знаходить апеляційну скаргу такою, що не підлягає до задоволення з таких підстав.
У відповідності до ст. 316 ЦК України правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб.
Згідно ч. 1 ст. 317 ЦК України власнику належать права володіння, користування та розпорядження своїм майном.
Питання набуття права власності регулюється главою 24 ЦК України (435-15) і, зокрема за ст. 345 ЦК України визначено, що юридична особа може набути право власності у разі приватизації державного майна та майна, що є в комунальній власності. Приватизація здійснюється у порядку, встановленому законом.
Наказом Регіонального відділення Фонду державного майна України по Полтавській області № 329-ПР від 27.05.1996 року створено комісію з підготовки до приватизації Полтавського обласного державного комунального підприємства "Полтавабудматеріали".
Наказом № 402а-ПР від 18.06.1996 року "Про приватизацію Полтавського обласного державного комунального підприємства "Полтавабудматеріали"по структурних підрозділах"затверджено порядок приватизації Полтавського обласного державного комунального підприємства "Полтавабудматеріали". (т.1 а.с.10-12)
Пунктом 3 даного наказу визначено, що розмір статутного фонду відкритих акціонерних товариств, створених на базі державних підприємств зазначених в п.1 цього наказу визначити на підставі балансу станом на 01.04.1996 року.
Наказом № 434-ПР від 27.06.1996 року було затверджено приватизаційні документи підприємств у відповідності до наказу № 402а-ПР від 18.06.1996 року, в тому числі Полтавського обласного державного комунального підприємства будівельних матеріалів –22 751 775 та Малобудищанського заводу будівельних матеріалів –65 785 325 (т.1 а.с.16-17)
27.06.1996 року начальником регіонального відділення Фонду державного майна по Полтавській області затверджено акт оцінки вартості цілісного майнового комплексу Полтавського обласного державного комунального підприємства "Полтавабудматеріали", яким визначено, що вартість майна, яке підлягає приватизації становить 22 751 775 тис. крб. (т.1 а.с.31-33)
Регіональним відділенням Фонду державного майна України по Полтавській області 27.06.1996 року було затверджено план розміщення акцій відкритого акціонерного товариства "Полтавбудматеріали", створеного згідно Указу Президента України № 699/94 від 26.11.1994 року (699/94) , яким передбачено випуск і розміщення 910071 акцій номінальною вартістю 25000 крб. кожна.
Ухвалою господарського суду Полтавської області від 03.11.2008 року у справі № 10/159-3/200 було зобов’язано третю особу Регіональне відділення Фонду державного майна України по Полтавській області надати суду документальні докази (рішення про приватизацію, план приватизації, інвентаризація майна по кожному з об’єктів, оцінка майна з індивідуальним визначенням щодо кожного з об’єктів приватизації тощо) та привести письмовий нормативно-обгрунтований висновок відносно того, кому з двох об’єктів приватизації: ВАТ "Полтавабудматеріали"чи ВАТ "Мало-Будищанський завод будівельних матеріалів"до статутного фонду ввійшло приміщення дільниці по виробництву мармурової плитки по вул. Клікерній,1 в м. Полтаві при приватизації Полтавського обласного державного комунального підприємства "Полтавабудматеріали"(т.7, а.с.82-83)
РВ ФДМУ в Полтавській області надано письмові пояснення з посиланням на інвентаризаційні описи основних засобів по виробничих одиницях ВАТ "Полтавабудматеріали"за станом на 01.01.1996 року, які, як вказано в оскаржуваному рішенні, за усним поясненням представника РВ ФДМУ в судовому засідання 01.12.2008р. та послідуючих засіданнях суду, були надані відділенню лише на момент прийняття наказу №212Пр від 19.07.2005р. "Про затвердження переліку нерухомого майна, переданого у власність при приватизації"та не були об'єктом дослідження на час приватизації в 1996 році, як і достовірність їх інформації в 2005 році працівниками регіонального відділення не перевірялась.
За наданими Регіональним відділенням ФДМУ по Полтавській області документальними доказами від 28.11.2008р. (т. 7, а.с. 110-112) приватизація Полтавського обласного державного комунального підприємства "Полтавабудматеріали"здійснювалась з урахуванням особливостей Указу Президента України від 26.11.1994р. №699/94 "Про заходи щодо забезпечення прав громадян на використання приватизаційних майнових сертифікатів" (699/94) на підставі рішення Полтавської обласної ради народних депутатів від 28.02.1995р. та рішення ФДМУ по Полтавській області, затвердженого наказом останнього №9 Пр від 12.01.1996р.
У відповідності до Положення про порядок поділу підприємств і об'єднань та відокремлених від них структурних підрозділів і одиниць, затвердженого наказом Мінекономіки України, Мінстатистики України, Антимонопольного комітету України від 20.04.199Я №43/79/5 (z0153-94) та Положення про порядок приватизації структурних підрозділів (одиниць підприємств (об'єднань)", погодженого з АМКУ, затвердженого наказом ФДМУ №265 від 04.05.1994р. та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 20 травня 1994 р. за N 104/313 (z0104-94) , регіональним відділенням ФДМУ по Полтавській області (третя особа у справі) було видано наказ №402а-Пр від 18.06.1996р. про приватизацію Полтавського обласного державного комунального підприємства "Полтавабудматеріали"по структурних підрозділах, за п. 1 якого значились:
Мало-Будищанський дослідно-експериментальний завод будівельних матеріалів;
Кременчуцьке заводоуправління цегельних заводів;
Лубенський завод будівельних матеріалів;
Пирятинський цегельний завод;
Полтавське обласне комунальне підприємство будівельних матеріалів "Полтавабудматеріали"(у складі: Лохвицький цегельний завод, Козельщинський завод будматеріалів, Полтавське виробничо-технологічне управління "Полтавабудматеріали").
Місцевим господарським судом встановлено, що жоден з документів приватизації, за винятком затверджених Регіональним відділенням ФДМ України по Полтавській області планів розміщення акцій ВАТ не містять даних про адресу як юридичних осіб, щодо яких проводиться приватизація, так і їх нерухомого майна, що є складовою основних засобів, а також і щодо видових ознак останнього.
План розміщення акцій ВАТ "Полтавабудматеріали", затверджений наказом №434-Пр, містить дані про юридичну адресу останнього - вул. Шевченка, 54, що в м. Полтаві, та місце розташування земельної ділянки під магазином та адміністративною будівлею ВАТ "Полтавабудматеріали"за цією ж адресою. Юридична адреса ВАТ "Малобудищанський завод будівельних матеріалів"за планом розміщення акцій останнього, затверджена наказом №434-Пр - вул. Клінкерна, 1, що в м. Полтаві, а місце розташування земельної ділянки, розмір та межі - 40,67, околиці міста Полтави.
З метою впорядкування обліку нерухомого майна, відповідно до вимог Закону України "Про приватизацію державного майна" (2163-12) , Закону України "Про приватизацію невеликих державних підприємств (малу приватизацію)" (2171-12) , п. 1 ст. 12 Закону України "Про господарські товариства"та приписів Тимчасового положення про порядок реєстрації прав власності на нерухоме майно, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 7 лютого 2002 р. № 7/5 (z0157-02) , зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 18 лютого 2002 р. за № 157/6445 (z0157-02) , Фонд державного майна України наказом № 906 (v0906224-02) від 24.05.2002р. затвердив Порядок підтвердження права власності на нерухоме майно, який був чинний до моменту прийняття ФМД України наказу № 2097 (z1201-03) від 25.11.2003р.
У відповідності з даним порядком, Регіональне відділення ФДМ України по Полтавській області видало наказ №182 Пр від 30.07.2002р., яким затвердило Перелік нерухомого майна, що передано у власність ВАТ "Мало будищанський завод будівельних матеріалів"(т. 7 а.с. 132). Серед інших об'єктів нерухомості у власність ВАТ "Мало-Будищанський ЗБМ"під час приватизації був переданий цех №1 з крановою естакадою та диспетчерською по вул. Клінкерній, 1, що в м. Полтаві.
У матеріалах справи наявні "Обмірні креслення цеху №1 Мало-Будищанського заводу Том 1, Загальна пояснювальна записка", що виготовлені Полтавським проектним відділом Харківського відділення УкрбудНД І проект в 1989 році на замовлення Полтавського об'єднання будматеріали (т. 4, а.с. 155, 156), з яких вбачається, що дільниця обробки мармуру є складовою цеху №1 цього заводу, а не окремим об'єктом нерухомості.
Зазначеному плану-схемі цеху №1 відповідає викопіювання плану нежитлової будівлі цеху, літ. Е-1, Техпаспортів на виробничі будівлі по вул. Клінкерній, 1, що в м. Полтаві, виготовлені КП Полтавське БТІ "Інвентаризатор").
Таким чином, 30.07.2002р. за наказом №182-Пр Регіонального відділення ФДМ України по Полтавській області до статутного фонду ВАТ "Мало-Будищанський завод будівельних матеріалів"був переданий цех №1 з крановою естакадою та диспетчерською по вул. Клінкерній, 1, що в м. Полтаві як єдиний цілий об'єкт нерухомості без будь-яких застережень щодо дільниці по обробітку мармуру.
Планом розміщення акцій ВАТ "Полтавабудматеріали"затвердженого начальником РВ ФДМ України по Полтавській області 27.06.1996 року, визначений перелік підприємств у складі яких приватизовано ВАТ "Полтавабудматеріали". План не містить відомостей про те, що дільниця по виробництву мармурової плитки по вул. Клінкерній,1 в м.Полтава була передана ВАТ "Полтавабудматеріали".
Судом першої інстанції вірно встановлено, що позивач не надав документальних доказів щодо існування дільниці по виробництву мармурової плитки по вул. Клінкерній, 1 у м. Полтаві площею 1353,8 кв. м, та доказів щодо права власності на цей об'єкт, а надані докази в справі - навпаки спростовують ці твердження.
Посилання позивача на Акт оцінки вартості майна цілісного майнового комплексу Полтавського обласного державного комунального підприємства будівельних матеріалів від 27.06.1996 року, план розміщення акцій ВАТ "Полтавабудматеріали"від 27.06.1996 року та інвентарні описи вартості основних засобів по виробничих одиницях ВАТ "Полтавабудматеріали"станом на 01.04.1996 року, як на підтверджуючий факт належності будівлі мармурової дільниці саме ВАТ "Полтавабудматеріали"є необґрунтованими, оскільки Акт оцінки вартості від 27.06.1996 року не містить переліку об’єктів нерухомості, які підлягали оцінки, в ньому зазначена лише загальна вартість цілісного майнового комплексу, тобто за даним актом неможливо встановити які саме приміщення були об’єктом оцінки.
Так, План розміщення акцій ВАТ "Полтавабудматеріали"містить перелік місцезнаходження майна, яке увійшло до статутного фонду товариства, а саме: м. Лохвиця, м. Кобеляки,с.м.т. Козельщина, м. Полатва, вул.. Шевченко, 54. Будівля мармурової дільниці, що розташована за адресою м.Полтава, вул.. Клінкерна,1 а зазначеному переліку відсутня. Водночас, в Плані розміщення акцій ВАТ "Малобудищанський завод будівельних матеріалів", що створювалося одночасно з ВАТ "Полтавабудматеріали", на базі того ж Полтавського обласного державного комунального підприємства "Полтавабудматеріали", зазначено майно, що розташоване за адресою м.Полтава, вул. Клінкерна,1, яке передається до статутного фонду ВАТ "Малобудищанський завод будівельних матеріалів".
Місцевий господарський суд правомірно звертає увагу на той факт що ВАТ "Полтавабудматеріали"було створено згідно наказу РВФДМ по Полтавській області № 225-АТ від 16.07.1996 року, отже на момент виготовлення інвентарного опису ВАТ"Полтавабудматеріали"від 01.04.1996 року такого підприємства, як ВАТ "Полтавабудматеріали", ще не існувало, як і особа яка підписала дані описи біла призначена на посаду, що значиться в інвентарному опису значно пізніше - 16.07.1996 року (наказом РВФДМ по Полтавській області № 225-АТ).
Місцевим господарським судом при прийнятті рішення у справі правомірно не взято до уваги і посилання позивача на наказ РВФДМ по Полтавській області від 19.07.2005 року за № 212-ПР, про затвердження переліку майна, що передано до статутного фонду ВАТ "Полтавабудматеріали", оскільки даний наказ прийнято майже через 10 років після проведення приватизації та створення ВАТ, базується на інвентарних описах від 01.04.1996 року, що не є допустимими доказами у даній справи. На момент прийняття наказу РВФДМ по Полтавській області від 19.07.2005 року за № 212-ПР ВАТ "Полтавабудматеріали"як юридична особа вже не існувало, оскільки Розпорядженням ВК Полтавської міської Ради 15.08.2000 року було зареєстровано споживче товариство "Полтавабудматеріали", у формі колективної (не державної) власності, засновниками якого є фізичні особи.
Отже Наказом від 19.07.2005 року за № 212-ПР РВФДМ по Полтавській області затверджує Перелік майна, переданого до статутного фонду відкритого акціонерного товариства, якого на час прийняття наказу, вже не існувало на підставі Інвентаризаційних описів основних засобів по виробничих одиницях за 01.04.1996р. складених ВАТ "Полтавабудматеріали", якого на той час ще не існувало (т.1, а.с. 29, т.7 а.с. 122-124).
Враховуючи, положення Указу Президента України від 26.11.1994 року№ 699/94 "Про заходи, щодо забезпечення прав громадян на використання приватизаційних майнових сертифікатів" (699/94) , норми Положення "Про порядок поділу підприємств і об’єднань та відокремлених від них структурних підрозділів і одиниць", затверджене Наказом Мінекономіки України, Мінстатистики України, АМК України, від 20.04.1992 року № 43/79/5 (z0153-94) , Положення "Про порядок приватизації структурних підрозділів (одиниц) підприємств (обєднань)", затверджене Наказом ФДМ України №265 (z0104-94) від 04.05.1994 року, Наказів РВФДМ України по Полтавській області "Про приватизацію Полтавського обласного державного комунального підприємства ""Полтавабудматеріали"№ 402а –ПР від 18.06.1996 року, № 434-ПРвід 27.06.1996 року, № 225-ПР від 16.07.1996 року, судом правомірно встановлено, що данні про майно, яке підлягає приватизації, його місцезнаходження, адреса, зазначаються у Плані розміщення акцій підприємств.
Однак, в жодному документі приватизації за 1996 рік ВАТ "Полтавабудматеріали"об'єкти нерухомості за останнім за адресою: м. Полтава, вул. Клінкерна, 1 не значились, в той час як з майнового комплексу державного майна Полтавського обласного державного комунального підприємства "Полтавабудматеріали"у власність ВАТ "Мало Будищанський завод будівельних матеріалів"за наказом РВФДМ України по Полтавській області № 434-ПРвід 27.06.1996 року були передані об'єкти нерухомості виробничих будівель по вул. Клінкерній, 1.
Крім того, згідно Переліку нерухомого майна, затвердженого Наказом РВФДМ України по Полтавській області № 182-ПР від 30.07.2002 року на виконання Наказу ФДМ України № 906 (v0906224-02) від 24.05.2002 року"Прозатвердження Порядку підтвердження права власності на нерухоме майно"у власність ВАТ"Мало Будищанський завод будівельних матеріалів"під час приватизації було передано цех№1, розташований по вул. Клінкерній, 1 у м. Полтава.
В ході розгляду справи та дослідження наданих сторонами доказів не найшов підтвердження факт існування на момент приватизації окремого об’єкта нерухомості як дільниця по виробництву мармурової плитки по вул. Клінкерній, 1 у м. Полтава, площею 1353м.кв., відтак колегія суддів погоджується з висновком місцевого господарського суду, що дільниця по виробництву мармурової плитки по вул. Клінкерній, 1 не є окремим об’єктом нерухомості, є складовою цеху № 1, розташованого по вул. Клінкерній, 1, який було передано ВАТ"Мало Будищанський завод будівельних матеріалів"в процесі приватизації.
Не є належним доказом в підтвердження права власності позивача на нежитлове приміщення дільниці по виробництву мармурової плитки по вул. Клінкерній, 1 у м. Полтаві площею 1353,8 кв. м і висновок комплексної судової будівельно - технічної економічної експертизи від 30.04.2007 року № 168/169, оскільки експертом використані лише матеріали цієї справи та нормативно - правова документація; серед додаткових матеріалів експерт використав лише інвентарну картку обліку основних засобів №58 (будівлі мармурової дільниці), відомості обліку основних засобів по рахунку 103 "Будинки та споруди"за період 2001-2006 років витребувані у СТ "Полтавабудматеріали" та технічний паспорт - у ТОВ "Альянс Фурнітура", виготовлений КП "Полтавське БТІ "Інвентаризатор"для ВАТ "Малобудищанський завод будівельних матеріалів"на цех №1, що розташований по вул. Клінкерній, 1 в м.Полтаві, що є недостатнім для вчинення висновку щодо передачі в процесі приватизації у 1996 році до статутного фонду ВАТ "Полтавабудматеріали"саме дільниці по виробництву мармурової плитки по вул. Клінкерній, 1 у м. Полтаві.
Отже, право власності на спірне майно не доведено позивачем належними та допустимими доказами, а відтак колегія суддів погоджується з висновком місцевого господарського суду про необґрунтованість позовних вимог та визнає позовні вимоги позивача такими, що не підлягають до задоволення.
Щодо позовних вимог про визнання недійсними з моменту виготовлення Колективним підприємством "Полтавське бюро технічної інвентаризації "Інвентаризатор"правочинів у формі технічних паспортів на нежиле приміщення цеху № 1 по вул. Клінкерній,1 в м.Полтава для Відкритого акціонерного товариства "Мало-Будищанський завод будівельних матеріалів", Товариства з обмеженою відповідальністю "Спеценергомаш" та Товариства з обмеженою відповідальністю "Альянс Фурнітура"колегія суддів апеляційної інстанції погоджується з висновком місцевого господарського суду про те, що технічний паспорт БТІ є графічним відтворенням плану існуючого об’єкту нерухомості і не підпадає
під визначення правочину, у розумінні в ст. 202 ЦК України, а тому визнає правомірним висновок суду, що дана вимога позивача не підлягає задоволенню.
Враховуючи наведене, колегія суддів Київського міжобласного апеляційного господарського суду вважає, що місцевим господарським судом належним чином досліджено всі обставини справи та надано цим обставинам відповідну правову оцінку, тому рішення господарського суду Полтавської області від 26.01.2009р. у справі № 10/159-3/200 відповідає фактичним обставинам справи та не суперечить чинному законодавству України, а відтак передбачених законом підстав для скасування оскаржуваного рішення місцевого господарського суду не вбачається.
Керуючись ст. ст. 99, 101, 103, 105, ГПК України (1798-12) , Київський міжобласний апеляційний господарський суд, -
П О С Т А Н О В И В :
1. Апеляційну скаргу Споживчого товариства "Полтавабудматеріали"на рішення господарського суду Полтавської області від 26.01.2009р. у справі № 10/159-3/200- залишити без задоволення.
2. Рішення господарського суду Полтавської області від 26.01.2009р. у справі № 10/159-3/200 - залишити без змін.
3. Справу № 10/159-3/200 повернути до господарського суду Полтавської області.
4. Постанова набирає законної сили з дня її прийняття.
Постанову може бути оскаржено у касаційному порядку відповідно до вимог ст. ст. 107- 111 ГПК України.
Головуючий суддя: Жук Г. А.
Судді:
Агрикова О.В.
Мазур Л. М.
Дата відправки 30.04.09