• Реалізація основних фондів



Юридична особа — платник єдиного податку реалізувала за ставкою 6 відсотків частину своїх основних фондів. Як враховується ця сума в базі оподаткування єдиним податком?

Відповідно до ст. 1 Указу № 727/98 виручкою від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) вважається сума, фактично отримана суб’єктом підприємницької діяльності на розрахунковий рахунок або (та) в касу за здійснення операцій з продажу продукції (товарів, робіт, послуг).
У разі здійснення операції з продажу основних фондів виручкою від реалізації вважається різниця між сумою, отриманою від реалізації цих фондів, та їх залишковою вартістю на момент продажу.
Статтею 3 Указу № 727/98 передбачено, що за ставкою 6 відсотків суб’єкт підприємницької діяльності — юридична особа, який перейшов на спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, сплачує єдиний податок із суми виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) без урахування акцизного збору в разі сплати ПДВ згідно із Законом України від 03.04.97 р. № 168/97-ВР «Про податок на додану вартість» (зі змінами та доповненнями).
Таким чином, юридична особа — суб’єкт малого підприємництва у разі здійснення операції з продажу основних фондів для обкладання єдиним податком повинна враховувати всі кошти, отримані на розрахунковий рахунок та в касу від реалізації основних фондів, що належать суб’єкту малого підприємництва й реалізовані у звітному (податковому) періоді, зменшені на суму залишкової вартості на момент продажу, що розраховується відповідно до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 7 «Основні фонди», затвердженого наказом Мінфіну України від 27.04.2000 р. № 92 та зареєстрованого в Мін’юсті України 18.05.2000 р. за № 288/4509.

Консультують фахівці Головного управління оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 48 ГРУДЕНЬ 2002 року