КИЇВСЬКИЙ МІЖОБЛАСНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД
01033, м.Київ, вул.Жилянська 58-б тел. 284-37-31
Іменем України
П О С Т А Н О В А
22.04.09 р. № 8/487-08
Київський міжобласний апеляційний господарський суд у складі колегії:
головуючого судді: (доповідач по справі),
суддів:
Мазур Л. М.
Разіної Т. І
судді-доповідача
розглянув апеляційну скаргу Пилипівська сільська рада Фастівського району Київської області
за позовом СТОВ "Нива"
до Пилипівська сільська рада Фастівського району Київської області
про визнання права власності
при секретарі судового засідання Єрмак Л.,
за участю представників сторін:
згідно з протоколом судового засідання від 22.04.2009р.,
розглядаючи матеріали апеляційної скарги Пилипівської сільської ради народних депутатів Фастівського району Київської області
на рішення господарського суду Київської області від 03.02.2009 року
(Суддя Чорна Л.В.),
у справі № 8/487-08
за участю прокуратури Київської області, згідно з повідомленням про вступ у справу від 07.04.2009р. № 05/1-771,
за позовом: сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Нива", с.Пилипівка, Фастівський район, Київська область;
до відповідача-1: Пилипівської сільської ради народних депутатів Фастівського району Київської області, с.Пилипівка, Фастівський район, Київська область;
до відповідача-2: Комунального підприємства Київської обласної ради Фастівського міжміського бюро технічної інвентаризації, м.Фастів, Київська область;
про: визнання права власності на нежитлову будівлю лазні літера "А", загальною площею 174,1 кв.м., що знаходиться за адресою: Київська область, м.Фастів, с.Пилипівка, вул.Леніна та про зобов’язання КП Київської обласної ради Фастівське МБТІ зареєструвати право власності на нежитлову будівлю лазні,
В С Т А Н О В И В:
12.12.2008 року СТзОВ "Нива"звернулось до господарського суду Київської області з позовом до Пилипівської сільської ради народних депутатів Фастівського району Київської області та Комунального підприємства Київської обласної ради Фастівського міжміського бюро технічної інвентаризації про визнання права власності на нежитлову будівлю лазні літера "А", загальною площею 174,1 кв.м., що знаходиться за адресою: Київська область, м.Фастів, с.Пилипівка, вул.Леніна та про зобов’язання КП Київської обласної ради Фастівське МБТІ зареєструвати право власності на нежитлову будівлю лазні.
Позивач є правонаступником КСП "Нива"по усіх його правах і обов’язках, згідно з Статутом СТзОВ "Нива". КСП "Нива"за власні кошти самочинно було побудовано будівлю лазні, що розташована за адресою: Київська область, Фастівський район, с.Пилипівка, вул.Леніна. Позивач зазначив, що рішенням Пилипівської сільської ради за № 5.5. від 22.04.2008 року товариству було відмовлено у визнанні права власності на будівлю лазні, у зв’язку з чим позивач посилаючись на ст. 376 ЦК України просить суд визнати за СТзОВ "Нива"право власності на нежитлову будівлю лазні, як на самочинно збудоване нерухоме майно.
Рішенням господарського суду Київської області від 03.02.2009 року у справі № 8/487-08 (суддя Чорна Л.В.) позов задоволено.
Не погоджуючись з рішенням господарського суду Київської області, відповідач-1 звернувся до Київського міжобласного апеляційного господарського суду із апеляційною скаргою, у якій просить скасувати рішення господарського суду Київської області від 03.02.2009 року та прийняти нове рішення, яким відмовити в позові повністю.
Прокурор вимоги апеляційної скарги підтримав у повному обсязі.
У запереченнях на апеляційну скаргу позивач просить відмовити у задоволенні апеляційної скарги та залишити без змін рішення господарського суду Київської області у справі № 8/487-08, посилаючись на його правильність та законність.
Ухвалою від 16.03.2009 року Київським міжобласним апеляційним господарським судом за апеляційною скаргою відповідача-1 порушено апеляційне провадження з перегляду рішення господарського суду Київської області від 03.02.2009 року.
08.04.2009 року позивач звернувся до колегії суддів з клопотанням про долучення до матеріалів справи копії листа Фастівської міжрайонної прокуратури від 23.03.2009 року, в якому, на думку позивача, підтверджується незаконність дій Пилипівської сільської ради та копії позовної заяви СТзОВ "Нива"до господарського суду Київської області до Пилипівської сільської ради та Виконавчого комітету сільради про визнання незаконним та скасування рішення Виконавчого комітету Пилипівської сільської ради від 21.10.2008 року № 13 "Про оформлення права власності на будівлю лазні".
У судовому засіданні, яке відбулось 08.04.2009 року, колегією суддів оголошувалась перерва для підготовки повного тексту постанови.
Розглянувши матеріали справи, заслухавши доводи представників сторін та прокурора, дослідивши та перевіривши юридичну оцінку суду першої інстанції фактичних обставин справи, повноту їх встановлення, правильність застосування судом першої інстанції норм процесуального та матеріального права, колегія суддів Київського міжобласного апеляційного господарського суду вважає, що апеляційна скарга підлягає задоволенню, з огляду на наступне.
Задовольняючи позовні вимоги місцевий господарський суд погодився з тим, що нежитлова будівля лазні літера "А", загальною площею 174,1 кв.м., що знаходиться за адресою: Київська область, м.Фастів, с.Пилипівка, вул.Леніна є самочинно збудоване нерухоме майно у розумінні ст. 376 ЦК України. За оцінкою місцевого господарського суду те, що спірне майно збудоване саме позивачем і обліковується на балансі товариства, підтверджується копією технічного паспорту на громадський будинок –інвентарна справа № 2096, витягом з оборотно-сальдової відомості по рахунках № № 10,103.
На переконання колегії суддів дане рішення не може вважатись законним, оскільки знаходження спірного майна на балансі позивача не є доказом того, що цей об’єкт ним самочинно побудований, також не може підтверджувати даний факт копія технічного паспорту на громадський будинок –інвентарна справа № 2096 та витяг з оборотно-сальдової відомості.
Відповідно до ст. 93 Земельного кодексу України від 25.10.2001 року № 2768-ІІІ, Право оренди земельної ділянки - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для провадження підприємницької та іншої діяльності. Земельні ділянки можуть передаватися в оренду громадянам та юридичним особам України, іноземним громадянам і особам без громадянства, іноземним юридичним особам, міжнародним об'єднанням і організаціям, а також іноземним державам. Оренда земельної ділянки може бути короткостроковою - не більше 5 років та довгостроковою - не більше 50 років. Орендована земельна ділянка або її частина може за згодою орендодавця передаватись орендарем у володіння та користування іншій особі (суборенда). Орендодавцями земельних ділянок є їх власники або уповноважені ними особи. Відносини, пов'язані з орендою землі, регулюються законом.
Статтею 25 Закону України від 06.10.1998 року № 161-XIV "Про оренду землі"передбачено, що Орендар земельної ділянки має право: самостійно господарювати на землі з дотриманням умов договору оренди землі; за письмовою згодою орендодавця зводити в установленому законодавством порядку жилі, виробничі, культурно-побутові та інші будівлі і споруди та закладати багаторічні насадження.
Відповідно до ст. 376 ЦК України, житловий будинок, будівля, споруда, інше нерухоме майно вважаються самочинним будівництвом, якщо вони збудовані або будуються на земельній ділянці, що не була відведена для цієї мети, або без належного дозволу чи належно затвердженого проекту, або з істотними порушеннями будівельних норм і правил.
Особа, яка здійснила або здійснює самочинне будівництво нерухомого майна, не набуває права власності на нього.
Право власності на самочинно збудоване нерухоме майно може бути за рішенням суду визнане за особою, яка здійснила самочинне будівництво на земельній ділянці, що не була їй відведена для цієї мети, за умови надання земельної ділянки у встановленому порядку особі під уже збудоване нерухоме майно.
З аналізу вказаної норми вбачається, що право власності на самочинне будівництво може бути визнано в судовому порядку лише в тому випадку, якщо особа, яка здійснила таке будівництво, отримає в установленому порядку земельну ділянку розташовану під збудованим нерухомим об'єктом, такого цільового призначення, яке передбачає можливість будівництва на ній відповідного об'єкта.
Позивач не надав доказів надання земельної ділянки у встановленому порядку під уже збудоване нерухоме майно, а саме нежитлову будівлю лазні літера "А", загальною площею 174,1 кв.м., що знаходиться за адресою: Київська область, м.Фастів, с.Пилипівка, вул.Леніна. Об'єкт побудований позивачем без отримання відповідного дозволу та на земельній ділянці, не відведеній позивачу у встановленому порядку для цієї мети.
При перегляді справи колегією суддів встановлено, що земельна ділянка, на якій позивач розмістив спірний об'єкт нерухомого майна щодо якого просить визнати своє право власності, не передавалась позивачу у власність, користування чи під забудову тому підстави для визнання права власності на спірний об'єкт нерухомого майна за позивачем на підставі ст. 376 ЦК України відсутні.
Враховуючи вищенаведене, відповідно до п.2 ст.103, п.1, п.4 ч.1 ст. 104 ГПК України, колегія суддів апеляційного господарського суду дійшла висновку, що рішення господарського суду Київської області від 03.02.2009 року у господарській справі № 8/487-08 прийнято при неповному з’ясуванні обставин, що мають значення для справи, неправильному застосуванні вищенаведених норм матеріального та процесуального права, тому підлягає скасуванню з прийняттям нового рішення про відмову у позові, а апеляційна скарга підлягає задоволенню.
Відповідно до ст. 49 ГПК України з позивача на користь відповідача підлягають стягненню судові витрати у розмірі 51 грн. 00 коп., сплаченого державного мита за розгляд справи № 8/487-08 у Київському міжобласному апеляційному господарському суді.
Керуючись ст.ст. 49, 99, п.2 ст.103, п.1, п.4 ст. 104, 105 ГПК України, Київський міжобласний апеляційний господарський суд, -
П О С Т А Н О В И В:
1. Апеляційну скаргу Пилипівської сільської ради народних депутатів Фастівського району Київської області на рішення господарського суду Київської області від 03.02.2009 року у справі № 8/487-08 задовольнити.
2. Рішення господарського суду Київської області від 03.02.2009 року у справі № 8/487-08 скасувати і прийняти нове рішення.
3. В позові відмовити повністю.
4. Стягнути з сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Нива"(код ЄДРПОУ 30786163) на користь Пилипівської сільської ради народних депутатів Фастівського району Київської області (08553, Київська область, Фастівський район, с.Пилипівка, вул.Леніна,55А) 51 грн. 00 коп. сплаченого державного мита за розгляд справи № 8/487-08 у Київському міжобласному апеляційному господарському суді.
5. Видачу наказу доручити господарському суду Київської області.
6. Справу № 8/487-08 повернути до господарського суду Київської області.
Постанова Київського міжобласного апеляційного господарського суду по даній справі відповідно до ст. 105 ГПК України набирає законної сили з дня її прийняття.
Постанову Київського міжобласного апеляційного господарського суду може бути оскаржено у касаційному порядку до Вищого господарського суду України у порядку передбаченому ст. 107 ГПК України.
Головуючий суддя: Зеленіна Н.І. Судді: Мазур Л. М. Разіна Т. І
Дата відправки 22.04.09