ЛУГАНСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД
м. Луганськ, вул. Коцюбинського, 2
ПОСТАНОВА
Іменем України
21.04.2009 року Справа № 13/9
Луганський апеляційний господарський суд колегією суддів у складі:
головуючого судді Бородіної Л.І.
суддів Іноземцевої Л.В.
Якушенко Р.Є.
Склад судової колегії призначений розпорядженням голови Луганського апеляційного господарського суду від 01.04.2009.
При секретарі
судового засідання Жиленко Д.В.
та за участю представників сторін:
від позивача Скоков В.Ю., за довір. від 01.01.2009 № 43
від відповідача не прибув
Розглянувши
апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю
"Луганське енергетичне об"єднання", м.Луганськ
на рішення
господарського суду Луганської області
від 05.03.2009
у справі № 13/9 (суддя Яресько Б.В.)
за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю
"Луганське енергетичне об"єднання", м.Луганськ
до відповідача Громадської організації гаражного товариства
"Лонжерон", м.Краснодон Луганської області
про стягнення 6890 грн. 86 коп.
Рішенням господарського суду Луганської області від 05.03.2009 у справі № 13/9 відмовлено у задоволенні позову ТОВ "ЛЕО", м.Луганськ, до Громадської організації гаражного товариства "Лонжерон", м.Краснодон Луганської області, про стягнення 6890 грн. 86 коп. вартості недоврахованої електричної енергії.
Рішення суду мотивоване недоведеністю позивачем факту споживання електричної енергії відповідачем у справі –громадською організацією гаражним товариством "Лонжерон". Оскільки споживання електричної енергії в гаражному товаристві здійснюють безпосередньо фізичні особи –власники та користувачі гаражів, а договір про постачання електричної енергії є обов"язковим лише при її споживанні, місцевий господарський суд дійшов висновку про відсутність порушення відповідачем пункту 5.1 Правил користування електричною енергією, затверджених постановою НКРЕ від 31.07.1996 № 28, в редакції постанови НКРЕ від 17.10.2005 № 910 (далі –Правила).
ТОВ "ЛЕО" (позивач у справі) не погодилось з рішенням господарського суду та подало апеляційну скаргу, в якій просить скасувати рішення господарського суду Луганської області від 05.03.2009 у справі № 13/9 через невідповідність висновків, викладених у рішенні місцевого господарського суду, обставинам справи, порушення норм матеріального права та прийняти нове рішення про задоволення позовних вимог.
В обгрунтування доводів апеляційної скарги заявник вказує на те, що відповідно до пункту 6.41 Правил користування електричною енергією, акт про порушення був складений у присутності голови гаражного товариства Масловської І.В., яка з порушенням погодилась, підписала акт та отримала його. Крім того, позивач вважає, що судом першої інстанції помилково не прийнято до уваги, що електрична мережа для передачі та розподілу електричної енергії незаконно прокладена на земельній ділянці, якою відповідач користується на підставі договору оренди земельної ділянки від 17.10.2005.
Громадська організація гаражне товариство "Лонжерон" (відповідач у справі) належним чином була повідомлена про час та місце розгляду апеляційної скарги, про що свідчить повідомлення про вручення їй поштового відправлення 09.04.2009, проте не скористалася своїм правом на участь у судовому засіданні, відзив на апеляційну скаргу не надала.
Заслухавши доводи і пояснення представника позивача, дослідивши матеріали справи, перевіривши повноту з"ясування місцевим судом обставин справи, апеляційний господарський суд
В С Т А Н О В И В :
14.07.2007 ТОВ "ЛЕО" проведено перевірку дотримання вимог Правил користування електричною енергією на об"єкті –гаражне товариство, що розташоване за адресою: м.Краснодон, пр.Молодої Гвардії, в ході якої встановлено порушення споживачем вимог пункту 5.1 Правил –відсутність договору про постачання електричної енергії, про що складений акт № 00301308 про порушення споживачем "Правил користування електричною енергією". З боку споживача електроенергії акт підписаний головою гаражного товариства (відповідача у справі) Масловською І.В., яка одержала копію цього акту з повідомленням в ньому, що засідання комісії з розгляду даного акту відбудеться 19.07.2007 о 13-00 в Краснодонській філії (РЕМ) за адресою: м.Краснодон, вул.Лобачевського, 44 (а.с.7-8).
23.10.2007 позивачем надіслано відповідачеві повідомлення про призначення повторного засідання комісії по розгляду актів про порушення Правил користування електричною енергією 01.11.2007 (а.с.9, 10).
01.11.2007 відбулося засідання комісії з розгляду актів про порушення споживачем Правил користування електричною енергією, про що складений протокол. Комісією постановлено вважати обґрунтованим та вірним нарахування недоврахованої електричної енергії за актом від 14.07.2007 № 00301308 внаслідок порушення Правил споживачем –Громадською організацією гаражним товариством "Лонжерон" в кількості 29953 Квт/г на суму 6890 грн. 86 коп. (а.с.12).
02.11.2007 позивачем на адресу відповідача направлений рахунок на оплату зазначеної вище суми (а.с.13-15).
31.12.2008 ТОВ "ЛЕО" звернулося до господарського суду Луганської області з позовом про стягнення з Громадської організації гаражного товариства "Лонжерон" вартості недоврахованої електричної енергії в сумі 6890 грн. 86 коп. (а.с.2-3).
Відповідач заперечує проти позову, посилаючись на те, що договір між сторонами у справі ніколи не укладався, оскільки товариство не споживає електроенергію, територія товариства не освітлюється, власники гаражів особисто здійснюють сплату за спожиту електроенергію (а.с.38, 62).
Рішенням господарського суду Луганської області від 05.03.2009 у задоволенні позову відмовлено з підстав, викладених вище (а.с.84-85).
Перевіривши матеріали справи, правильність їх юридичної оцінки та застосування місцевим господарським судом норм законодавства, апеляційний суд дійшов висновку, що рішення господарського суду відповідає обставинам справи, нормам матеріального та процесуального права, у зв’язку з чим скасуванню не підлягає з огляду на наступне.
Предметом даного спору є стягнення коштів за недовраховану електроенергію внаслідок встановленого позивачем порушення пункту 5.1 Правил користування електричною енергією, затверджених постановою НКРЕ від 31.07.1996 № 28 (z0417-96) (в редакції постанови НКРЕ від 17.10.2005 № 910 (z1399-05) , чинній на момент виникнення спірних взаємовідносин).
Пункт 5.1 Правил передбачає, що договір про постачання електричної енергії є основним документом, який регулює відносини між постачальником електричної енергії за регульованим тарифом, що здійснює свою діяльність на закріпленій території, і споживачем та визначає зміст правових відносин, прав та обов'язків сторін.
Споживання електричної енергії без договору не допускається.
Правило споживання енергії лише на підставі договору з енергопостачальником закріплено в статті 26 Закону України "Про електроенергетику".
З матеріалів справи вбачається, що 14.07.2007 позивачем проведено перевірку дотримання вимог Правил користування електричною енергією на об"єкті –гаражне товариство "Лонжерон" за адресою: м.Красний Луч, пр.Молодої Гвардії, за результатами якою виявлено порушення вимог пункту 5.1 Правил –відсутність договору про постачання електроенергії, про що складений відповідний акт, що стало підставою нарахування 6890 грн. 86 коп. вартості недоврахованої електроенергії.
Проте, в акті про порушення споживачем Правил від 14.07.2007 № 00301308 відсутні будь-які відомості на підтвердження фактичного споживання відповідачем електроенергії, а саме: опис та схема електроустановки, електропроводки, приєднаної до електромережі позивача, перелік струмоприймачів споживача, виявлених при проведенні перевірки тощо.
В матеріалах справи відсутні докази, які б підтверджували факт споживання відповідачем електроенергії, що відображено в рішенні місцевого господарського суду та не спростовано заявником апеляційної скарги.
З матеріалів справи вбачається, що споживання електроенергії в Громадській організації гаражному товаристві "Лонжерон" здійснюється особисто фізичними особами (власниками та користувачами гаражів) –членами товариства, про що свідчать розрахункові книжки за електроенергію, видані споживачам –фізичним особам –власникам гаражів, квитанції про сплату вартості спожитої електроенергії окремими фізичними особами –членами Громадської організації гаражного товариства "Лонжерон" (а.с.63-72).
Даний порядок користування електричною енергією відображений в пункті 6.1 Статуту відповідача, який передбачає, що платня за електроенергію, використовувану учасниками для освітлення гаражів, приводу ручного електроінструменту проводиться окремо за показниками лічильника власника гаража і в кошторис не включається (а.с.50).
Враховуючи, що приписами статті 26 Закону України "Про електроенергетику" та пунктом 5.1 Правил обов"язкове укладення договору встановлене лише при споживанні електроенергії, місцевий господарський суд дійшов обгрунтованого висновку про недоведеність позивачем порушення відповідачем пункту 5.1 Правил через відсутність доказів споживання останнім електроенергії.
З огляду на викладене апеляційна скарга Товариства з обмеженою відповідальністю "Луганське енергетичне об"єднання", м.Луганськ, не підлягає до задоволення, рішення господарського суду відповідає фактичним обставинам справи, нормам матеріального та процесуального права та скасуванню не підлягає.
Відповідно до статті 49 Господарського процесуального кодексу України судові витрати за апеляційною скаргою покладаються на заявника апеляційної скарги –Товариство з обмеженою відповідальністю "Луганське енергетичне об"єднання", м.Луганськ.
Керуючись ст.ст. 49, 99, 101, п.1 ст. 103, ст. 105 Господарського процесуального кодексу України, Луганський апеляційний господарський суд
ПОСТАНОВИВ:
1. Апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Луганське енергетичне об"єднання", м.Луганськ, на рішення господарського суду Луганської області від 05.03.2009 у справі № 13/9 залишити без задоволення.
2. Рішення господарського суду Луганської області від 05.03.2009 у справі № 13/9 залишити без змін.
3. Судові витрати за апеляційною скаргою покласти на заявника апеляційної скарги –Товариство з обмеженою відповідальністю "Луганське енергетичне об"єднання", м.Луганськ.
Постанова набирає законної сили з дня її прийняття.
Постанову може бути оскаржено у касаційному порядку у місячний строк до Вищого господарського суду України через апеляційний господарський суд.
Головуючий суддя Л.І.Бородіна Суддя Л.В.Іноземцева Суддя Р.Є.Якушенко
Надруковано 5 примірників:
1- до справи
2- позивачу (94401, Луганська обл., м.Краснодон, вул.Лобачевського, 44)
3- відповідачу
4- ГСЛО
5- до наряду
Внесено