ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД
79010, м.Львів, вул.Личаківська,81
ПОСТАНОВА
15.04.09 Справа № 2-29/2008
( Додатково див. постанову Вищого господарського суду України (rs6127159) )
Львівський апеляційний господарський суд у складі:
головуючого-судді Р. Марко
суддів Г. Якімець
С. Бойко
При секретарі Гунька О.
розглянувши апеляційну скаргу ОСОБА_1.
на рішення Дрогобицького міськрайонного суду Львівської області від 29.12.08
у справі № 2-29/08
за позовом - ОСОБА_2
до відповідача - ОСОБА_1
ТзОВ"Анна"
про : стягнення вартості частки майна
за участю представників сторін:
від позивача- з"явився
від відповідачів- не з"явився
В С Т А Н О В И В :
Рішенням Дрогобицького міськрайонного суду Львівської області
від 29.12.08 у справі № 2-29/08 позов задоволено. Стягнуто
з ТзОВ "Анна" в користь ОСОБА_2вартість
частки майна товариства в сумі 613 014 грн.
Не погоджуючись із прийнятим рішенням, відповідач-1 подав апеляційну скаргу з проханням скасувати рішення суду з підстав порушення норм процесуального права, зокрема норм, що регулюють підвідомчись.
В судовому засіданні, представник позивача заперечив проти доводів апелянта, просив рішення суду залишити без змін, як таке, що прийнято з дотриманням норм чинного законодавства та на підставі досліджених усіх обставин справи.
Розглянувши доводи апеляційної скарги, дослідивши обставини справи, перевіривши правильність застосування судом першої інстанції норм чинного законодавства, колегія суддів не вбачає правових підстав для задоволення вимог апелянта.
При цьому колегія виходила з наступного.
18.10.1995 року за згодою засновників ТзОВ "Анна", до складу яких увійшли ОСОБА_2. та ОСОБА_1. було прийнято рішення про створення ТзОВ "Анна", установчим документом якого затверджено статут, який зареєстровано виконкомом Дрогобицької міської ради народних депутатів 31.10.1995 року, реєстровий №20770384.
Відповідно до копії угоди засновників від 18.10.1995 року, директором товариства призначається ОСОБА_1., статутний фонд товариства складає 2345517,00 крб., при цьому частка ОСОБА_2. становить 40%, а ОСОБА_1. - 60%.
Згідно Статуту ТзОВ "Анна", основним предметом діяльності товариства є здійснення гуртово-роздрібної та гуртової торгівлі товарами народного споживання, виробнича та інша комерційна діяльність, не заборонена законодавством України.
Пунктом 8.1. Статуту визначено, що вищим органом товариства є збори учасників, які складаються з учасників або призначених ними представників, збори обирають голову зборів на строк до 1 року.
Згідно п. 4.1. Статуту кожен з учасників товариства має право брати участь в управлінні справами товариства, розподілі його прибутку та отримувати частину прибутку від діяльності товариства, одержувати інформацію про діяльність товариства, ознайомлюватись з даними бухгалтерського та статистичного обліку і звітності та вийти з товариства у встановленому порядку, а пунктом 4.4. Статуту передбачено, що в разі виходу учасника з товариства йому сплачується вартість частини майна товариства пропорційно його частці з статутному фонді.
Як встановлено судом, згідно висновку №833 судової будівельно-технічної експертизи, дійсна (ринкова) вартість нерухомого майна, що є у власності ТзОВ "Анна" станом на час проведення дослідження складає 1466985,00 грн. та підсобних приміщень - 65550,00 грн.
Представником позивача зазначено, що в грудні 2004 року позивач повідомив товариство про свій вихід з нього з виділенням йому частки в майні товариства, яка становить 40%.
Відповідно до вимог ст. 148 ЦК України учасник товариства з обмеженою відповідальністю має право вийти з товариства, повідомивши товариство про свій вихід не пізніше ніж за три місяці до виході, якщо інший строк не встановлено статутом. Учасник товариства, який виходить із товариства з обмеженою відповідальністю має право одержати вартість частини майна пропорційну його частці в статутному капіталі товариства.
Враховуючи досліджені вище обставини справи, колегія суддів погоджується із висновком суду першої інстанції про правомірність вимог позивача.
Керуючись ст.ст. 101, 103, 105 ГПК України, Львівський апеляційний господарський суд -
Постановив:
Рішення Дрогобицького міськрайонного суду Львівської області
від 29.12.08 у справі № 2-29/08 залишити без змін, а
апеляційну скаргу - без задоволення.
Постанову може бути оскаржено у касаційному порядку.
Матеріали справи скерувати до суду першої інстанції.
Головуючий-суддя
Суддя
Суддя
Р. Марко
Г. Якімець
С. Бойко