ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД
П О С Т А Н О В А
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
"14" квітня 2009 р.
Справа № 5/211/08
Одеський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:
Судді - доповідача: Мацюри П.Ф.
Суддів: Андрєєва Е.І.
Ліпчанська Н.В.
При секретарі Юзьковій А.В.
за участю представників :
від позивача : не з'явився
від відповідача : 1. Скоробогатов О.В. за дов. №15 від 02.02.2009р.
2. не з'явився
від скаржника на дії ДВС : не з'явився
Розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційні скарги Комунального виробничого підприємства з організації харчування в навчальних закладах та Відкритого акціонерного товариства "Миколаївмолпром"
на ухвалу господарського суду Миколаївської області від 17 лютого 2009р.
зі справи № 5/211/08
за позовом Малого приватного підприємства "Алсу-1"
до відповідачів :
1. Відкритого акціонерного товариства "Миколаївмолпром"
2. Ленінського відділу державної виконавчої служби ММУЮ Миколаївської області
про стягнення заборгованості.
Та апеляційну скаргу Ленінського відділу державної виконавчої служби ММУЮ Миколаївської області
на ухвалу господарського суду Миколаївської області від 05 березня 2009р.
зі справи № 5/211/08
за скаргою Комунального виробничого підприємства з організації харчування в навчальних закладах
до Ленінського відділу державної виконавчої служби ММУЮ Миколаївської області
про розгляд скарги на дії (бездіяльність) органів державної виконавчої служби
ВСТАНОВИВ :
Відкрите акціонерне товариство "Миколаївмолпром" звернулось до господарського суду Миколаївської області зі скаргою на дії державного виконавця Ленінського відділу державної виконавчої служби ММУЮ Миколаївської області, в якій просить визнати незаконними дії державного виконавця Ленінського відділу державної виконавчої служби Миколаївського міського управління юстиції Насирова Р.Р. стосовно вилучення бухгалтерських документів, арешт коштів ВАТ "Миколаївмолпром" в сумі 83453,01 грн. на поточних рахунках товариства та стосовно арешту рухомого та нерухомого майна товариства, відомості про яких внесено 10.09.2008 року до Державного реєстру обтяжень рухомого майна та Державного реєстру обтяжень нерухомого майна. Зобов’язати державну виконавчу службу Миколаївського міського управління юстиції Насирова Р.Р. скасувати реєстрацію обтяжень, що внесені 10.09.2008р. до Державного реєстру обтяжень рухомого майна та Державного реєстру обтяжень нерухомого майна на підставі постанови АА 637788, поновити строк для добровільного виконання рішення, зобов’язати закінчити виконавче провадження № 8996344 і передати його за належністю до Заводського відділу виконавчої служби Миколаївського міського управління юстиції та зобов’язати скасувати постанови від 09.10.2008 року про арешт коштів ВАТ "Миколаївмолпром" в сумі 83453,01 грн. на поточних рахунках товариства у МФ КБ "Приватбанк".
В обґрунтування скарги ВАТ "Миколаївмолпром" посилається на незаконні виконавчі дії після відкриття виконавчого провадження державним виконавцем Ленінського відділу державної виконавчої служби Миколаївського міського управління юстиції Насировим Р.Р., зазнаючи, що 10 вересня 2008р. разом з відкриттям виконавчого провадження державним виконавцем зареєстровані обтяження на все рухоме і нерухоме майно товариства "Миколаївмолпром" у Державному реєстрі обтяжень рухомого майна та Державному реєстрі обтяжень нерухомого майна. Відповідної заяви стягувача в матеріалах виконавчого провадження не має, а тому державний виконавець без передбачених законом підстав здійснив арешт всього майна товариства.
12.12.2008 року до господарського суду Миколаївської області було надіслано клопотання від Ленінського відділу державної виконавчої служби ММУЮ Миколаївської області про вжиття заходів щодо забезпечення виконання наказу господарського суду Миколаївської області по справі №5/211/08 від 30.05.2008р. про стягнення з ВАТ "Миколаївмолпром" 56883,53 грн. боргу, 25626,38 грн. пені, на користь МПП "Алсу - 1", шляхом оголошення заборони боржнику ВАТ "Миколаївмолпром" відкривати рахунки у банках чи інших фінансових установах, здійснювати видаткові операції по коштам, які надходять на його рахунки в тому числі готівкові кошти, що надходять до каси підприємства до повного погашення боргу в межах суми виконавчого провадження.
24.12.2008 року до господарського суду Миколаївської області Ленінський відділ державної виконавчої служби ММУЮ подав відзив, в якому просив відмовити в задоволені скарги ВАТ "Миколаївмолпром" на дії державного виконавця, мотивуючи наступним.
Відповідно до ст. 24 Закону України "Про виконавче провадження" за заявою стягувача з метою забезпечення виконання рішення про майнові стягнення, державний виконавець постановою про відкриття виконавчого провадження вправі накласти арешт на майно боржника та оголосити заборону на його відчуження. Одночасно з винесенням такої постанови державний виконавець вправі провести опис і арешт майна боржника в порядку, визначеному Законом.
17.02.2009року Мале приватне підприємство "Алсу -1" звернулось до господарського суду Миколаївської області з клопотанням в якому просить звернути стягнення на кошти належні ВАТ "Миколаївмолпром" від КП по організації харчування в учбових закладах на підставі акту звірки взаємних розрахунків від 13.01.2009р. Мотивуючи тим, що 03.09.2008р. Ленінським відділом державної виконавчої служби Миколаївського міського управління юстиції відкрито виконавче провадження про примусове виконання наказу Господарського суду Миколаївської області № 5/211/08 про стягнення боргу з ВАТ "Миколаївмолпром" на користь МПП "Алсу - 1". Станом на 10.02.2009р. рішення суду в повному обсязі не виконано. Згідно акту взаємних розрахунків між ВАТ "Миколаївмолпром" та КП по організації харчування в учбових закладах заборгованість складає 145873,70 грн. на користь ВАТ "Миколаївмолпром".
Ухвалою господарського суду Миколаївської області від 17.02.2009р. провадження у справі по розгляду скарги ВАТ "Миколаївмолпром" на дії державного виконавця припинено по п. 11 ст. 80 ГПК оскільки такі позовні вимоги розглядаються у порядку адміністративного судочинства. Клопотання Ленінського відділу державної виконавчої служби ММУЮ Миколаївської області про вжиття заходів щодо забезпечення виконання наказу суду від 30.05.2008р. задоволено. Заборонено ВАТ "Миколаївмолпром" відкривати рахунки в установах банків чи інших фінансових установах, здійснювати видаткові операції по коштам, які надходять на його рахунки в тому числі готівкові кошти, що надходять до каси підприємства до повного погашення боргу в межах суми виконавчого провадження. Клопотання Малого приватного підприємства "Алсу-1" № 27 задоволено. Звернуто стягнення на кошти належні боржнику від інших осіб, а саме на кошти що належать ВАТ "Миколаївмолпром" і знаходиться у розпоряджені у Комунального виробничого підприємства з організації харчування в навчальних закладах на підставі акту звірки розрахунків від 13.01.2009р.
25.02.2009 року до господарського суду Миколаївської області була подана скарга в якій Комунальне виробниче підприємство з організації харчування в навчальних закладах просить визнати постанову Ленінського відділу ДВС Миколаївського міського управління юстиції від 19.02.2009р. про накладання арешту на кошти підприємства у розмірі 99523,84 грн. незаконною, та скасувати її. Мотивуючи тим, що винесена постанова є незаконною та такою, що суттєво порушує права та законні інтереси підприємства, виключає можливість розпоряджатися коштами, для закупівлі продовольчих продуктів, які необхідні для забезпечення учбового процесу в школах, перебування дітей в школах –інтернатах та дитячих садках. Що стосується наданого держвиконавцю акту звірки взаємних розрахунків, то в ньому вказується сума вартості отриманих від постачальника продуктів, але заборгованість, відповідно до умов договору ще не виникла. Акт звірки був підписаний бухгалтером, яка не мала повноважень для цього та для визначення розміру боргу.
Ухвалою господарського суду Миколаївської області від 05.03.2009р. постанову Ленінського відділу державної виконавчої служби Миколаївського міського управління юстиції від 19.02.2009р. визнано незаконною та скасованою в частині арешту коштів у сумі 16070,83 грн. Господарський суд зазначив, що згідно постанови державного виконавця Ленінського відділу ДВС ММУЮ від 19.02.2009р. на рахунок Комунального виробничого підприємства з організації харчування в навчальних закладах накладено арешт на кошти у розмірі 99523,84 грн., чим перевищено розмір стягнення згідно рішення суду від 30.05.2008р.
Не погоджуючись з ухвалою суду першої інстанції Комунальне виробниче підприємство з організації харчування в навчальних закладах звернулось з апеляційною скаргою від 24.03.2009р. до Одеського апеляційного господарського суду в якій просить скасувати ухвалу господарського суду Миколаївської області від 17.02.2009р. по справі № 5/211/08, вважаючи, що господарським судом були порушені норми матеріального та процесуального права, мотивуючи тим, що на запит держвиконавця був наданий договір з ВАТ "Миколаївмолпром" на поставку продуктів харчування, згідно якого розрахунки за поставлену продукцію здійснюються до кінця терміну дії договору, який ще не закінчився, а розрахунки здійснюються в міру фінансових можливостей. В наданому держвиконавцю акті звірки взаємних розрахунків, зазначена сума вартості отриманих від постачальника продуктів, але заборгованість, відповідно до умов договору ще не виникла. Також скаржник зазначив, що акт звірки взаємних розрахунків підписаний від КВП бухгалтером, і не був завірений печаткою підприємства
На ухвалу господарського суду Миколаївської області від 17.02.2009р. зі апеляційною скаргою звернулось Відкрите акціонерне товариство "Миколаївмолпром" в якій просить скасувати ухвалу господарського суду Миколаївської області від 17 лютого 2009 року по справі № 5/211/08, та ухвалити ухвалу про відмову в задоволенні вимог МПП "Алсу-1", стосовно звернення стягнення на кошти КВП, посилаючись на те що суд припустився порушень процесуального права, неправильно встановив обставини, що мають суттєве значення для справи, невірно застосовані норми матеріального права.
Не погоджуючись з ухвалою суду першої інстанції від 05.03.2009року, з апеляційною скаргою звернувся Ленінський відділ Державної виконавчої служби Миколаївського міського управління юстиції, в якій просить скасувати ухвалу від 05.03.2009 року про визнання постанови про арешт коштів від 19.02.2009 року в частині арешту в сумі 16070,83 грн., вважаючи її незаконною. В апеляційній скарзі скаржник зазначає, що скаргу на дії державного виконавця в частині арешту коштів було подано Комунальним виробничим підприємством по організації харчування в навчальних закладах відносно якого була постановлена ухвала від 17.02.2009р. в порядку ст. 53 Закону України "Про виконавче провадження", тобто при виконанні наказу № 5/211/08 виданого 22.08.2008 року Господарським судом Миколаївської області про стягнення з ВАТ "Миколаївмолпром" боргу в сумі 83453,01 грн. на користь МПП "Алсу-1". Комунальне виробниче підприємство по організації харчування в навчальних закладах не є стороною виконавчого провадження, а стягнуті з нього кошти належали ВАТ "Миколаївмолпром" і Господарським судом Миколаївської області заміна сторони у виконавчому проваджені не здійснювалась. Таким чином скарга повинна була розглядатися в порядку Кодексу адміністративного судочинства України (2747-15) .
Представник Комунального виробничого підприємства з організації харчування в навчальних закладах та представники Ленінського відділу ВДВС ММУЮ Миколаївської області та Малого приватного підприємства "Алсу-1" в судове засідання не з’явились, про час, дату та місце його проведення повідомлялись належним чином.
Дослідивши доводи апеляційних скарг, наявні матеріали справи і обставини на які посилаються скаржники, а також перевіривши додержання та правомірність застосування судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права, заслухавши представника ВАТ "Миколаївмолпром", апеляційний господарський суд дійшов висновку про часткове задоволення апеляційних скарг.
У відповідності зі ст. 121-2 ГПК України господарським судам підвідомчі скарги на дії чи бездіяльність органів Державної виконавчої служби щодо виконання рішень, ухвал, постанов господарських судів, а тому ухвала суду в частині припинення провадження згідно з п. 1 ст. 80 ГПК підлягає скасуванню з направленням справи в цій частині для розгляду по суті.
Підлягають задоволенню вимоги ВАТ "Миколаївмолпром" щодо скасування ухвали господарського суду від 17.02.09р. стосовно заборони ВАТ відкривати рахунки в установах банків чи інших фінансових установах, здійснювати видаткові операції по коштам які надходять на його рахунки та до каси підприємства оскільки як свідчать матеріали справи для задоволення вимог по стягненню заборгованості звернуто стягнення на кошти належні ВАТ "Миколаївмолпром", які знаходяться на рахунках Комунального виробничого підприємства з організації харчування в навчальних закладах. Наявність коштів підтверджується актом звірки взаємних розрахунків від 13.01.2009р. станом 31.12.08р. (а.с. 101), які накопичились у зв'язку з постачанням боржником для КВП молокопродуктів.
У зв'язку з цим скарга КВП з організації харчування в навчальних закладах про скасування ухвали господарського суду від 17.02.2009р. в частині звернення стягнення на кошти КВП з організації харчування в навчальних закладах не підлягає задоволенню.
Відмовляючи в її задоволенні апеляційний суд виходить з того, що стягнення звернуто на кошти які належать ВАТ "Миколаївмолпром". У відповідності зі ст. ст. 50, 53 Закону України від 21.04.1999р. № 606-XIV "Про виконавче провадження" стягнення може звертатися на майно і кошти, належні боржникові від інших осіб.
Скаргу начальника Ленінського ВДВС ММУЮ на ухвалу господарського суду Миколаївської області від 05.03.09р. задовільнити частково. Задовольняючи частково апеляційний суд враховує те, що господарським судом Миколаївської області в мотивувальній і резолютивній частині допущені помилки, оскільки за рішенням суду по справі № 5/211/08 на користь МПП "Алсу-1" стягнута заборгованість 83453,01 грн.
Суд критично оцінює доводи КВП з організації харчування в навчальних закладах з приводу відсутності заборгованості за договором укладеним між ВАТ "Миколаївмолпром" і КВП за яким поставлялись молокопродукти. Як встановлено матеріалами справи і незаперечує ВАТ "Миколаївмолпром" у зв'язку з постачанням молокопродукції мається заборгованість. У відповідності з вимогами статтей глави 5 Закону України " Про виконавче провадження" (606-14) (ст. 50,53) у разі відсутності коштів у боржника державний виконавець взмозі звернути стягнення на кошти належні боржникові від інших осіб.
Враховуючи викладене у суду першої інстанції відсутні були підстави задовільнити клопотання Ленінського ВДВС ММУЮ про заборону відкривати рахунки в установах банків і інші дії стосовно фінансових операцій які негативно можуть вплинути на господарську діяльність.
Враховуючи вищенаведене та керуючись ст. ст. 99, 121-2, 101- 106 Господарського процесуального кодексу України, апеляційний господарський суд, -
ПОСТАНОВИВ:
Апеляційні скарги ВАТ "Миколаївмолпром", Ленінського відділу державної виконавчої служби Миколаївського міського управління юстиції, Комунального виробничого підприємства з організації харчування в навчальних закладах задовільнити частково.
Ухвалу господарського суду Миколаївської області від 17.02.2009р. у справі № 5/211/08 скасувати частково:
В частині припинення провадження скарги на дії державного виконавця Ленінського відділу державної виконавчої служби Миколаївського міського управління юстиції скасувати і в цій частині матеріали справи скерувати до Миколаївського господарського суду для розгляду по суті.
Скасувати в частині заборони ВАТ "Миколаївмолпром" відкривати рахунки в установах банків чи інших фінансових установах, здійснювати видаткові операції по коштам, які надходять на його рахунки в тому числі готівкові кошти, що надходять до каси підприємтсва відмовивши в задоволенні клопотання в цій частині ВДВС Миколаївського управління юстиції.
Скаргу Комунального виробничого підприємства з організації харчування в навчальних закладах задовільнити частково.
Ухвалу господарського суду Миколаївської області від 05.03.2009р. у справі № 5/211/08 скасувати частково, виклавши резолютивну частину ухвали в редакції:
Визнати постанову Ленінського відділу Державної виконавчої служби Миколаївського міського управління юстиції від 19.02.2009 року в частині арешту коштів у сумі яка перевищує 83453,01 грн. незаконною та скасувати її в цій частині.
Постанова набирає законної сили з дня її прийняття та може бути оскаржена до Вищого господарського суду України у касаційному порядку.
Головуючий П.Ф. Мацюра Судді: Е.І. Андрєєва Н.В. Ліпчанська